• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Kalkoen uit de oven ( met foto instructies )

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
0
Kalkoen uit de oven

Kalkoen uit de oven – Een kalkoen ziet er altijd wat indrukwekkend uit en waarschijnlijk is dat ook de reden dat veel mensen het niet aandurven om hem te bereiden. Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt. Met een aantal relatief simpele handeling heb je een heerlijk, sappige kalkoen op tafel staan waarvan je tafelgenoten onder de indruk zullen zijn. Het enige waar je rekening mee moet houden is je planning, ontdooien en pekelen van een kalkoen heeft tijd nodig. Probeer het gewoon eens, met onderstaande beschrijving kan het bijna niet mislukken.

Vleesthermometer

Schaf eerst een vleesthermometer aan als je die nog niet hebt. Wat je niet wil is vlees dat nog rauw is, maar ook geen droog, te lang gebakken vlees. De kalkoen wordt bereid in de oven, maar zoals al vaker gezegd iedere oven is anders en ook de grootte van de kalkoen verschilt natuurlijk. Een lengte van bereidingstijd is dan ook moeilijk precies aan te geven. Wat wel op voorhand aan te geven is, is hoe warm de kerntemperatuur van de kalkoen moet zijn en dat meet je met de vleesthermometer.

Het ontdooien van de kalkoen

Heb je een bevroren kalkoen dan moet je er rekening mee houden dat die niet binnen een paar uurtjes is ontdooid. Houd hier met je planning dus rekening mee. Ga uit van vijf uur per half kilo. Dit houdt in dat een kalkoen van vijf kilogram ruim twee dagen nodig heeft om te ontdooien. Leg de bevroren kalkoen in een schaal en laat hem onderin de koelkast ontdooien.

Het pekelen van de kalkoen

Neem de kalkoen uit de koelkast en check of alle ingewanden verwijderd zijn. Deze zitten in de holte bij de nek van de kalkoen en kun je, indien nog niet verwijdert, makkelijk zelf verwijderen. Om je kalkoen echt lekker sappig te krijgen begin je met het pekelen van de kalkoen.

  • 3.5 liter groentebouillon
  • 250 gram zout
  • 3,5 liter ijswater
  • 1 liter witte wijn
  • 6 laurierblaadjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1 eetlepel jeneverbes
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 2 eetlepels peperkorrels

Neem een emmer en hang hier een grote plastic zak in waar de hele kalkoen in past en onder het vocht komt te staan. Snijd de ui in ringen en plet de teentjes knoflook en de jeneverbessen. Breng in een pan één liter van de bouillon met het zout en de kruiden/specerijen aan de kook en laat koken tot het zout opgelost is, neem van het vuur en laat iets afkoelen. Schenk in de plastic zak de bouillon en de wijn. Zet de kalkoen met de buikholte naar beneden in de emmer. Schenk hierover het ijswater. Zorg dat je kalkoen helemaal onder het vocht staat, schenk eventueel extra water bij. Knoop de zak dicht en laat de kalkoen zo 24 uur op een koele plek staan.

Kalkoen uit de oven
Kalkoen uit de oven 15
Kalkoen uit de oven 13
Kalkoen bereiden 11
Kalkoen uit de oven 6
Kalkoen bereiden 2
Kalkoen bereiden 4
Kalkoen bereiden 5
Kalkoen bereiden 12
Kalkoen bereiden 13
Kalkoen uit de oven 8
Kalkoen uit de oven 9

Kalkoen uit de oven

Vleesgerecht voor 6 tot 8 personen

  • 1 kalkoen van 4 à 5 kilogram
  • 250 gram roomboter
  • 3 eetlepels mediterrane kruiden ovengroente van Euroma
  • 1 citroen
  • 2 rode appels
  • 1 ui
  • 1 kaneelstokje
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 4 takjes verse salie

Kalkoen uit de oven maak je zo:

Neem de kalkoen uit de plastic zak en spoel hem af onder zacht stromend water. Dep hem met een stukje keukenpapier goed droog.
Meng de boter met de Mediterrane kruiden van Euroma, ze geven je kruidenboter een heerlijk intense smaak. Snijd de citroen, de appel en de ui in parten. Verhit ze samen met het kaneelstokje, de rozemarijn en de salie eventjes in een droge koekenpan. Verwarm de oven voor op 250 graden.

