Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Hachee volgens oud-Hollands recept

Met dit recept maak je echt lekkere hachee

Connie Derks door Connie Derks
in Vleesgerechten
2
Hachee

Hachee – Volgens oud-Hollands recept, zonder toeters en bellen want eenvoud is vaak toch het lekkerst.

Hachee volgens oud-Hollands recept

Er zijn van die vleesgerechten die al een eeuwigheid meegaan en dat zijn dan ook vaak de beste. Want het is niet voor niets dat die gerechten steeds opnieuw gemaakt worden. Soms is er hier en daar een kleine aanpassing, maar de basis voor hachee is bijna altijd gelijk. Zo zal ook iedereen er zijn eigen twist aan geven, door ander stoofvlees te gebruiken, meer of minder kruiden, azijn of uien te gebruiken. Het mag allemaal, je krijgt hier de richtlijnen en koken doe je op smaak en gevoel, maar blijf bij de basis van het recept voor het beste resultaat.

Geen wijn maar azijn

Bij een recept voor stoofvlees wordt vaak gebruikgemaakt van wijn. Omdat hachee een vrij ouderwets gerecht is en de wijn toen niet altijd op voorraad was, wordt hachee gemaakt met azijn. Het zuur van wijn of azijn en soms tomatenpuree is nodig om het rundvlees lekker zacht te krijgen. Door het vlees te stoven in zuur breekt het bindweefsel af, wat er voor zorgt dat het zo lekker uit elkaar gaat vallen. Behalve zuur is tijd en kwaliteit natuurlijk ook een belangrijke factor om een lekkere hachee te maken.

Welk vlees gebruik je voor hachee?

Hachee maak je van rundvlees. Dit kunnen runderlappen, riblappen of sukadelappen zijn, maar meestal wordt voor dit recept gebruikgemaakt van runderpoulet. Dit zijn de afsnijdsels die overblijven als de slager het vlees in porties snijdt. Je kunt het duurste vlees kiezen voor hachee, maar eigenlijk is dat zonde. Het leuke van runderpoulet is dat het in feite restvlees is en dat het daarmee vaak een stuk voordeliger is dan ander vlees.

Maak grote porties voor meerdere dagen, je kunt hachee namelijk perfect opwarmen en invriezen

Hachee is de dag erna nog lekkerder!

Wat is het toch dat die stoofpotjes de dag erna zo veel lekkerder maakt? Stoofvlees staat uren te pruttelen, dus je zou zeggen dat de smaken wel goed doortrokken zijn, maar door het een dag vooraf te maken wordt het nog lekkerder. Daarom de gouden tip. Maak altijd minimaal voor 2 dagen tegelijk. Het is evenveel werk. Hachee is prima in te vriezen en het is natuurlijk fijn dat je een gerecht soms alleen maar hoeft op te warmen, zonder er veel voor te hoeven doen.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Uien

Uien; veelzijdig en onmisbaar

Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.

Hachee

Porties: 6-8 porties
Bereidingstijd: 240 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo runderpoulet
  • 4-5 uien
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hachee:

Laat het vlees minimaal een half uur, maar liever een uur, op kamertemperatuur komen.

Snijd de uien in grove stukken.

Verhit de boter en bak hier daarin in twee porties de poulet. Bak het vlees op een hoog vuur mooi bruin, kleur is smaak. Bestrooi de poulet met zout en peper naar smaak.

Haal het vlees uit de pan, voeg eventueel nog een beetje boter toe en bak de uien tot ze beginnen te verkleuren.

Blus af met de bouillon en voeg er de azijn, suiker, laurier en kruidnagels aan toe. (doe de kruidnagels in een thee-ei of zakje om ze later makkelijk terug te vinden of wrijf ze fijn met een vijzel) Verwarm de bouillon.

Voeg het vlees weer toe en breng alles tegen de kook aan en zet het met de deksel op de pan op een heel laag vuur. Laat het vlees in ongeveer 3 uur rustig gaar stoven. Roer tussendoor even om aanbranden te voorkomen.

Meng een half kopje water met de bloem en giet dit al roerende bij het vlees. Laat dit 5 minuten of langer doorkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Hou je van een dikke saus dan kun je eventueel meer bloem toevoegen. Blijf goed roeren als de bloem eenmaal is toegevoegd.

Serveer de hachee met gekookte aardappelen en rode kool.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin275TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Reacties 31

  1. Luuk says:
    3 maanden geleden

    Ook heerlijk met hutspot

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 maanden geleden

      Zeker weten ja!

      Beantwoorden
  2. Gerda Nielsen says:
    4 maanden geleden

    Ik ben 86jaar en maak sinds jaar en dag hachee volgens bovenstaand recept. 1 x per jaar nodig ik alleen staande vrienden en vriendinnen uit om hachee te eten, afgelopen maand waren we met 10 personen, zelf gemaakte aardappelpuree, appelmoes en rode kool! Eten en kwekken, heerlijk 😋

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 maanden geleden

      Wat een mooie en gezellige traditie Gerda. Dat is samenzijn op zijn best.

