Kiprollade met verse vulling in een knapperig jasje van bacon – Kip is niet weg te denken uit de Nederlandse keukens. Vaak wordt kip gebruikt in een wok- of pastagerecht of als eerlijk stukje vlees bij de aardappelen. Maar wist je dat kip ook uitermate geschikt is om een heerlijke gevulde rollade van te maken?
Er zijn verschillende combinaties voor de vulling te bedenken, maar zelf geniet ik erg van kip met een vulling van geitenkaas, honing en spinazie. Voor een lekker krokante bite omwikkel je de kip met een matje van geweven bacon.
Dit recept vraagt niet al te veel voorbereidingstijd en eenmaal in de oven, heb je er geen omkijken meer naar. Dus ook zeker geschikt als heerlijke afsluiter van een drukke dag!
Kiprollade met geitenkaas en spinazie
Voor 2 personen heb je nodig:
- 300 gram kipfilet
- 200 gram bacon in dunne strips
- 300 gram spinazie
- 125 gram geitenkaas
- 1 theelepel honing
Verwarm de over voor op 180 graden.
Verwijder de steeltjes van de spinazie. Laat de spinazie slinken door deze in een vergiet te doen en er kokend water overheen te gieten. Laat uitlekken en zet even aan de kant.
Matje van Bacon
Het meeste werk zit in het weven van de bacon, maar als je het eenmaal door hebt, is het een eenvoudig klusje:
- Leg vier strips bacon verticaal op een groot vel bakpapier. Zorg ervoor dat de ruimte tussen de strips ongeveer net zo breed is als een strip bacon.
- Leg onderaan een strip bacon horizontaal over de vier strips heen.
- Plaats op de horizontale strip, maar tussen de verticale strips, drie strips verticaal.
- De eerste vier verticale strips vouw je naar onderen over de horizontale strip heen.
- Nu leg je weer een horizontale strip op de drie verticale en vouw je de onderste vier weer naar boven.
- Zo herhaal je deze laatste twee stappen om en om tot je een mooi matje hebt.
Plaats de kipfilet tussen twee vellen huishoudfolie en sla deze plat met een vleeshamer of een deegroller. Verspreid de kipfilet over de de baconmat. Houd aan de bovenkant en de zijkanten ongeveer één centimeter vrij zodat je straks makkelijk de bacon kunt dichtvouwen. Bedek de kipfilet nu met de spinazie en brokkel de geitenkaas hier overheen. Besprenkel nog met een theelepel honing. Rol nu de rollade stevig op en zorg dat ook de zijkanten bedekt zijn met bacon. Plaats de kip in een ovenschaal voor 30-45 minuten in de oven op 180 graden tot de bacon een mooie donkerrode kleur heeft gekregen.
Serveer met Rozeval aardappelen met rozemarijn en een eenvoudige salade en je hebt een heerlijke maaltijd!
Zomertip!
Deze rollade is ook een origineel barbecue gerecht. Belangrijk is dat je indirect grillt, dus het vlees op het gedeelte legt waar geen kolen onder liggen en de temperatuur redelijk laag houdt, zo’n 140-160 graden. Leg de rollade in een aluminium bakje en laat een uur grillen.