Indisch gekruide rookworst – Dat klinkt als een bijzondere titel voor een recept. Want rookworst is natuurlijk een typisch Hollands product. Rookworsten worden dan ook vooral gegeten bij de traditionele winterse gerechten als stamppotten, erwtensoep of bruinebonensoep of in plakjes bij de borrel. Allemaal heerlijk, maar met rookworst kun je veel meer doen dan dat. Ga eens voor een Indisch gekruide rookworst. Met dat recept krijg je een compleet andere kijk op die oer-Hollandse worst.
Wat doe je met een Indisch gekruide rookworst?
Om je te laten zien dat je met rookworst hele andere dingen kunt doen vind je hier een recept voor Indisch gekruide rookworst. Die variant op rookworst kun je gebruiken voor heel veel verschillende dingen. Want rookworst op die manier is ook heerlijk bij je favoriete stamppotje (op de foto met paksoistamppot), en zeker ook als snack bij de borrel! Maar met witte rijst en wat gewokte groenten maak je een compleet ander gerecht. En wat dacht je van Indisch gekruide rookworst als origineel rijsttafelgerecht?
Proef eens een verse rookworst van de slager
Er zijn tegenwoordig heel veel soorten rookworst te koop. In de supermarkt liggen magere rookworsten, rookworsten van kip, runderrookworsten etc. Maar koop eens een rookworst bij de slager. Die rookworsten zijn rauw, en moet je dus wel zelf wellen (tegen de kook aan houden in ruim water) voor je ze kunt eten. Dat kost je ongeveer 20 minuten, maar die tijd is het zeker waard. Terwijl je de rest van je maaltijd klaar maakt kan de rookworst wellen. Proef het verschil … en voortaan kies je vast vaker voor een echte, verse rookworst. Ook voor het recept van de Indisch gekruide rookworst.
In onderstaand recept wordt de rookworst niet geweld, maar 20 minuten gesmoord in ketjapsaus. Zo wordt de rookworst ook gaar. De hoeveelheid sambal kun je naar smaak aanpassen. Als je het extra pittig wilt, doe je er wat extra in. In dit gerecht zou ik de sambal niet helemaal weglaten. Met de aangegeven hoeveelheden wordt het niet te scherp.
Indisch gekruide rookworst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 verse rookworsten, in plakjes
- 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 eetlepel limoensap
- 150 ml ketjap manis
- neutrale olie om in te bakken
- gebakken uitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Indisch gekruide rookworst:
Verhit wat olie in een wijde koekenpan of braadpan. Bak hierin de ui en de knoflook in een paar minuten glazig.
Doe dan de in plakjes gesneden rookworsten in de pan en bak ze mee tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg dan de gemberpoeder, koriander, komijn en sambal toe. Bak die ook even mee. Blus af met de ketjap manis en het limoensap. Laat dit op een laag vuurtje 20 minuten heel zachtjes pruttelen. Voeg als de saus te dik is een scheutje heet water toe om te verdunnen.
Bestrooi de Indisch gekruide rookworst voor het serveren met gebakken uitjes.
Tafel lekker !!
Hihi
Heb alles in huis om het te gaan maken zo. Alleen heb geen verse rookworsten maar van de supermarkt. Wel de beste die daar te halen vallen. Kan het ook met die rookworsten?
Uiteraard kan dat, Michelle. Maar koop de volgende keer eens een verse rookworst. Je zult een flink verschil proeven!
Sorry, maar mijn Indische man en ik (die altijd super Indische gerechten maak) vonden dit recept echt niet lekker! Je blijft die rookworstsmaak proeven, die ik echt niet vind combineren met de kruiden, die overigens wel heel lekker zijn bij Babi of Ajam. Dus niet aan te bevelen!
Dit is een recept met rookworst Annelies. Het lijkt me logisch en ook te verwachten, dat het naar rookworst blijft smaken.
Als ik iets wilde dat naar ajam of babi smaakte, had ik dat wel gebruikt.
Maar smaken verschillen nou eenmaal…
Goed antwoord Elise. Ik kan me zo voorstellen dat dit recept een variant is op babi of ajam, ontstaan in de jaren 50 van de vorige eeuw toen de Indische Nederlanders naar ons land moesten emigreren. Ze moesten maar zien rond te komen en rookworst was toen een stuk goedkoper dan kip.
Ik kook graag Indisch, lang geleden geleerd van de oma van een Indisch vriendinnetje. Dit recept heb ik geregeld gemaakt, altijd een succes. Met rijst en sajoer of toemis.
Dankjewel, Wilma.