• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Gepaneerde speklappen

Sappige speklapjes met een krokant korstje

1
Gepaneerde speklappen

Gepaneerde speklappen – Een erg lekkere, en iets minder bekende manier om speklapjes te bakken is om ze eerst te paneren in een kruidig paneermengsel. Het contrast van een heerlijke mals speklapje met een krokant korstje is echt om je vingers bij op te eten. Maak jij vanavond gepaneerde speklappen?

Knapperig van buiten, sappig van binnen

Speklappen zijn heerlijk bij een stamppot of bij de gebakken aardappels. Meestal worden die speklappen gekruid en gebakken, de ene keer kort, de andere keer lang en krokant. Maar je kunt speklappen op meerdere manieren klaarmaken, een ervan is om ze te paneren. Gepaneerde speklappen is misschien niet de meest gebruikte manier om speklappen klaar te maken, maar dat mooie doorregen speklapje met een krokant laagje is er zeker een die je eens moet proberen.

Hiervoor gebruik je natuurlijk heerlijk vers doorregen spek van goede kwaliteit. Het liefst ook nog lokaal. Let er op dat de speklap niet te dun gesneden is en dat het zwoerd verwijderd is. Zijn de speklappen te dun, vraag dan aan je slager of hij een paar dikkere plakken voor je afsnijdt. Is de speklap te dun dan eet je meer paneermeel dan spek, het is tenslotte een vleesgerecht wat je serveert.

Door de speklappen eerst te kruiden en een beetje van dezelfde kruiden in het paneermeel te verwerken krijg je een speklap boordevol smaak en structuur

Gepaneerde speklappen met een krokant laagje vol smaak

Echt lekkere gepaneerde speklappen krijg je door met aandacht te paneren. Speklappen door kant-en-klaar gekruid paneermeel halen kan natuurlijk, maar wil je echt lekker knapperige speklappen, paneer dan in stappen. Welk paneermeel je gebruikt maakt ook heel veel uit. Het beste gebruik je een niet te grof paneermeel, dit kun je kopen, maar paneermeel is ook makkelijk zelf te maken.

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Paneermeel kopen? Je kunt het net zo makkelijk zelf maken van oud brood. In dit artikel 2 verschillende varianten van paneermeel.

Als eerste kruid je de speklappen en wrijft de kruiden er goed in. Een beetje van dezelfde kruiden roer je door het paneermeel voor meer smaak. Dan haal je het vlees door de bloem, door een losgeklopt eitje en dan door het kruidige paneermeel. De laatste stap is belangrijk. Zorg ervoor dat er overal een gelijkmatige laag paneermeel zit, duw het paneermeel ook even aan zodat het goed blijft zitten. Zo maak je mooie, gepaneerde speklappen.

Bakken of frituren

Gepaneerde speklappen worden vaak gefrituurd, dit geeft een heerlijke krokante korst. Een nadeel hiervan is dat niet iedereen een frituurpan heeft en dat het frituurvet er ook vaak erg vuil van wordt. Een goede en makkelijke vervanger voor de frituurpan is een koekenpan met een laagje zonnebloemolie. Verhit de olie tot hij goed heet is en dan bak je daar de krokantste gepaneerde speklappen in.

Gepaneerde speklappen

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 speklappen
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • zout en peper
  • 150 gram paneermeel
  • zonnebloemolie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gepaneerde speklappen:

Haal de speklappen een kwartiertje voor je ze gaat bakken uit de koeling om op temperatuur te komen.

Meng de kerrie, komijn, koriander en gemberpoeder door elkaar met een beetje zout en peper. Doe 2 royale theelepels van de kruiden door het paneermeel.

Snijd de speklappen doormidden en verdeel de rest van de kruiden over het vlees. Wrijf de kruiden er even in en leg opzij.

Klop het ei los met een klein beetje zout en giet dat in een schaaltje of bord dat passend is voor de speklapjes.

Doe dit ook met de bloem en het gekruide paneermeel ieder op een apart schaaltje. Haal nu de speklapjes eerst door de bloem en klop het overtollige bloem eraf. Daarna door het eimengsel en als laatste door het gekruide paneermeel. Doe dit ook met de rest van de speklapjes.

Verhit een koekenpan met een laagje zonnebloemolie tot ongeveer 180 graden. Je kunt dit controleren door een paar korrels paneermeel in de olie de laten vallen. Begint het te bruisen en zakken ze niet gelijk naar onder dan is het vet heet genoeg.

Bak de speklapjes met niet te veel tegelijk (om sterke daling van de temperatuur te voorkomen) in een minuut of 3 per kant goudbruin en gaar.  Leg de gebakken gepaneerde speklappen op een stukje keukenpapier. Verdeel de gepaneerde speklappen over de borden en geniet.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

  • Crispy Chicken Krokant gebakken kippendijen

    Crispy Chicken; krokant gebakken kippendijen

  • Goulash van varkenspoulet

    Stoofavontuur: Een robuuste goulash van varkenspoulet

  • Duuvelkesvlees

    De carnavalskraker: Duivelse kip of Limburgs duuvelkesvlees

  • Saté van varkenshaas voor op de barbecue of bij de nasi

    Saté van varkenshaas voor op de barbecue of bij de nasi

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.