Kip uit de oven – Kreeg jij vroeger ook wel eens ‘kip uit de oven’? En dan geserveerd met patat en appelmoes? Voor veel kinderen was dat vroeger hun vleesgerecht. Maar zeg eens eerlijk, wanneer heb je voor het laatst een hele kip in de oven gestopt? Iedereen grijpt tegenwoordig wel erg makkelijk naar een kipfiletje of een drumstick als men kip wil eten, want die zijn zo lekker snel klaar. Toch gaat er voor een kipliefhebber niets boven een hele geroosterde kip. Zo’n recept kost je even een beetje tijd, maar dan heb je ook wat. En mocht je nog nooit een kip uit de oven hebben gemaakt, geen zorgen, het is niet moeilijk. Hieronder staat een recept om die kip zelf klaar te maken.
Een kip uit de oven klaarmaken is makkelijker dan je misschien verwacht
Waarom zou je een hele kip in de oven klaarmaken? De belangrijkste reden is uiteraard dat zo’n sappige, malse kip verschrikkelijk lekker is. Maar de andere reden is dat het gewoon heel makkelijk is om met dit recept een groot stuk vlees te klaar te maken. Als het eenmaal in de oven staat heb je er verder weinig omkijken naar. Het recept dat je hier krijgt, is voor een hele maaltijd, want je roostert tegelijk met de kip ook aardappels en groente mee in de oven. Dus hoe simpel wil je het hebben?
Koop wel een verantwoorde kip als je dit recept gaat maken!
Als je dan hebt besloten om een kip uit de oven te gaan maken, dan koop je natuurlijk wel een echt lekkere, maar ook verantwoorde kip. Dat betekent dat je dus kiest voor een scharrelkip of een biologische kip. Voor een echte scharrelkip betaal je meer dan voor een gewone kip. Die kippen hebben een beter leven gehad, dus alleen al om die reden zal die kip ook een stuk beter smaken. Ga eens een praatje maken met de poelier of de slager. Zij weten alles over kip en waar de kip die ze verkopen vandaan komt.
Gebraden kip; sharing food bij uitstek
Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.
Kip uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 scharrelkip van ongeveer 1,5 kilo
- 2 uien
- 1 citroen
- 4 teentjes knoflook
- 1 venkelknol
- 1 winterpeen
- 400 gram vastkokende aardappels
- 3 stengels bleekselderij
- een bosje verse mediterrane kruiden
- een klein bosje verse peterselie
- 50 gram roomboter
- olijfolie om te bakken
- zout en peper
- keukentouw
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een kip uit de oven:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Snijd de citroen in kwarten, de uien in kwarten, de aardappels in stukjes, de venkel in stukjes, de winterpeen in blokjes en de bleekselderij in boogjes. Pel de knoflook.
Bestrooi de kip aan de binnenkant met zout en peper.
Vul de kip met 4 kwarten van de ui, de citroen, de knoflook, en de helft van de verse kruiden. Bind de pootjes tegen elkaar vast met keukentouw.
Neem een grote braadslede en verdeel de groenten, de aardappels, de rest van de ui en de rest van de verse kruiden over de bodem. Bestrooi met wat zout en peper, besprenkel met olijfolie en meng alles goed door elkaar.
Smelt de boter in een pannetje, maar laat hem niet kleuren. Smeer de kip in met de gesmolten boter.
Bestrooi het vel van de kip met zout en peper en plaats de kip in de braadslede, boven op de groente.
Zet de braadslede met de kip in de oven en rooster de kip in ongeveer anderhalf uur bruin en gaar.
Haal de braadslede uit de oven en laat de kip een kwartiertje rusten, afgedekt met aluminiumfolie. Zo verdelen de sappen zich goed en blijft de kip mals.
Serveer de kip uit de oven met de meegebakken groenten.
Tafel lekker !!
Worden de groenten niet te zacht
Nee hoor, Myrna, het zijn stevige groenten en ze worden geroosterd, niet gekookt. Als je bang bent dat ze toch te zacht worden, dan kun je ze later toevoegen. Let er dan wel op dat ze gaar zijn als de kip klaar is, anders loop je het risico dat die te droog wordt.
En dan de restjes de volgende dag in de salade. En gooi vooral de botten niet weg: daar kun je heel lekkere bouillon van trekken
Dat zijn lekkere tips, Marianne. Dankjewel!
Vraagje over de groenten uit de oven.
Kun je ook zonnebloemolie of een andere soort olie gebruiken?
Ik heb de ziekte van Crohn en olijfolie is een echte no go voor mij.
Die kip ziet er heerlijk uit en wil dit recept samen met de groenten graag maken.
Dankjewel.
Uiteraard kun je de olijfolie prima vervangen door zonnebloemolie of een andere soort olie, Saskia.
Dankjewel voor je reactie,dat gaat smullen worden binnenkort.
Graag gedaan, Saskia.