Plaats de kalkoen in een braadslee met rooster, heb je geen rooster maak dan met behulp van aluminiumfolie twee ringen en leg de kalkoen hierop. Leg de kalkoen op zijn rug en open met behulp van je vingers de twee “zakjes” tussen het vlees en de huid. Vul de zakjes rijkelijk met de kruidenboter. Draai de kalkoen nu om en vul de kalkoen nu met de appel, citroen, ui, het kaneelstokje en de rozemarijn en salie. Bind de poten samen met een stukje keukentouw. Besmeer de kalkoen nu helemaal met de overige kruidenboter.
Schuif de braadslee op de onderste rail in de oven en braad de kalkoen 30 minuten. Verlaag na 30 minuten de temperatuur naar 175 graden. Vouw over de rug van de kalkoen een stukje aluminiumfolie en plaats de vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees.

Laat de kalkoen nu garen in de oven tot hij een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt. Dit zal 2 tot 3 uur duren. Neem, als de gewenste temperatuur is bereikt de kalkoen uit de oven en laat hem vervolgens een half uurtje rusten. De kalkoen is nu klaar om aangesneden te worden.

Tafel lekker !!

Kalkoen uit de oven

Porties: 6 tot 8 personen
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kalkoen van 4 à 5 kilogram
  • 250 gram roomboter
  • 3 eetlepels mediterrane kruiden ovengroente van Euroma
  • 1 citroen
  • 2 rode appels
  • 1 ui
  • 1 kaneelstokje
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 4 takjes verse salie

Bereidingswijze van dit recept

Kalkoen uit de oven maak je zo:

Neem de kalkoen uit de plastic zak en spoel hem af onder zacht stromend water. Dep hem met een stukje keukenpapier goed droog.
Meng de boter met de Mediterrane kruiden van Euroma, deze geven je kruidenboter een heerlijk intense smaak. Snijd de citroen, de appel en de ui in parten. Verhit deze samen met het kaneelstokje, de rozemarijn en de salie eventjes in een droge koekenpan. Verwarm de oven voor op 250 graden.

Plaats de kalkoen in een braadslee met rooster, heb je geen rooster maak dan met behulp van aluminiumfolie twee ringen en leg de kalkoen hierop. Leg de kalkoen op zijn rug en open met behulp van je vingers de twee “zakjes” tussen het vlees en de huid. Vul deze zakjes rijkelijk met de kruidenboter. Draai de kalkoen nu om en vul de kalkoen nu met de appel, citroen, ui, het kaneelstokje en de rozemarijn en salie. Bind de poten samen met een stukje keukentouw. Besmeer de kalkoen nu helemaal met de overige kruidenboter.
Schuif de braadslee op de onderste rail in de oven en braad de kalkoen voor 30 minuten. Verlaag na 30 minuten de temperatuur naar 175 graden. Vouw over de rug van de kalkoen een stukje aluminiumfolie en plaats de vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees.

Laat de kalkoen nu garen in de oven tot hij een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt. Dit zal 2 tot 3 uur duren. Neem, als de gewenste temperatuur is bereikt de kalkoen uit de oven en laat hem vervolgens een half uurtje rusten. De kalkoen is nu klaar om aangesneden te worden.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - GevogelteVlees - Kalkoen
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegrilde entrecote
Vleesgerechten

Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan

Fricandeau met rozemarijn
Vleesgerechten

Fricandeau met rozemarijn en een zalige jus

Kruidig gemarineerd lamshaasje
Vleesgerechten

Kruidig gemarineerd lamshaasje; makkelijk, snel & lekker lamsvlees

Kalfskotelet bakken
Vleesgerechten

Kalfskotelet bakken op het vuur of in de pan

Gemarineerde schouderkarbonade van de barbecue
Vleesgerechten

Makkelijk recept: gemarineerde schouderkarbonade van de barbecue

Saté van varkenshaas voor op de barbecue of bij de nasi
Vleesgerechten

Saté van varkenshaas voor op de barbecue of bij de nasi

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!