Gyros zelf maken – Gyros is een traditioneel Grieks vleesgerecht van stukken gekruid varkensvlees of kippenvlees aan een spies, dat na het grillen in reepjes wordt gesneden.
Zelf gyros maken, naar eigen smaak
De smaak van gyros wil nog weleens verschillen. Dit kan liggen aan welk vlees er gebruikt wordt, maar ook zeker aan welke kruiden er gebruikt worden. Dit is iets wat erg persoonlijk is en daarom is het prettig om je eigen kruidenmengsel te gebruiken als je zelf gyros wilt maken. Dit kun je naar smaak aanpassen, kruidig of liever iets milder of misschien houd je wel van extra pit. Door je eigen mengsel te maken is dit allemaal mogelijk.
Gyroskruiden
Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven. Zo ook bij deze Gyroskruiden.
Reepjes snijden na het bakken van het vlees
Als je gyrosvlees koopt zijn dit meestal kleine reepjes gemarineerd vlees. Best lekker, maar al vrij snel droog bij het bakken, omdat de stukjes zo klein zijn. Koop karbonade, marineer die en snijd ze na het bakken in reepjes. De gyros wordt zo veel sappiger! Bij de Griek snijden ze de gyros ook pas na het bakken, dit is niet voor niets. Het marineren is ook een heel belangrijke stap in het proces voor een lekkere gyros. Eerst klop je het vlees plat om de structuur te doorbreken, dit doe je met de kruiden er al op, zodat die ook goed in het vlees terechtkomen. Daarna maak je een marinade van olijfolie en wittewijnazijn. Het zuur van de azijn maakt het vlees malser. Nadat je het vlees door de marinade gehaald hebt zet je het minimaal 6 uur koel weg. Dit is om de smaken goed in te laten trekken, maar ook om het zuur zijn werk te laten doen.
Koop lapjes vlees, marineer deze en snijd ze na het bakken in reepjes. De gyros wordt zo veel sappiger!
Laat het vlees niet schrikken
Na het marineren laat je het vlees eerst 15 tot 30 minuten op kamertemperatuur komen. Doe je namelijk het ijskoude vlees in een hete pan dan schrikt het vlees en zijn al je bewerkingen voor niets geweest. Door het schrikken trekt het vlees samen en wordt het weer taai.
Rusten
Zelf gyros maken doe je op een hoog vuur zonder boter of olie, liever nog op de BBQ, maar dit is niet altijd mogelijk. Na het vlees kort en krachtig te hebben gegaard haal je het uit de pan en dek je het af met een stuk aluminiumfolie om het warm te houden. Zo laat je het vlees 5 tot 10 minuten staan. Snijd je het vlees namelijk direct aan, dan verlies je alle sappen en dat zou zonde zijn. In de tussentijd kun je de broodjes verwarmen en alles klaarzetten.
Vind je het makkelijker om alles eerder op de dag voor te bereiden, dan kan dat ook. Snijd het vlees dan vlak voor je het gaat verwarmen in reepjes en bak ze op een hoog vuur met een beetje olijfolie kort aan. Bak zeker niet te lang door, anders wordt het alsnog droog.
Bij zelf gyros maken hoort ook zelf tzatziki maken
Gyros eet je meestal met een broodje en een flinke lepel tzatziki, want zonder tzatziki is een broodje gyros niet compleet. De recepten voor heerlijke pitabroodjes en de lekkerste tzatziki staan ook op de site.
Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
Koop je in de supermarkt je pitabroodjes of shoarmabroodjes? Dan zijn ze vaak gortdroog. Probeer ze eens zelf te maken en eet veel lekkerder!
Tzatziki; zo maak je gegarandeerd de lekkerste
Bij gyros hoort een lekkere tzatziki. Je kunt de tzatziki echter ook als dipsaus geven met komkommer, paprika, bleekselderij of brood.
Karbonade; tips en recepten
Zoek je een lekker karbonade recept? Ontdek er hier heel veel. Van oma's karbonade tot een karbonade in jus of karbonade uit de koekenpan.
Griekse gyros zelf maken doe je zo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500-600 gram schouderkarbonade
- 2 eetlepels gyroskruiden
- 2 eetlepels wittewijnazijn
- 2 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Gyros zelf maken doe je zo:
Leg de karbonades op een snijplank en bestrooi ze aan beide zijden met de kruiden.
Neem een stukje keukenfolie en leg dit er op. Sla nu met een vleeshamer of met een koekenpan op de stukken vlees zodat ze iets platter worden en de structuur beschadigd raakt.
Meng de olijfolie en de azijn en haal de lapjes hier even kort doorheen. Leg ze in een afsluitbare bak en schud de eventuele rest van het olie/azijn mengsel over het vlees. Dek af en zet minimaal 6 uur koud weg.
Laat het vlees in 30 minuten weer op kamertemperatuur komen en bak het op een hoog vuur in ongeveer 10 minuten net gaar.
Leg het vlees opzij en laat even rusten. Snijd het vlees in reepjes en serveer met broodjes, friet, salade en natuurlijk tzatziki.
Tafel lekker !!