Gepaneerde speklappen – Een erg lekkere, en iets minder bekende manier om speklapjes te bakken is om ze eerst te paneren in een kruidig paneermengsel. Het contrast van een heerlijke mals speklapje met een krokant korstje is echt om je vingers bij op te eten. Maak jij vanavond gepaneerde speklappen?
Knapperig van buiten, sappig van binnen
Speklappen zijn heerlijk bij een stamppot of bij de gebakken aardappels. Meestal worden die speklappen gekruid en gebakken, de ene keer kort, de andere keer lang en krokant. Maar je kunt speklappen op meerdere manieren klaarmaken, een ervan is om ze te paneren. Gepaneerde speklappen is misschien niet de meest gebruikte manier om speklappen klaar te maken, maar dat mooie doorregen speklapje met een krokant laagje is er zeker een die je eens moet proberen.
Hiervoor gebruik je natuurlijk heerlijk vers doorregen spek van goede kwaliteit. Het liefst ook nog lokaal. Let er op dat de speklap niet te dun gesneden is en dat het zwoerd verwijderd is. Zijn de speklappen te dun, vraag dan aan je slager of hij een paar dikkere plakken voor je afsnijdt. Is de speklap te dun dan eet je meer paneermeel dan spek, het is tenslotte een vleesgerecht wat je serveert.
Door de speklappen eerst te kruiden en een beetje van dezelfde kruiden in het paneermeel te verwerken krijg je een speklap boordevol smaak en structuur
Gepaneerde speklappen met een krokant laagje vol smaak
Echt lekkere gepaneerde speklappen krijg je door met aandacht te paneren. Speklappen door kant-en-klaar gekruid paneermeel halen kan natuurlijk, maar wil je echt lekker knapperige speklappen, paneer dan in stappen. Welk paneermeel je gebruikt maakt ook heel veel uit. Het beste gebruik je een niet te grof paneermeel, dit kun je kopen, maar paneermeel is ook makkelijk zelf te maken.
Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!
Paneermeel kopen? Je kunt het net zo makkelijk zelf maken van oud brood. In dit artikel 2 verschillende varianten van paneermeel.
Als eerste kruid je de speklappen en wrijft de kruiden er goed in. Een beetje van dezelfde kruiden roer je door het paneermeel voor meer smaak. Dan haal je het vlees door de bloem, door een losgeklopt eitje en dan door het kruidige paneermeel. De laatste stap is belangrijk. Zorg ervoor dat er overal een gelijkmatige laag paneermeel zit, duw het paneermeel ook even aan zodat het goed blijft zitten. Zo maak je mooie, gepaneerde speklappen.
Bakken of frituren
Gepaneerde speklappen worden vaak gefrituurd, dit geeft een heerlijke krokante korst. Een nadeel hiervan is dat niet iedereen een frituurpan heeft en dat het frituurvet er ook vaak erg vuil van wordt. Een goede en makkelijke vervanger voor de frituurpan is een koekenpan met een laagje zonnebloemolie. Verhit de olie tot hij goed heet is en dan bak je daar de krokantste gepaneerde speklappen in.
Gepaneerde speklappen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 speklappen
- 1 ei
- 2 eetlepels bloem
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- zout en peper
- 150 gram paneermeel
- zonnebloemolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gepaneerde speklappen:
Haal de speklappen een kwartiertje voor je ze gaat bakken uit de koeling om op temperatuur te komen.
Meng de kerrie, komijn, koriander en gemberpoeder door elkaar met een beetje zout en peper. Doe 2 royale theelepels van de kruiden door het paneermeel.
Snijd de speklappen doormidden en verdeel de rest van de kruiden over het vlees. Wrijf de kruiden er even in en leg opzij.
Klop het ei los met een klein beetje zout en giet dat in een schaaltje of bord dat passend is voor de speklapjes.
Doe dit ook met de bloem en het gekruide paneermeel ieder op een apart schaaltje. Haal nu de speklapjes eerst door de bloem en klop het overtollige bloem eraf. Daarna door het eimengsel en als laatste door het gekruide paneermeel. Doe dit ook met de rest van de speklapjes.
Verhit een koekenpan met een laagje zonnebloemolie tot ongeveer 180 graden. Je kunt dit controleren door een paar korrels paneermeel in de olie de laten vallen. Begint het te bruisen en zakken ze niet gelijk naar onder dan is het vet heet genoeg.
Bak de speklapjes met niet te veel tegelijk (om sterke daling van de temperatuur te voorkomen) in een minuut of 3 per kant goudbruin en gaar. Leg de gebakken gepaneerde speklappen op een stukje keukenpapier. Verdeel de gepaneerde speklappen over de borden en geniet.
Tafel lekker !!