Gemarineerde speklappen – Welke tijd van het jaar het ook is speklappen zijn altijd lekker. In de winter worden ze vaak bij een stamppot geserveerd, in de zomer belanden ze vaak op de barbecue. Het is opvallend dat er in de winter vooral naturel speklappen worden gegeten en als ze worden gegrild op de barbecue dat er dan veel vaker voor gemarineerde speklappen wordt gekozen. Waarom zou je niet heel het jaar door genieten van die extra smaaktoevoeging aan dat lekkere stukje vlees?
Marineren is smaak toevoegen aan een gerecht
Als je marineert voeg je smaak toe en wordt je vleesgerecht krachtiger van smaak. Marineren is niet moeilijk, je mengt kruiden en een klein beetje olie en smeert daar de speklappen mee in. De gemarineerde speklappen laat je minimaal 2 uur, maar liefst een hele dag marineren, zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken. Je kunt hiervoor heel veel soorten kruiden gebruiken. Er is gekozen voor een lekkere robuuste marinade met paprikapoeder en kerrie. De ingrediënten zijn vaak al in huis en ze vallen bij iedereen in de smaak.
Echt lekkere gemarineerde speklappen
Lekker eten begint bij het kopen van goede producten. Uiteraard kun je kiloknallers kopen, maar ook lokaal varkensvlees van beesten die het goed gehad hebben. Je begrijpt dat die speklappen van die kiloknaller van mindere kwaliteit zijn dan die speklap van een scharrelvarken. Je kunt de lekkerste marinade maken voor gemarineerde speklappen, maar als je geen goede kwaliteit vlees hebt, zal het eindresultaat ook niet optimaal zijn.
Belangrijk bij het bakken van gemarineerde speklappen, is dat je het vlees eerst op kamertemperatuur laat komen. Het vlees bak je in een hete pan om en om aan, waarna je een klein scheutje warm water toevoegt. Neem vooral ook warm water, want van koud water schrikt het vlees en zal het samentrekken, wat taai vlees tot gevolg heeft. Het water zorgt ervoor dat alle aanbaksels loskomen van de pan en verdeeld worden over het vlees, het toegevoegde water verdampt weer en de gemarineerde speklappen zullen hierdoor een mooie bruine kleur krijgen.
Speklappen hoeven niet heel lang te bakken, 10-15 minuten is al voldoende. Wil je liever harder gebakken speklappen, doe dit dan op een halfhoog vuur en laat ze dan rustig verder bakken. Wel af en toe draaien natuurlijk.
Gemarineerde speklappen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 speklappen
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel knoflookpoeder
- zout en peper
- 2 eetlepels olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gemarineerde speklappen:
Meng de paprikapoeder met de kerriepoeder, knoflookpoeder, oregano, een halve theelepel zout en 1/4 theelepel peper en roer er de olie doorheen.
Besmeer de speklappen met dit mengsel. Doe de gemarineerde speklappen in een ziplock zak. Duw zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit de zak. Leg dit minimaal 2 uur, maar liever een dag in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken.
Laat de gemarineerde speklappen een half uur op kamertemperatuur komen.
Verhit een koekenpan en bak daarin de speklappen aan beide zijde mooi bruin. Voeg 2 eetlepels heet water toe zodat de aanbaksels loskomen en bak de speklappen verder tot ze voor jou de juiste gaarheid hebben. Het vocht zal tijdens het garen weer verdampen en een prachtige bruine kleur aan het vlees geven.
De gaartijd van dunne speklappen is 10 minuten en de iets dikkere zoals op de foto hebben ongeveer 15 minuten nodig. Wil je de gemarineerde speklappen langer bakken dan mag dat natuurlijk ook, doe dit dan op een laag vuur zodat ze lekker knapperig worden.
Tafel lekker !!