Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Gepaneerde speklappen

Sappige speklapjes met een krokant korstje

Connie Derks door Connie Derks
in Vleesgerechten
1
Gepaneerde speklappen

Gepaneerde speklappen – Een erg lekkere, en iets minder bekende manier om speklapjes te bakken is om ze eerst te paneren in een kruidig paneermengsel. Het contrast van een heerlijke mals speklapje met een krokant korstje is echt om je vingers bij op te eten. Maak jij vanavond gepaneerde speklappen?

Knapperig van buiten, sappig van binnen

Speklappen zijn heerlijk bij een stamppot of bij de gebakken aardappels. Meestal worden die speklappen gekruid en gebakken, de ene keer kort, de andere keer lang en krokant. Maar je kunt speklappen op meerdere manieren klaarmaken, een ervan is om ze te paneren. Gepaneerde speklappen is misschien niet de meest gebruikte manier om speklappen klaar te maken, maar dat mooie doorregen speklapje met een krokant laagje is er zeker een die je eens moet proberen.

Hiervoor gebruik je natuurlijk heerlijk vers doorregen spek van goede kwaliteit. Het liefst ook nog lokaal. Let er op dat de speklap niet te dun gesneden is en dat het zwoerd verwijderd is. Zijn de speklappen te dun, vraag dan aan je slager of hij een paar dikkere plakken voor je afsnijdt. Is de speklap te dun dan eet je meer paneermeel dan spek, het is tenslotte een vleesgerecht wat je serveert.

Door de speklappen eerst te kruiden en een beetje van dezelfde kruiden in het paneermeel te verwerken krijg je een speklap boordevol smaak en structuur

Gepaneerde speklappen met een krokant laagje vol smaak

Echt lekkere gepaneerde speklappen krijg je door met aandacht te paneren. Speklappen door kant-en-klaar gekruid paneermeel halen kan natuurlijk, maar wil je echt lekker knapperige speklappen, paneer dan in stappen. Welk paneermeel je gebruikt maakt ook heel veel uit. Het beste gebruik je een niet te grof paneermeel, dit kun je kopen, maar paneermeel is ook makkelijk zelf te maken.

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Paneermeel kopen? Je kunt het net zo makkelijk zelf maken van oud brood. In dit artikel 2 verschillende varianten van paneermeel.

Als eerste kruid je de speklappen en wrijft de kruiden er goed in. Een beetje van dezelfde kruiden roer je door het paneermeel voor meer smaak. Dan haal je het vlees door de bloem, door een losgeklopt eitje en dan door het kruidige paneermeel. De laatste stap is belangrijk. Zorg ervoor dat er overal een gelijkmatige laag paneermeel zit, duw het paneermeel ook even aan zodat het goed blijft zitten. Zo maak je mooie, gepaneerde speklappen.

Bakken of frituren

Gepaneerde speklappen worden vaak gefrituurd, dit geeft een heerlijke krokante korst. Een nadeel hiervan is dat niet iedereen een frituurpan heeft en dat het frituurvet er ook vaak erg vuil van wordt. Een goede en makkelijke vervanger voor de frituurpan is een koekenpan met een laagje zonnebloemolie. Verhit de olie tot hij goed heet is en dan bak je daar de krokantste gepaneerde speklappen in.

Gepaneerde speklappen

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 speklappen
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • zout en peper
  • 150 gram paneermeel
  • zonnebloemolie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gepaneerde speklappen:

Haal de speklappen een kwartiertje voor je ze gaat bakken uit de koeling om op temperatuur te komen.

Meng de kerrie, komijn, koriander en gemberpoeder door elkaar met een beetje zout en peper. Doe 2 royale theelepels van de kruiden door het paneermeel.

Snijd de speklappen doormidden en verdeel de rest van de kruiden over het vlees. Wrijf de kruiden er even in en leg opzij.

Klop het ei los met een klein beetje zout en giet dat in een schaaltje of bord dat passend is voor de speklapjes.

Doe dit ook met de bloem en het gekruide paneermeel ieder op een apart schaaltje. Haal nu de speklapjes eerst door de bloem en klop het overtollige bloem eraf. Daarna door het eimengsel en als laatste door het gekruide paneermeel. Doe dit ook met de rest van de speklapjes.

Verhit een koekenpan met een laagje zonnebloemolie tot ongeveer 180 graden. Je kunt dit controleren door een paar korrels paneermeel in de olie de laten vallen. Begint het te bruisen en zakken ze niet gelijk naar onder dan is het vet heet genoeg.

Bak de speklapjes met niet te veel tegelijk (om sterke daling van de temperatuur te voorkomen) in een minuut of 3 per kant goudbruin en gaar.  Leg de gebakken gepaneerde speklappen op een stukje keukenpapier. Verdeel de gepaneerde speklappen over de borden en geniet.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin8TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Reacties 2

  1. Frank van Lieshout says:
    3 maanden geleden

    Deze week gemaakt bij de stamppot boerenkool en aangezien ik nog speklappen en kruiden/paneermengsel over had, maak ik ze vandaag lekker nog een keer. Deze keer combineer ik de speklappen met een Zuurkoolquiche met appel en gerookte spekjes. Erg lekker, dankjewel voor dit recept, Connie.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 maanden geleden

      Graag gedaan, fijn dat het gesmaakt heeft.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!