Lamsschouder uit de oven – Een groot stuk vlees klaarmaken is minder moeilijk dan je waarschijnlijk verwacht. Sterker nog, misschien is het wel makkelijker dan het klaarmaken van vlees in kleine stukjes. Een lamsschouder uit de oven is een voorbeeld van een flink stuk vlees dat je in zijn geheel gaart. Natuurlijk kost dat behoorlijk meer tijd dan een lamskoteletje bakken, maar je hebt er, zodra het lamsvlees in de oven zit, weinig omkijken naar.
Lamsschouder uit de oven, voor een bijzondere gelegenheid, of …
Een groot stuk lamsvlees is heel geschikt voor een Paasdiner, want lamsvlees is een echt voorjaarsproduct. Je maakt natuurlijk ook indruk op je gasten als je een lamsschouder op tafel zet. Nu denk je mogelijk, ‘leuk, zo’n enorm stuk vlees, ik krijg helemaal geen gasten, dus dat is veel te veel’. Maar denk er toch eens over na om een lamsschouder in zijn geheel klaar te maken. Ook als je geen gasten krijgt. Je hoeft dat stuk vlees namelijk niet in een keer op te eten. Na bereiding kun je een lamsschouder uit de oven nog prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Wat je overhoudt, kun je heel goed gebruiken voor andere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een lamspastei, of een lekkere lamsragout, die je serveert met pasta. Of maak er ‘pulled lamb’ van, dat je met een pitabroodje serveert. Je ziet dat je op die manier van een lamsschouder uit de oven meerdere dagen kunt eten.
Lamsschouder kopen
Als je een lamsschouder uit de oven wilt gaan klaarmaken en je gaat het vlees kopen, houd er dan rekening mee dat je slager het misschien niet op voorraad heeft. Het vlees kan ongetwijfeld wel voor je besteld worden, maar dan duurt dat mogelijk een paar dagen. Je kunt ook eens bij een Turkse slager gaan kijken. Die verkopen over het algemeen veel meer lamsvlees en ze hebben dan vaak ook wel grotere delen als een schouder of een achterbout op voorraad voor jouw lamsschouder uit de oven.
Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak
Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!
Lamsschouder uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 lamsschouder
- een bosje rozemarijn
- een bosje tijm
- 10 teentjes knoflook
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een lamsschouder uit de oven:
Nodig: een passende braadslee of ovenschaal en aluminiumfolie.
Haal het vlees een uur voor dat je het in de oven gaat stoppen uit de koelkast. Zo kan het vlees op de juiste temperatuur komen,
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de helft van de rozemarijn en de tijm in de braadslee.
Smeer de lamsschouder in met olijfolie en kruid hem met zout en peper.
Maak er aan beide kanten wat kleine sneetjes in, waarin je een knoflookteentje steekt.
Leg de lamsschouder met de velkant naar beneden in de braadslee. Verdeel de rest van de kruiden over het vlees.
Zet de braadslee in de oven en laat het vlees een kwartiertje bruin worden. Let er wel op dat het niet verbrandt.
Zet de temperatuur van de oven terug naar 170 graden.
Dek de braadslee af met aluminiumfolie.
Laat het vlees nu 3 uur garen.
Als je een kernthermometer bezit, dan is de lamsschouder gaar als die 65 graden aan geeft. Als je niet zo’n apparaatje hebt, kun je met twee vorken controleren of het vlees gaar is. Als je het uit elkaar kunt trekken is het goed. Zo niet, zet het vlees dan nog even terug in de oven.
Laat het vlees nadat je het uit de oven hebt gehaald nog een minuut of 10 rusten onder het aluminiumfolie, voor je het aansnijdt.
Lamsschouder uit de oven is lekker met gekookte of gebakken aardappels en een warme groente als spinazie.
Tafel lekker !!