Gemarineerde varkenshaas met spek – Iedereen bakt wel eens een varkenshaasje toch? Vaak is dat een kwestie van wat zout en peper en dan even rustig laten bakken in een beetje boter. Maar als je echt wil verrassen met varkenshaas moet je daar een klein beetje meer moeite voor doen. Probeer het eens met dit recept voor gemarineerde varkenshaas met spek. Dat is dus niet alleen zout en peper, maar een heerlijke marinade en een krokant laagje spek. Daar schuift iedereen graag voor aan tafel.
Kort bakken
Als je de gemarineerde varkenshaas met spek gaat maken moet je natuurlijk ook die varkenshaas bakken. Varkenshaas is heel mals vlees. Het is mager en zacht en het dan ook best snel gaar. Bak het echter niet te lang, want omdat het zo mager is wordt het al vrij snel droog. Varkenshaas mag dan ook heel licht rosé zijn.
Welke marinade voor gemarineerde varkenshaas met spek?
Marineren maakt het vlees nog zachter en voegt smaak toe. Het zachte vlees neemt de marinade makkelijk op. Laat de varkenshaas minimaal 2 uur marineren maar liefst langer. Je kunt de varkenshaas makkelijk al een dag vooraf marineren, dan trekken de smaken goed in het vlees. In het recept is de marinade natuurlijk al verwerkt. Die marinade is populair, niet al te uitgesproken van smaak en past goed bij dit gerecht. Voel je natuurlijk vrij om de marinade aan te passen.
Gemarineerde varkenshaas met spek betekent smaak
De gemarineerde varkenshaas heeft al veel smaak door de kruiden uit de marinade. Om die smaken goed vast te kunnen houden en er een licht zoute smaak aan toe te voegen wikkel je de gemarineerde varkenshaas in ontbijtspek. Het vet uit het spek voegt ook nog een beetje extra malsheid toe en beschermt de varkenshaas tegen uitdrogen. Het spek is dus niet alleen maar een smakelijke toevoeging, het zorgt ook voor een subliem eindresultaat. Serveer dus vandaag eens een lekkere gemarineerde varkenshaas met spek!
Zoveel varkenshaas reken je per persoon
Het begint allemaal met de varkenshaas. Een gemiddelde varkenshaas weegt 200 tot 300 gram. Dat is best veel voor één persoon. Als je gemarineerde varkenshaas met spek maakt, kun je uitgaan van 150 gram varkenhaas per persoon. Na het bakken snijdt je de varkenshaasjes dan in mooie schuinte plakken. Je presenteert dus plakjes varkenshaas op een schaal of bord. Zo kan iedereen genoeg pakken en gebruik je niet overdadig veel vlees.
Dit eet je bij gemarineerde varkenshaas met spek
Varkenshaas is erg lekker met aardappelgerechten, dit kan variëren van eenvoudig gebakken aardappelen tot een luxe aardappelgratin. Lekkere verse groenten van het seizoen of een frisse groene salade passen daar perfect bij, net als een schaaltje zelfgemaakte appelcompote.
Een saus is bij gemarineerde varkenshaas met spek niet echt nodig. Wil je er toch een saus bij serveren kies dan een hartige saus als de jachtsaus of champignonsaus.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Gemarineerde varkenshaas met spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600-700 gram varkenshaas
- 150 gram ontbijtspek
- 1 tak rozemarijn
- 1 theelepeltje gedroogde oregano
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gemarineerde varkenshaas met spek:
Maak de marinade, meng hiervoor olijfolie met de oregano en pers er de knoflook boven. Hak de rozemarijn zo fijn mogelijk en meng dit samen met een beetje zout en peper door elkaar. Houd er rekening mee dat het ontbijtspek ook al gezouten is.
Wrijf het vlees goed in met de marinade Verpak het vlees in een ziplock zakje met zo weinig mogelijk lucht. Heb je een vacumeermachine, vacumeer de varkenshaas dan. Leg het vlees minimaal 2 uur koel weg.
Haal de varkenshaasjes uit de zak en omwikkel ze met spek. Leg hiervoor 4-5 plakjes ontbijtspek een heel klein beetje over elkaar zodat zich een rechthoek vormt. Leg de varkenshaas er midden op. Klap de punt van de varkenshaas terug zodat het stuk vlees gelijkmatig van dikte is. Vouw het spek eromheen.
Verhit een braad of koekenpan met een beetje boter. Bak de gemarineerde varkenshaas met spek eerst op de kant waar het spek bij elkaar komt, zodat het beter om het vlees blijft zitten. Draai het vlees en bak het nog eens ongeveer 6-8 minuten. De kerntemperatuur moet ongeveer 60 graden zijn. Bak de varkenshaas niet te lang, hij gaart nog een beetje na tijdens het rusten.
Haal de varkenshaas uit de pan el laar dit een 5 minuten rusten zodat de sappen zich kunnen verdelen.
Snijd de varkenshaas in mooie schuine plakken en serveer ze.
Tafel lekker !!