• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
maandag 16 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Een heerlijke recept voor de barbecue, maak het ook gerust in de grillpan

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
Souvlaki

Souvlaki – Verlang jij terug naar je vakantie in Griekenland? En mis je de zwoele avonden met de heerlijke geur van geroosterd vlees? Duik dan nu even de keuken in en zet wat vlees in de marinade. Steek vanavond de barbecue aan en geniet van een zelfgemaakte souvlaki!

Souvlaki

Souvlaki is het Griekse woord voor spiesje. Vlees aan stokjes dus! Souvlaki wordt meestal gemaakt van varkens- of lamsvlees, en soms ook wel van kip. Gemarineerd in olijfolie, verse citroensap, knoflook en een heerlijk kruidenmengsel met een geur, waar je spontaan trek van krijgt. Na een paar uurtjes in de koelkast is de souvlaki klaar om geroosterd te worden.

Souvlaki van varkensvlees of lamsvlees

In dit recept gebruik je varkenshaas om souvlaki te maken. Varkenshaas is een heerlijk zacht stukje vlees, snel klaar en dat maakt het uitermate geschikt om te roosteren aan spiesjes. Het lekkerst is varkenshaas, als het nog wat rosé is aan de binnenkant.

Je zou dit vleesgerecht ook heel goed met lamsvlees kunnen maken. Neem in dat geval lamshaas of lamsfilet. Lamsfilet wordt gesneden uit het lamszadel. Ook dit vlees is heel snel klaar en wordt rosé gegeten. Vraag er om bij je slager!

Oven, grillpan of barbecue

Het is natuurlijk het lekkerst om je souvlaki te roosteren op een houtskoolvuurtje in de tuin. Glas wijn erbij en je waant je in Griekenland. Alleen heeft niet iedereen een tuin en een barbecue. Echter, geen probleem, in de oven, op de grillstand gaat het uiteraard ook. En zelfs in een grillpan kun je een heerlijke souvlaki maken.

Souvlaki; een belangrijke tip voor de marinade

In Griekenland kookt men, net als we bij Lekker Tafelen doen, met verse producten. Met citroensap wordt het sap van een verse citroen bedoeld. Als je ‘citroensap’ uit zo’n geel plastic flesje gebruikt, realiseer je dan dat dit vrijwel nooit citroensap is, maar citroenconcentraat. Dit is citroenolie met water en vele malen zuurder dan citroensap en kan het dus een totaal andere, in dit geval zuurdere, smaak aan je gerecht geven als je het een op een vervangt.

In Griekenland wordt souvlaki geserveerd met pitabroodjes en knoflooksaus. Bij een barbecue past een Griekse salade en een tzatziki er natuurlijk geweldig bij.

Varkenshaas

Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees

Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.

Souvlaki

Porties: 8 kleine of 4 grote spiezen
Bereidingstijd: 190 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram varkenshaas
  • 50 ml olijfolie
  • 50 ml citroensap, van een verse citroen
  • 2 flinke tenen knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano (of 3 eetlepels verse)
  • 1 theelepel gedroogde tijm (of 3 theelepels verse)
  • ¼ theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • zwarte peper, naar smaak
  • zout, naar smaak
  • 4 grote, houten of metalen spiesen of 8 kleinere

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je souvlaki:

Let op! Voor het bereiden van Souvlaki heb je slechts 10 minuten nodig. Het vlees moet echter wel 3 uur marineren.

Meng in een grote kom de olijfolie, het citroensap, de knoflook, de oregano, de tijm, het paprikapoeder, de peper en het zout.

Snijd de varkenshaas (of het lamsvlees) in blokjes en meng het met de marinade. Zet dit minstens 3 uur afgedekt in de koelkast om te marineren.

Rijg het vlees aan de spiesjes.

Verhit een barbecue, of een grillpan, verwarm de ovengrill voor, wat je ook gaat gebruiken om het vlees te roosteren.

