Luikse balletjes – Pimp gehaktballen eens naar deze originele Luikse balletjes. Dat is smullen!
Balletjes draaien
Ook jij mocht vroeger ongetwijfeld de gehaktballetjes draaien voor je moeder of je oma. Lekker vieze handen krijgen in de keuken om vervolgens trots te zijn op die schaal vol gehaktballetjes die je allemaal precies even groot gemaakt hebt. Dat is nostalgie!
Gehaktballen zijn populair bij iedereen. Voor in de soep, als vleesgerecht of op de borreltafel, het is altijd oké.
Luikse balletjes; een Belgisch streekgerecht met ballen!
Je kent Luik vooral van de Luikse wafel of suikerwafel. Of van Luikse salade. Het lekkerste recept voor Luikse salade vind je trouwens hier.
Maar ken je Luikse siroop? Die siroop (wij zeggen stroop) op basis van appelen en peren houdt het midden tussen een confituur en een vruchtenmoes. En het is precies die siroop die “gewone” gehaktballetjes omtovert tot Luikse balletjes of, in het Frans (Luik ligt namelijk in Franstalig België) gezegd “Boulets à la Liégeoise”.
Stap je in Luik een brasserie binnen, dan tref je de Luikse balletjes gegarandeerd op de kaart. Ze worden geserveerd in een stroperige saus op basis van azijn, kandijsuiker en Luikse siroop. Meestal worden daar ook Vlaamse frieten of aardappelpuree bij geserveerd. En, noem ze gerust ballen, en geen balletjes. Luikse balletjes zijn immers flink uit de kluiten gewassen gehaktballen, van wel 100 gram per stuk.
Een Belgische maaltijd voor een feestje? Doe eens lekker zot!
Luikse balletjes kun je erg makkelijk van tevoren klaarmaken en pas serveren als je gasten voor je Belgische themafeestje aan de gastentafel zijn aangeschoven. Enkel nog snel even dikke Vlaamse frieten bakken en de groene salade op tafel zetten en jij kunt mee aanschuiven.
Serveer de Luikse balletjes met een fruitige, ronde rode wijn zoals een Malbec of Zinfandel. Geen wijnliefhebber? Schenk er een goed Belgisch biertje bij en geniet!
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Luikse balletjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo gemengd gehakt
- 4 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels gehakte verse peterselie
- 1 ei
- 3 uien: 2 uien voor de saus, 1 ui voor de balletjes
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 100 gram rozijnen
- 4 eetlepels Luikse siroop
- 4 eetlepels kandijsuiker
- 800 ml water
- bakboter
- nootmuskaat
- 4 kruidnagels
- 2 jeneverbessen
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel verse tijm
- zout en peper uit de molen
- maïzena (mogelijk nodig om de saus te binden)
Bereidingswijze van dit recept
Luikse balletjes maak je zo:
Meng het gehakt met het ei, het paneermeel, de fijngesneden ui en de peterselie. Breng het gehakt op smaak met nootmuskaat, zout en peper uit de molen. Maak gehaktballetjes van zo’n 100 gram per stuk.
Verhit een beetje bakboter en bak de balletjes op een zacht vuurtje goudbruin. Neem de balletjes uit de pan en zet apart.
Stoof de in fijne slierten gesneden uien glazig in het braadvet van de balletjes.
Voeg de Luikse siroop en de kandijsuiker toe en roer goed los.
Voeg de rodewijnazijn toe en blus vervolgens af met het water.
Voeg de tijm en de specerijen toe. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
Nu mogen de balletjes er weer aan toegevoegd worden en worden ze verder gegaard op een zacht vuurtje gedurende 30 tot 40 minuten.
Voeg op een 10-tal minuten van het einde van de kooktijd de rozijnen toe. Is je saus te lopend? Bind ze dan met wat maïzena die je hebt opgelost in water.
Strooi wat gehakte peterselie en tijm over de Luikse balletjes voor je serveert.
Tafel lekker !!