Soms heb je gewoon zin in een klassieker. Deze schnitzel met gebakken ui en champignons is er zo eentje. Eenvoudig om te maken, maar echt iets om samen van te genieten aan tafel. Je gebruikt kalfsschnitzels, maar varkensvlees of kipfilet werkt ook prima. Als je kip gebruikt, snijd dan dunne plakken en sla ze nog iets platter voor een goed resultaat.
Voor de korst werk je in drie stappen: eerst bloem, dan ei, dan paneermeel. Zorg dat je schnitzels overal goed bedekt zijn, dan krijg je die mooie krokante laag. Bakken doe je in een mix van olie en boter – de olie zorgt voor hitte, de boter voor smaak. Voeg gerust wat extra toe als je nieuwe schnitzels in de pan legt.
Begin met de ui. Niet te fijn gesneden, en bak ‘m niet te lang – je wilt nog zien dat het ui is. Daarna pas de champignons. Door ze apart te bakken, worden ze mooi bruin en verliezen ze minder vocht. Samen met een beetje tijm krijg je een heerlijk bijgerecht voor over of naast de schnitzel.
Schnitzels
Heerlijke recepten voor schnitzels. Inclusief tips voor paneren.
Makkelijke schnitzel met gebakken ui en champignons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kalfs schnitzels
- 250 gram verse champignons
- 2 uien
- 200 gram paneermeel
- 2 eieren
- 100 gram bloem
- zout en peper
- 2-3 takjes verse tijm
- 50 + 25 gram roomboter
- 150 ml zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Sla de schnitzels met een vleeshamer platter.
Bestrooi de schnitzels met zout en peper.
Zet 3 grote borden klaar: één met bloem, één met de eieren die je even losklopt met een beetje zout, en de laatste met paneermeel.
Haal de schnitzels één voor één zorgvuldig door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel.
Zet opzij.
Snijd de champignons in plakjes en de ui in halve ringen.
Verhit de 25 gram boter en bak daarin op hoog vuur de uien tot ze een mooi kleurtje hebben.
Haal de uien uit de pan en bak in dezelfde pan de champignons.
Als de champignons gaar zijn doe je de uien er weer bij, samen met de tijm en een beetje zout en peper.
Bak dit alles samen kort door en zet opzij.
Verhit de roomboter en de olie in een grote koekenpan tot dit goed heet is.
Bak de schnitzels één voor één of met maximaal twee tegelijk, afhankelijk van de grootte van je pan.
Bak ze 2 tot 3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin gebakken zijn.
Voeg voor de volgende schnitzels eventueel meer olie en/of boter toe als dit nodig is
Laat de schnitzels na het bakken uitlekken op keukenpapier.
Houd ze eventueel warm in een voorverwarmde oven van 160 graden Celcius.
Verdeel de schnitzels over 4 voorverwarmde borden.
Warm het champignonmengsel nog even kort door en doe dit in een schaaltje voor op tafel of verdeel dit over de schnitzels.
Serveer de schnitzels met champignons en ui met een partje citroen.
Tafel lekker !!