Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Kalfsbiefstuk met kruidenboter

Eenvoudig, puur en geweldig lekker!

Connie Derks door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
Kalfsbiefstuk met kruidenboter

Kalfsbiefstuk met kruidenboter – Een perfect gegrilde kalfsbiefstuk met zelfgemaakte kruidenboter: dat is puur genieten. Dit gerecht draait om eenvoud en kwaliteit. Geen poespas, geen overbodige toevoegingen, alleen de beste ingrediënten die samen een geweldig resultaat opleveren. Kies je voor verse producten, dan proef je dat in elke hap.

De kracht van dit gerecht zit ‘m in de kwaliteit van de producten. Een kalfsbiefstuk hoeft niet overladen te worden met kruiden of sauzen. Kruiden met alleen een beetje zout en peper is genoeg. Serveer de kalfsbiefstuk samen met de zelfgemaakte kruidenboter, zo komt de pure smaak van het vlees optimaal tot zijn recht.

Het geheim van een perfecte kalfsbiefstuk

Een goede kalfsbiefstuk met kruidenboter op tafel zetten is niet moeilijk, maar je moet een paar basisregels volgen. Hier zijn de belangrijkste tips om je kalfsbiefstuk perfect te grillen:

  • Laat het vlees op temperatuur komen. Haal de biefstuk minstens 15 minuten voor bereiding uit de koelkast. Zo gaart het vlees gelijkmatiger en blijft het malser.
  • Dep de biefstuk droog. Dit zorgt ervoor dat de buitenkant mooi dichtschroeit en je een knapperige korst krijgt.
  • Verhit de grillpan of barbecue goed. Kalfsbiefstuk heeft een korte, intense verhitting nodig. Een lauwe pan zorgt ervoor dat het vlees gaat koken in plaats van grillen.
  • Keer de biefstuk niet te vaak. Eén keer omdraaien is genoeg. Zo krijg je die mooie grillstrepen en blijft het vlees sappig.
  • Gebruik een kernthermometer. Dit is de betrouwbaarste manier om de biefstuk op de juiste gaarheid te krijgen.
  • Laat het vlees rusten. Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Na het grillen moet de biefstuk minstens vijf minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich goed verdelen en je een mals, sappig stuk vlees krijgt.

Waarom kalfsvlees een mooie keuze is

Kalfsbiefstuk is een heerlijk, mals stukje vlees met een subtiele smaak. Het is lichter en zachter dan runderbiefstuk en daardoor perfect voor wie op zoek is naar iets verfijnds. Let bij de aankoop op de herkomst: kies bij voorkeur voor vlees van diervriendelijke veehouderijen waar de kalveren de juiste voeding krijgen en voldoende ruimte hebben. Kwaliteit proef je namelijk terug op je bord. Koop voor de kalfsbiefstuk met kruidenboter mooie dikke kalfsbiefstukken, liever iets kleiner van maat dan een grote dunne plak.

Kruidenboter maak je zelf van echte boter

Echte roomboter is de basis van een goede kruidenboter. Kies bij voorkeur voor grasboter of biologische roomboter. Die bevatten meer smaak en hebben een zachte, romige textuur. Dit proef je terug in de kruidenboter, die perfect smelt over de warme biefstuk en zich vermengt met de sappen van het vlees. Margarine of andere bewerkte vetten kunnen hier echt niet tegenop.

Een goede kruidenboter heeft niet veel nodig: peterselie, bieslook en een vleugje knoflook geven precies genoeg frisheid en pit. Gebruik altijd verse kruiden en hak ze zelf fijn. Gedroogde kruiden missen de frisse kruidige smaken. Verse kruiden maken de boter niet alleen lekkerder en geven de kruidenboter een mooie frisse kleur.

Een beetje citroensap in de kruidenboter zorgt voor een lichte, frisse tegenhanger van het romige vet. Dit kleine detail maakt de boter minder zwaar en zorgt voor een perfecte balans. Ook hier geldt: gebruik vers citroensap en geen flesje uit de supermarkt. Die laatste mist echt de pure smaak die de kruidenboter lekker fris maakt.

Maak het feest compleet met de lekkerste bijgerechten

Een mooi stuk kalfsbiefstuk met smeltende kruidenboter heeft niet veel nodig. Maar wil je het gerecht compleet maken? Hier zijn een paar simpele, verse bijgerechten die perfect passen:

Gegrilde groenten: Denk aan asperges, courgette of groene aspergetips. Even kort grillen met een beetje olijfolie en zeezout en je hebt een lichte, smaakvolle toevoeging.

Verse krieltjes uit de oven: Met een beetje rozemarijn en knoflook, langzaam geroosterd tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Een simpele groene salade: Met rucola, veldsla, wat Parmezaanse kaas en een dressing van olijfolie en citroen.

Kalfsvlees

Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?

In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!

Kalfsbiefstuk met kruidenboter

Porties: 4 porties
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 mooie kalfsbiefstukken
  • 150 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel grof zeezout
  • zout en peper
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kalfsbiefstuk met kruidenboter:

Maak het liefst een dag of langer vooraf de kruidenboter, dit gaat het makkelijkst als hij op kamertemperatuur is.

Roer de boter zacht en meng er de peterselie, de bieslook, het citroensap en het zout doorheen.

Schep dit op een stuk bakpapier of huishoudfolie en rol dit op tot een worst.

Leg koel weg tot gebruik.

Haal de kalfsbiefstukken uit de koelkast en laat ze minimaal 15 minuten op temperatuur komen.

Haal ook de kruidenboter uit de koelkast en snijd er mooie plakken van.

Dep de kalfsbiefstukken droog en wrijf ze in met een beetje olijfolie en zout en peper.

Verhit een grillpan tot hij heel heet is.

Grill de kalfsbiefstukken in ongeveer 2-3 minuten per kant. Laat ze op de plek liggen voor mooie grillstrepen.

De kerntemperatuur voor gegrilde kalfsbiefstuk is net als bij de runderbiefstuk 50-55°C voor rare, 55-60°C voor medium-rare, 60-65°C voor medium, en 70°C voor well done. Houd de laagste temperatuur aan omdat de kalfsbiefstuk tijdens het rusten nog iets nagaart.

Haal de biefstukken uit de pan en dek ze af met een diep bord of aluminiumfolie en laat ze nog 5 minuten rusten voor je ze serveert.

Verdeel de kalfsbiefstukken over (warme) borden en leg er een plakje kruidenboter bovenop zodat dit heerlijk wegsmelt tot een zalige saus.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPinTweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!