Kippendijen met citroen en honing – Heerlijke krokante kipstukjes in een kleverige licht pittige saus van honing en citroen, wie lust dat nu niet? Dit gerecht is perfect als je snel iets lekkers op tafel wil zetten. Het is makkelijk en vrij snel te maken. Het ziet er niet alleen geweldig uit, kippendijen met citroen en honing is ook geweldig lekker. Zuur, zoet, pittig, krokant en zacht, lemon chicken is een explosie van smaken.
Knapperige en malse stukjes kippendijen met citroen en honing
De stukjes kipfilet worden eerst in een marinade gezet voor malsheid en smaak. Daarna krijgen ze een jasje van maïzena. Geen gedoe met eerst bloem dan ei en dan paneermeel. Nee, heel eenvoudig kipstukjes in een zak doen waar maïzena in zit. Flink schudden en klaar ben je al met paneren. Dat valt mee toch? Dit is een van de redenen dat dit gerecht van kippendijen met citroen en honing zo snel op tafel staat.
Onweerstaanbaar lekkere zoetzure kleverige saus
Knapperige stukjes kippendijen zijn al lekker, maar ze worden nog lekkerder met een geweldige saus gemaakt met verse citroen en honing. En ook die saus is zo gemaakt. Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. Zet alles klaar zodat je niet nog hoeft te snijden en te wegen. Volg de beschrijving stap voor stap en je bent klaar voor je het in de gaten hebt. Iedereen, ook jij, maakt voortaan thuis dit heerlijke gerecht.
Tip:
Wil je de kippendijen met citroen en honing vooruit maken? Volg de beschrijving tot en met het frituren. De saus kun je ook al maken, maar doe de kipstukjes nog NIET in de saus. De krokante kipstukjes worden anders helemaal zacht en zompig.
Als je het gaat opwarmen bak je eerst de kipstukjes op in een koekenpan met een eetlepel olie. Warm de saus op in een ander pannetje en voeg ze als alles goed warm is samen.
Zo eet je de kippendijen:
Dit fantastische gerecht serveer je met witte rijst, basmatirijst, of zelfs gebakken rijst voor een complete maaltijd. Geef er gestoomde groenten zoals broccoli, wortel of sugarsnaps bij. Een eenvoudige groene salade met een lichte dressing mag ook. Je kunt de kippendijen met citroen en honing overigens ook heel goed bij noedels geven.
Wijntip bij kippendijen met citroen en honing
Bij dit gerecht past een frisse witte wijn met een lichte zuurgraad en een vleugje zoetheid perfect. Denk aan een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc. Deze wijnen sluiten mooi aan bij de citroenachtige frisheid en de zoetheid van de honing in het gerecht. Als je liever een wat vollere wijn wilt, kun je ook kiezen voor een Viognier, die een lichte fruitige en bloemige smaak heeft die goed combineert met de smaken van dit gerecht. Voor liefhebbers van bubbels is een droge Prosecco ook een uitstekende keuze!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Kippendijen met citroen en honing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kippendijen
- 1 + 2 eetlepels rijstwijn
- 2 x 2 eetlepels lichte sojasaus
- 100 ml kippenbouillon
- 3 eetlepels honing
- 1 citroen
- 4 eetlepels maizena
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel geraspte gember
- 1/2 theelepel chilivlokjes
- zonnebloemolie om in te bakken
- 1/2 eetlepel sesamzaadjes
- 1 lente-ui
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kippendijen met citroen en honing:
Snijd de kippendijen in hapklare stukken en doe ze in een kom.
Doe 1 eetlepel rijstwijn, 2 eetlepels lichte sojasaus, en 2 eetlepels water bij de kip. Meng goed door elkaar en zet minimaal 15 minuten opzij om te marineren.
Hak de teentjes knoflook fijn.
Rasp de gember.
Rasp de helft van de schil van de citroen en pers het sap uit de citroen.
Snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
Verhit een wok of hapjespan met een ruime laag olie.
Doe 3 eetlepels maizena in een plastic zak.
Laat de kipstukjes uitlekken en doe ze in de plastic zak bij de maizena. Sluit de zak en schud alles goed door elkaar zodat alle kipstukjes een laagje maizena hebben. Voeg indien nodig meer maizena toe.
Bak de kip in 2 of 3 porties in de hete olie. Leg de stukjes er een voor een in zodat ze niet aan elkaar plakken. Bak de kipstukjes ongeveer 3-4 minuten tot ze krokant zijn.
Schep ze uit de olie en bak de rest van de kipstukjes.
Giet de olie uit de pan en veeg de pan schoon.
Doe 1 eetlepel olie terug in de pan.
Bak hierin kort de knoflook en de gember. Laat de knoflook niet te donker worden, het hoeft maar even.
Blus af met de bouillon en het citroensap.
Voeg 2 eetlepels rijstwijn, 2 eetlepels sojasaus, de honing en een volle theelepel citroenrasp toe en kook alles even goed door.
Meng 1 eetlepel maizena met een beetje water en giet dit al roerend bij de saus. Gebruik zoveel als nodig is om een dik vloeibare saus te krijgen.
Proef de saus; hij moet een beetje zuur zijn. Vind je hem te zuur, voeg dan meer honing toe.
Voeg de kipstukjes en de chilivlokken toe en warm alles even goed door. Zorg dat alle kipstukjes bedekt zijn met saus.
Schep de kippendijen met citroen en honing in een schaal en bestrooi ze met de fijngesneden lente-ui en de sesam.
Serveer de kippendijen met citroen en honing met gekookte witte rijst en groente van het seizoen of een frisse salade.
Tafel lekker !!