Rooster de souvlaki tot ze mooie grillstrepen hebben en van binnen nog een beetje rosé zijn. Dit zal, afhankelijk van hoe heet je barbecue of grill is, ongeveer 4 à 5 minuten duren. Heb je het vlees liever wat meer doorgebakken, laat ze dan iets langer liggen. Let er wel op dat ze niet verbranden, en laat ze ook niet te lang liggen. Je loopt dan het risico dat het vlees te droog wordt.

Serveer de souvlaki met een (zelfgemaakte!) knoflooksaus, of tzatziki en een Griekse salade.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin16VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Schnitzel met kaassaus van boerenkaas
Vleesgerechten

Krokante kalfsschnitzel met romige boerenkaassaus

Schnitzel met champignons en ui
Vleesgerechten

Makkelijke schnitzel met gebakken ui en champignons

Reacties 13

  1. Olga says:
    1 jaar geleden

    Heerlijk recept. Varkenshaas blijft lekker mals van binnen. Ik bereid de spiesjes op een grillplaat op het gasfornuis. Soms lastig om 3 uur marineren aan te houden als je op het laatste moment dit gerecht wilt maken. Ik heb het nu 1,5 uur laten marineren. Maakt dat heel veel verschil?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Je kunt het vlees ook wel iets korter marineren, Olga. Het kan dan wel gebeuren dat de smaak van de marinade wat minder sterk is.

      Beantwoorden
  2. Mar says:
    3 jaar geleden

    Tot op heden hebben wij ons nog niet aan dit recept durven wagen. Een angststoornis zegt de psychiater. Maar het ziet er wel lekker uit. Zegt de Griek bij ons de hoek. Maar ja. Dan twijfelen wij toch ook om de commerciële bedoelingen van deze Griek. Paranoïde stoornis zegt onze psychiater. Afijn, laat ons maar aan ons lot over. U heeft hier waarschijnlijk toch niets aan.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Die Griek begrijpen we wel, een keer Souvlaki geproefd wil je meer, zeker als je het zelf maakt. Uiteraard volgens ons recept. Voor de rest? Misschien een andere psychiater zoeken?

      Beantwoorden
  3. Nena says:
    4 jaar geleden

    Dit recept was echt heerlijk.
    We hebben het op de bbq gemaakt.
    Zeker voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 jaar geleden

      Griekse souvlaki is inderdaad heerlijk om op de BBQ te bereiden. Fijn dat je het lekker vond, Nena! Dat horen we graag!

      Beantwoorden
  4. Schillings says:
    4 jaar geleden

    50 ml citroensap is wel heel veel . Voor mij te zuur.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 jaar geleden

      50 ml is iets meer dan 3 eetlepels. Op een hoeveelheid van 500 gram vlees is dat niet overdreven veel. Daarnaast zitten er nog andere ingrediënten is de marinade, dus de smaak wordt niet alleen bepaald door het citroensap. Maar… koken is ook zelf creatief zijn en dingen durven veranderen. Het staat je uiteraard altijd vrij om een recept aan te passen naar je eigen smaak!

      Beantwoorden
      • Kari says:
        2 jaar geleden

        Nou de citroensap wordt wel degelijk overheerst.. ik had 600 gram vlees, totaal mislukt 😞. Veel te zuur echt niet lekker! 10 euro vlees in mijn ogen weggegooid

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          2 jaar geleden

          Dat is vreemd Kari, want wij hebben dit recept pas nog opnieuw gemaakt en dat was toch echt heel lekker. Wat voor citroensap heb je gebruikt?

          Beantwoorden
        • Remco says:
          2 jaar geleden

          Heb je de citroensap uit zo’n flesje gehaald en vervolgens het hele flesje er bij gegoten? 🙂

          Beantwoorden
          • Elise de Haan says:
            2 jaar geleden

            Vers geperst citroensap is inderdaad altijd beter, Remko😉

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief