• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Picanha uit de oven

Voor als je zelf ook wilt genieten en niet alleen in de keuken wilt staan

Connie Derks door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
picanha uit de oven

Picanha uit de oven – Serveer eens een groot stuk vlees bij een etentje. Dat is genieten en samen met je gasten aan tafel zitten in plaats van alleen in de keuken staan. Picanha uit de oven is zo’n recept dat heel geschikt is voor een etentje waarbij je zelf ook wilt genieten.

Picanha, een mooi stukje rundvlees

Waarschijnlijk heb je al wel vaker van gehoord, maar wat het precies is, is vaak niet duidelijk. Het is een mals stukje rundvlees dat eigenlijk veel meer aandacht verdient. Voor dit recept gebruik je een picanha van het Black Angus rund, grain-fed. Dit betekent dat de runderen de laatste paar maanden met graan gevoed zijn. Dit geeft mooi, met vet dooraderd vlees. Samen met de vetkap op het vlees smelt dit vet door het vlees tijdens bereiding, wat voor een heerlijk mals stuk vlees zorgt. Vet geeft behalve smaak namelijk ook bescherming tegen uitdrogen bij het klaarmaken van picanha uit de oven.

Vet aan de picanha geeft behalve smaak ook bescherming tegen uitdrogen

Picanha heeft de vorm van een driehoek met een dikke laag vet bovenop en heeft een mooie rode kleur. Het is een staartstuk, dit zit achteraan op de rug net voor de staart, hierdoor krijgt het weinig beweging, dus bijna geen spieren wat betekent dat het een mals stuk vlees is.

Gebruik de oven voor het gemak

Als je gasten te eten krijgt, is het vaak dat de gasten aan tafel zitten en jij in de keuken druk bezig bent. Met een goede voorbereiding van je recept kan ook jij gezellig met je gasten aan tafel zitten en hoef je niet te staan stressen in de keuken. Kies bewust voor een vleesgerecht wat je kunt stoven of in de oven kunt klaarmaken. Neem eens een mooi stuk rundvlees zoals picanha. Dit wordt vaak gezien als barbecuevlees, maar picanha kan ook prima in de oven worden bereid. Je bakt het eerst kort aan en zet het dan in de oven om verder te garen. Zet de oven niet te hoog, 120 graden is al voldoende. Gebruik een kernthermometer om de temperatuur in de gaten te houden, die moet ongeveer 50 graden zijn. Daarna haal je het vlees uit de oven en na 15 minuten rust wordt dit lekkere stuk rundvlees in dunne plakjes gesneden.

Maak gebruik van de oven voor  het vlees en zoek bijgerechten uit die ook in de oven kunnen of die makkelijk op te warmen zijn

Een goede voorbereiding van je recept is het halve werk

Bij de picanha werd een ratatouille en in de oven gebakken krieltjes geserveerd. De aardappeltjes kook je van tevoren in de schil gaar en plet je een beetje. Verdeel hier olijfolie, knoflook en rozemarijnolie over en zet in koelkast tot gebruik. Ook de ratatouille kun je eerder maken, die is na een dag zelfs lekkerder omdat de smaken dan goed zijn doortrokken.

De picanha gaat, afhankelijk van grootte en temperatuur, 45 minuten tot een uur in de oven. De aardappeltjes schuif je erbij en de ratatouille staat klaar om te verwarmen. De oven doet het werk en jij kunt met je gasten ondertussen genieten van het voorgerecht.

picanha 1

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Picanha uit de oven

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo picanha aan het stuk
  • 2 theelepels rozemarijn, gedroogd
  • 1 theelepel tijm gedroogd
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels olie
  • 1 kilo aardappels, in schijfjes (optioneel)
  • ingrediënten voor ratatouille (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je picanha uit de oven:

Snijd de picanha op de vetkant kruislings in, maar snijd niet door de vetrand heen.

Meng de kruiden, de olie en het citroensap en smeer hier het vlees mee in. Zet een paar uur in de koelkast of laat een half uur intrekken op kamertemperatuur.

Haal het vlees minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te komen.

Bak de picanha kort aan. Eerst 3-4 minuten op de vetkant en dan 2 minuten aan de andere kant.

Doe het vlees met het vet in een ovenschaal met de vetkant naar boven steek een kernthermometer in het midden van het vlees. Zet dit op het rooster in de voorverwarmde oven.

Verdeel de aardappelschijfjes over een bakblik en schuif het bakblik onder het vlees in de oven. Zorg wel dat er genoeg ruimte tussen de bakblikken is.

Nu heb je minimaal een half uur de tijd om samen met je gasten van een voorgerecht te genieten.

Als het vlees een kerntemperatuur van 50 graden bereikt heeft, haal je het vlees uit de oven en dek je het af met aluminiumfolie.

Verwarm de ratatouille en zet als dat is nodig de oven even op gril om de aardappeltjes mooi krokant te bakken.

Als de picanha uit de oven een rusttijd van 15 minuten gehad heeft, kun je die in dunne plakjes snijden en serveren met de aardappeltjes en de ratatouille.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Rundvlees - Picanha
DeelPin7VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Schnitzel met kaassaus van boerenkaas
Vleesgerechten

Krokante kalfsschnitzel met romige boerenkaassaus

Schnitzel met champignons en ui
Vleesgerechten

Makkelijke schnitzel met gebakken ui en champignons

Reacties 2

  1. Ashley says:
    1 week geleden

    Hoi,

    Het enige wat ik mis is op welke temperatuur je de oven zet?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 week geleden

      Excuus Ashley. De oven mag op 120 graden.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief