Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen – Neem in plaats van een runderbiefstuk eens een hertenbiefstuk. We zien talloze kant-en-klare oplossingen voorbijkomen als het om wild gaat. Waar al dat wild echter vandaan komt, mag je je zeker wel afvragen. Beter is om gewoon voor een hertenbiefstuk naar je slager te gaan. Die kan je zeker adviseren en die kan je ook vertellen waar dat hert vandaan komt.
Omdat wild eten vooral populair is in de wintermaanden serveren we het hertenbiefstuk ook met groenten van het seizoen. Een puree van aardappel en pastinaak past hier perfect bij. Die puree serveer je vervolgens met verse, gebakken paddenstoelen. Een heerlijke combinatie die je ongetwijfeld vaker op tafel gaat zetten. Gebruik wat verse tijm als extra smaakmaker en je eet de vingertjes erbij op. Serveer het hertenbiefstuk met de pastinaakpuree, paddenstoelen en een romige portsaus.
Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.
Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 hertenbiefstukken van 150 gram per stuk
- 4 + 1 1/2 eetlepel olijfolie
- 2 + 1 eetlepel roomboter
- peper en zout
- 800 gram pastinaak
- 600 gram kruimige aardappels
- 400 gram gemengde paddenstoelen
- 1 teentje knoflook
- 6 takjes tijm
- 200 milliliter melk of room
- extra: aluminiumfolie
Bereidingswijze van dit recept
Maak eerst de portsaus (recept) en houd de saus warm op een laag vuurtje (of warm het later op).
Voor het hertenbiefstuk:
Haal het vlees minstens 2 uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur is. Dep goed droog met keukenpapier. Kruid aan alle kanten met peper en zout. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met de olijfolie. Leg de biefstukken in de pan en laat 2 minuten bakken tot het vlees aan 1 kant bruin is. Beweeg het vlees regelmatig heen en weer. Doe de boter na 1 minuut bakken in erbij. Draai het vlees en bak de andere kant ook bruin terwijl je het in de pan blijft bewegen. Draai het vlees dan regelmatig om en zorg dat alle kanten gebakken worden. Schep met een lepel het olie-botermengsel zo nu en dan over het vlees. Na 4 minuten haal je de biefstukken uit de pan. Laat het vlees rusten in aluminiumfolie. Snijd het vlees tegen de draad in.
Voor de pastinaakpuree met paddenstoelen:
Hak de knoflook fijn. Snijd de aardappels en pastinaak in gelijke stukken en kook ze in ruim water met zout naar smaak net aan gaar. Doe de knoflook er de laatste minuut bij. Giet af en strooi de blaadjes van 4 takjes tijm erbij. Laat even uitstomen. Verwarm de melk in een steelpan (niet koken). Stamp de aardappels en pastinaak fijn met een stamper en giet beetje bij beetje de warme melk erbij tot je een smeuïg geheel krijgt. Gebruik niet alle melk als de puree al smeuïg genoeg is of verwarm nog een beetje bij als deze nog iets te droog is. Roer de boter erdoor en kruid met peper en zout naar smaak. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon met keukenpapier of een borsteltje en snijd in grove stukken. Bak ze in de olijfolie en boter samen met de tijm tot ze gaar zijn. Kruid met peper en zout.
Tafel lekker !!
Ziet er allemaal heel lekker uit!
Dankjewel ?