Lamsrack van de BBQ – Het is voorjaar. Dat betekent dat er weer vers Hollands lamsvlees te koop is. En dat je de barbecue uit de schuur kunt halen. Tijd om er een heerlijk, mediterraan gekruid lamsrack op te leggen! Want het is nu de tijd om van lamsvlees te genieten. Op naar de slager, dan eet jij vanavond lamsrack van de BBQ!
Van een lamsrack geniet je in het voorjaar!
Lammetjes zijn er in het voorjaar. Dat betekent dat lamsvlees uit Nederland een echt seizoensproduct is. Te koop in het voorjaar en de zomer dus. De rest van het jaar kun je ook wel lamsvlees eten, maar dat wordt dan geïmporteerd uit landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Lamsvlees is een leuke keuze om op je Paasmenu te zetten. En ook een lamsrack van de BBQ is een heel geschikt vleesgerecht voor Pasen.
Niet elke slager heeft lamsracks standaard op voorraad. Denk eraan, om teleurstellingen te voorkomen, je lamsrack op tijd te bestellen.
Lamsrack van de BBQ, een feestje!
Je kunt een lamsrack, behalve in de oven, ook heel goed klaarmaken op de barbecue. Dat is minder ingewikkeld dan je zou verwachten. In de kookinstructies krijg je stap voor stap uitgelegd hoe je dat doet. Zodat jij, vol trots een perfect gegaarde lamsrack van de BBQ tovert!
Een lamsrack klaarmaken op de barbecue is wel een proces dat minder makkelijk te controleren is dan bereiding in de oven of in de pan. Het gebruik van een kernthermometer voor vlees is dan ook aan te raden, om te voorkomen dat het vlees te gaar, en dus te droog wordt. Zo’n apparaatje is maar een kleine investering, en je zult zien dat je het veel vaker gaat gebruiken. Je koopt een kernthermometer in een winkel voor huishoudelijke artikelen of een kookwinkel.
Lamsrack, een echte voorjaarsdelicatesse
Lamsrack is lekker luxe vlees dat uitstekend past bij het voorjaar. Hier vind je tips & recepten voor de perfecte bereiding van een lamsrack.
Lamsrack van de BBQ
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 lamsrack met 9 botjes, een half uur van te voren uit de koelkast halen
- 6 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels citroensap
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 theelepels gedroogde oregano
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- zwarte peper, naar smaak
- extra nodig: een kernthermometer is wel heel erg handig
Bereidingswijze van dit recept
Zo bereid je een lamsrack van de BBQ:
Begin met de marinade. Meng de olijfolie met het citroensap en voeg hier de tijm, de oregano, het gerookt paprikapoeder, het zout en naar smaak zwarte peper aan toe. Smeer het lamsrack hier mee in en laat het minstens een half uur marineren. Het lamsrack moet dus in totaal minimaal een uur buiten de koelkast liggen voor het op de barbecue gaat. Dit is nodig om het vlees op de juiste temperatuur te krijgen, zodat de hitte sneller de kern van het vlees bereikt. Het wordt dan minder snel droog.
Bereid de barbecue voor tot een temperatuur van ongeveer 200 graden. Zorg voor een zone met directe hitte, en een zone met indirecte hitte.
Bak het vlees rondom bruin op de hete zone van de barbecue. Verplaats het lamsrack daarna naar de kant met de indirecte hitte. Draai het vlees af en toe om, zodat beide zijden gelijkmatig garen. Als de kernthermometer 55 graden aangeeft, kun je het vlees van de barbecue halen.
Verpak het lamsrack in een vel aluminiumfolie en laat het ongeveer 15 minuten rusten.
Snijd het lamsrack met een scherp mes in koteletjes.
Serveer het lamsrack van de BBQ met een Griekse salade en wat stokbrood. Knoflooksaus is er heerlijk bij!
Tafel lekker !!