      Beantwoorden
  3. Maud Keller says:
    5 maanden geleden

    Ik verkruimel er ook altijd een plakje ontbijtkoek bij.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Heerlijk Maud. Dat kan prima in een hachee.

      Beantwoorden
  4. Jan Demmers says:
    5 maanden geleden

    Ook ontzettend lekker met zuurkool

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Lekker!

      Beantwoorden
  5. René Samson says:
    5 maanden geleden

    Heerlijk hoor hachee, ik maak dit al vele jaren in de slowcooker, altijd lekker en je hebt er geen omkijken meer naar. Aardappeltjes, liefst kruimige en rode kool is onze favoriete combinatie.

    Beantwoorden
  6. Jos says:
    5 maanden geleden

    In de hachee GEEN bloem met koud water maar met maizena. Bloem en koud water zijn geen vriendjes, je krijgt gegarandeerd klonten.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      5 maanden geleden

      Valt wel mee Jos, ik doe het al jaren zo zonder problemen. Als jij liever maizena gebruikt is dat ook prima!

      Beantwoorden
  7. Es says:
    5 maanden geleden

    Ik doe t nóg ouderwetser; lang sudderen op n petroleumstel! Uren. Zodat t uit elkaar valt. Ook bij draadjesvlees de perfecte temperatuur en dito jus…… ook de rendang gaat op t steltje in n ouderwetse gietijzeren pan uiteraard….

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      5 maanden geleden

      Ja, dat is het echte werk, leuk!

      Beantwoorden
    • JAAP says:
      3 maanden geleden

      Toppie, heerlijk. Ik zet het op mijn HALLER petroleumstel.

      Beantwoorden
      • Connie Derks says:
        3 maanden geleden

        Dat is het echte werk!

        Beantwoorden
  8. Dina Ouwinga says:
    1 jaar geleden

    Ik woon met mijn family in Australia (Townsville)
    Mijn dochter komt vandaag op bezoek voor een paar dagen, uit Toowoomba.
    Ik vraag wat wil je eten ,Hachee mam want dat heeft zij in a lange tijd niet meer gehad.
    Zo ja nu momenteel staat op the kook plaat een grote pan met Hachee.
    Ik ben 77 en geniet er nog veel van , en vandaag word het smullen , met zelf gemaakte rode kool, en aardappel puree.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Wat leuk om dit te lezen, geniet van het koken, de maaltijd en van elkaar.

      Beantwoorden
  9. Ed van Zweeden says:
    1 jaar geleden

    Evan zeth
    Heerlijk potje stoof, met grove puree en rode kool en appelstukjes erin.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Dat is een heerlijke combinatie Ed.

      Beantwoorden
  10. benny says:
    1 jaar geleden

    ik vind hachee het lekkerst bij een pot wortelstampot.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Is zeker een goede combinatie Benny, echt Hollandse pot.

      Beantwoorden
  11. Aart says:
    2 jaar geleden

    Omg ik krijg hier zo’n enorme trek van 😂😂😂
    Ik ga zo maar eens een pan maken. Heb altijd wel een setje vlees in de vriezer klaarliggen voor Hachée of runderstooflappen. Ik maak zowiezo altijd voor een aantal dagen tegelijk. Eerst met rode kool en gekookte aardappelen. Dag erna meestal patatje stoofvlees/zuur vlees (Hachée) .

    Ik moet weg nu …
    😄

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Haha, dat horen we graag dat je trek krijgt van onze recepten. Smakelijk alvast, maar dat gaat vast wel lukken.

      Beantwoorden
  12. Ate de Boer says:
    2 jaar geleden

    Heerlijk van gegeten.
    Met lekkere kruimige aardappels.
    Morgen bakken we de aardappeltjes weer op en dan is alles nog veel lekkerder…
    Ik heb er wel 2 keer zoveel uien in gedaan.
    Er kunnen nooit teveel uien in… 😉

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Heerlijk Ate, met lekker veel uien en na een dag is hachee inderdaad nog lekkerder.

      Beantwoorden
  13. Eveline Samson says:
    2 jaar geleden

    Had nog porties (zelf gemaakte) rode kool in de vriezer liggen, maar geen hachee meer, dus nu wederom een grote pan hachee aan het maken. Vries ik ook weer per portie in. Eet ik zomer en winter….heerlijk!!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Heerlijk, helemaal mee eens Eveline, het is altijd weer voor hachee. En die rode kool is erg lekker erbij.

      Beantwoorden
  14. Ray says:
    2 jaar geleden

    Lekker van t weekend maken het is zomer maar. Smaakt dan ook prima!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Hachee is altijd lekker, en echt zomers is het weer toch niet. Geniet ervan Ray.

      Beantwoorden
  15. Ine says:
    2 jaar geleden

    Gelukkig nog iemand die hachee klaar maakt zoals dat vroeger gebeurde. Inderdaad, met azijn, want wijn had de gewone mens niet! En de toevoeging van peperkoek gebeurde alleen in brabant en limburg.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Zulke recepten mogen ook echt niet verloren gaan.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!