Gemarineerde haaskarbonade – Als je vaker varkensvlees hebt bereid, zul je vast bekend zijn met de haaskarbonade of de filetlapjes. Die magere stukjes mals vlees zijn populair vanwege de snelle bereiding en hun veelzijdigheid. Helaas komt het er van die veelzijdigheid vaak niet van en dus belanden ze met een beetje zout en peper in de pan. Neem eens de moeite om die haaskarbonade te marineren. Een gemarineerde haaskarbonade heeft echt zo veel meer smaak.
Haaskarbonade of filetlapje
Haaskarbonade is de magerste soort van de diverse karbonades. Er wordt massaal gekozen voor mager vlees, maar als je haaskarbonade van bijvoorbeeld Livar of Iberico koopt zul je zien dat die iets meer dooraderd zijn met hele dunne lijntjes vet. Dat maakt dat dit vlees niet alleen lekkerder is maar ook malser.
Haaskarbonades zie je steeds minder vaak, ze worden verkocht als filetlapjes. Het verschil is dat een haaskarbonade bot heeft die bij de filetlapjes verwijderd is. Heb je toch haaskarbonades kunnen bemachtigen laat dat bot er aan, het geeft het stukje vlees nog meer smaak.
Daarom is gemarineerd vlees zo lekker
De marinade voor de gemarineerde haaskarbonade bestaat uit iets zuurs, iets zoets en natuurlijk iets kruidigs. In dit geval is dat paprikapoeder en knoflook. Een marinade maken is echt supersimpel. Je mengt de ingrediënten en smeert die over het vlees. Dat vlees mag in een schaal liggen, maar nog makkelijker is het om de lapjes varkensvlees in een stevige goed afsluitbare plastic zak te stoppen met de marinade. Als je de gelukkige bezitter bent van een vacumeermachine dan is dit de gelegenheid om hem te gebruiken.
Die marinade heeft tijd nodig, minimaal een half uur maar liever nog een hele dag. Het zuur van de marinade zal de eiwitten afbreken zodat het vlees lekker zacht wordt, de kruiden kunnen in het vlees trekken met een heerlijke gemarineerde haaskarbonade als eindresultaat.
Lees ook:
Marineren; dat voegt iets toe aan je product!
Marineren, dat is het op smaak brengen van een product naar je eigen smaak. En dat is niet zo bewerkelijk als je misschien zou denken!
Gemarineerde filetlapjes bakken
Filetlapjes zijn vaak zo dun gesneden dat ze supersnel klaar zijn. Bak ze daarom ook zeker niet te lang, twee tot 3 minuten per kant is vaak al voldoende. Snijd het vlees ook niet direct aan, maar laat het net als een biefstuk eventjes rusten. Door het rusten kunnen de sappen zich verdelen over het vlees en lopen ze er niet meteen uit want je hebt die moeite van het marineren tenslotte niet voor niets gedaan.
Karbonade; tips en recepten
Zoek je een lekker karbonade recept? Ontdek er hier heel veel. Van oma's karbonade tot een karbonade in jus of karbonade uit de koekenpan.
Gemarineerde haaskarbonade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 haaskarbonades
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels wijnazijn
- 3 eetlepels honing
- zout en versgemalen peper
- klontje boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Gemarineerde haaskarbonade maak je zo:
Plet de knoflook met een mes, bestrooi met een beetje zout en stamp dit fijn tot een pasta. Meng dit samen met de paprikapoeder, olijfolie, azijn, honing en peper. Wrijf de karbonades aan beide kanten goed in met het mengsel, dek af en laat minimaal 1 uur tot een dag intrekken.
Haal een half uurtje voor je de karbonades gaat bakken de karbonades uit de koelkast zodat ze op temperatuur kunnen komen.
Dep de karbonades met een stukje keukenpapier een beetje droog zodat het tijdens het bakken niet te hard gaat spetteren.
Verwarm een koekenpan en doe daarin een klontje boter. Als de boter verkleurd is mogen de karbonades in de pan. Laat ze afhankelijk van de dikte 2-3 minuten per kant bakken tot ze mooi bruin en net gaar zijn. Draai het vuur uit en laat ze 5 minuten rusten.
Verdeel het vlees over de borden of een schaal. De karbonades zijn erg lekker met gebakken aardappeltjes en een frisse groene salade.
Tafel lekker !!