Gehaktschotel met sperziebonen en pindasaus – De maandag is voor mij vaak een dag om opruiming te houden in de koelkast en de groente bak. Na het weekend is er altijd wel wat over en dan is de maandag een mooie dag om deze overgebleven groenten te gebruiken voor een nieuwe maaltijd.
Lekker zelf maken
In de koelkast vind ik onder andere boontjes en gehakt en ineens zie ik dat gele pakje voor me welke ik vaak in de schappen zie bij de supermarkt, “Dagschotel; Sperziebonen satésaus met gehakt”. Oké dat gaat het worden een heerlijke gehaktschotel met sperziebonen en een pindasaus maar dan wel zonder dat gele pakje, gewoon met kruiden en ingrediënten die in bijna ieder keukenkastje terug te vinden zijn. Want zoals zo vaak maak je ook deze dagschotel net zo makkelijk zelf van verse groenten en goed vlees en de smaak……veel beter!!
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Sperziebonen
Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!
Gehaktschotel met sperziebonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram sperziebonen
- 450 gram gehakt
- 1 rode punt paprika
- 150 gram champignons
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 250 ml bouillon
- 125 ml kokosmelk
- 1 el palmsuiker
- 1 tl garam masala
- 1/2 tl komijn
- 1 tl gember
- 1 tl sambal
- 3 el pindakaas
- 1 klein blikje mais
- 3 el ketjap
- gebakken uitjes (optioneel)
- pinda’s (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de gehaktschotel met sperziebonen:
Maak de boontjes schoon door een klein stukje van boven- en onderkant te snijden. Snijd de boontjes vervolgens in 2 of 3 stukjes, stukjes van ongeveer 3 cm. Kook de boontjes in circa 12 minuten beetgaar. Giet ze af en zet ze apart. Schil de ui en snijd deze fijn. Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes van de paprika en snijd de paprika in stukjes. Halveer de champignons en snijd de helften in plakjes. Ontvel de knoflooktenen.
Bak het gehakt rul in een koekenpan en voeg de ui, de champignons en de paprika toe. Bak de de groenten even mee en knijp dan boven het gehakt de knoflook uit. Bak het geheel ongeveer 5 minuten. Schenk dan de bouillon en de kokosmelk erbij en voeg de suiker, de garam masala, de komijn, de gember en de sambal toe. Breng aan de kook en draai daarna het vuur laag. Voeg dan de pindakaas toe. Alles goed doorroeren.
Giet de mais af in een zeef en voeg deze samen met de bonen bij het gehakt. Breng het geheel opnieuw aan de kook en roer de ketjap erdoor. Zet het vuur nu laag en laat pruttelen tot het geheel de gewenste dikte heeft.
Strooi eventueel wat geroosterde pinda’s of gebakken uitjes over de gehaktschotel met sperziebonen.
Tafel lekker !!
Erg lekker! Kinderen ook positief:)
Iedereen blij. Wat willen we nog meer 😉 Leuk dat je het deelt Christa!
Ziet er goed uit, maar ik mis de mogelijkheid om een recept uit te printen.
Dank Francis….. de print optie wordt zo snel mogelijk weer aan de website toegevoegd.