Gevuld varkensfiletlapje met feta en zongedroogde tomaatjes – Een mooi mager stukje varkensvlees is een filetlapje. Met een heel klein randje vet wat neutraal van smaak. Vandaar dat je dit stukje vlees vaak gecombineerd ziet met wat meer uitgesproken sauzen zoals een pepersaus. Maar juist omdat het een mager stuk vlees is, zie je in diëten het varkensfiletlapje ook regelmatig terugkomen (maar zonder dat sausje dan natuurlijk). En precies daarom is het zorg het vlees niet te lang te bakken, het wordt snel te droog. Even aanbraden op hoog vuur en dan een minuut of 5 laten door garen op laag vuur. Zoals met al het vlees is het belangrijk dat je het eerst buiten de koelkast op temperatuur laat komen en daarna met keukenpapier droog dept. Dit scheelt een hoop spetters in je pan.
Vraag je slager om het filetlapje wat dikker af te snijden en je hebt een prima basis om een leuk gevuld stukje vlees op tafel te zetten. Ik heb gekozen om het vlees in wat ontbijtspek te rollen. Dit zorgt ervoor dat de vulling op zijn plaats blijft en geeft een lekker krokante buitenkant. Vraag ook hier je slager de ontbijtspek niet flinterdun te snijden, het spek scheurt dan makkelijk en zorgt er niet voor dat de vulling goed blijft zitten.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Gevuld varkensfiletlapje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 varkensfiletlapjes van ongeveer 150 gr per stuk
- 12 plakjes ontbijtspek
- 8 zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes gesneden
- 100 gram feta
- een paar blaadjes basilicum
- olijfolie
- vers gemalen peper
- vloeibare bakboter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gevuld varkensfiletlapje:
Verkruimel de feta in een kom en doe daar de stukjes tomaat bij. Meng dit met 1 eetlepel olijfolie. Roer er voorzichtig de blaadjes basilicum door. Voeg gemalen peper naar smaak toe. Zet het mengsel even apart.
Snijd de filetlapjes met een scherp mes aan de zijkant in zover dat er nog een rand van ongeveer 1 cm vast zit. Je krijgt nu een zakje in je vlees. Vul dit zakje met het feta-tomaatmengsel en druk de zijkant goed dicht. Leg 3 plakjes ontbijtspek op een snijplank en rol het filetlapje erin. Als het goed is kan de vulling er niet meer uit.
Laat de bakboter heet worden en braad het vlees aan beide kanten op hoog vuur aan. Zet het vuur zachter en laat nog 5 minuten door garen.
Eet lekker!