Picanha van de BBQ, met chimichurri – Wat is er nu fijner dan op een zwoele zomeravond de BBQ aan te steken, er een lekker stuk vlees op te leggen en met een glas wijn in je hand. Ga lekker genieten van de heerlijke geur van geroosterd rundvlees op de barbecue die zich door je tuin verspreidt? Met een mooi stuk picanha op het rooster gaat dat zeker lukken en waan je je al snel in Zuid-Amerika. Zeker als je er een zelfgemaakte chimichurri bij serveert!
Picanha, of het staartstuk van het rund
Picanha is het woord dat in Brazilië en Portugal wordt gebruikt voor het deel van het rund dat zich aan het uiteinde van de platte bil bevind. Een rund heeft dus twee picanha’s. In het Nederlands heet dat stuk rundvlees het staartstuk. In Zuid-Amerika is het dit het meest geliefde stuk rundvlees. In Nederland is het vrij onbekend en je vindt het vrijwel zeker niet op de vleesafdeling van de supermarkt. Dat betekent dat je naar de slager moet. En die slager kan je ongetwijfeld een mooie picanha leveren. Een picanha weegt ongeveer 1200 -1500 gram. Laat je niet afschrikken door de vetlaag. Die geeft veel smaak af aan het vlees en het vet wordt zacht tijdens het bereiden. Je kunt een picanha in plakken snijden en bereiden als biefstuk. In dit recept wordt de picanha echter in zijn geheel bereid. En picanha van de BBQ is echt niet ingewikkelder dan een biefstuk bakken. Ga je het eens proberen?
Chimichurri, wat is dat?
Als je in Zuid-Amerika gegrild rundvlees besteld kan het maar zo gebeuren dat dat geserveerd wordt met chimichurri. Chimichurri is een groene, koude salsa op basis van olie en azijn, op smaak gebracht met onder andere peterselie, chilipeper, rode ui en knoflook. Elk restaurant en elke familie heeft zijn eigen recept voor chimichurri en de samenstelling is dus nooit exact hetzelfde. Dus ook jij kunt je creativiteit gewoon loslaten op de salsa en het aanpassen aan jouw smaak. Pas de hoeveelheid chilipeper aan als je het niet te pittig wilt maken. Er bestaat overigens ook een rode variant. Die wordt meestal gemaakt met rode paprika, tomaten en wat meer rode chilipeper en is ook wat pittiger. In dit recept ga je aan de slag met de groene versie.
Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten
Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Picanha van de BBQ, met chimichurri
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 picanha van ongeveer 1250 gram, op kamertemperatuur
- 50 gram peterselie
- 2 eetlepels oregano
- 3 eetlepels bieslook
- 1 rode chilipeper, zonder zaad
- 1 kleine rode ui
- 200 ml olijfolie
- 3 eetlepels azijn
- zout en peper
- een klein beetje suiker of agavesiroop
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: BBQ met deksel, aluminiumfolie en een vleesthermometer.
Zo maak je een picanha van de BBQ, met chimichurri:
Steek de barbecue aan en verhit die tot hij een temperatuur van 150 graden heeft.
Bereid de picanha voor door de vetlaag in te kruisen met een scherp mes en op de vetlaag flink te zouten en te bestrooien met wat peper.
Maak vervolgens de chimichurri. Snijd hiervoor de ui, knoflook en de peper heel fijn.
Hak de tuinkruiden ook heel fijn.
Meng dit alles met de olijfolie en de azijn. Breng de salsa op smaak met wat zout en een heel klein beetje suiker of agavesiroop. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Bak de picanha rondom bruin aan op de barbecue. Let er op dat je hem niet laat verbranden.
Als de picanha bruin is, verpak je hem in aluminiumfolie. Je legt het verpakte vlees terug op de barbecue en doet het deksel dicht. Draai het pakketje af en toe om zodat het vlees gelijkmatig gaart.
Controleer na een half uur met de vleesthermometer hoe hoog de kerntemperatuur is. Het is de bedoeling dat die ongeveer 46 graden is, om een mooi rosé gebakken stuk vlees te krijgen. Is het nog niet zover, laat de picanha dan nog even liggen.
Heb je de juiste kerntemperatuur bereikt, haal het vlees dan van de barbecue en laat het een paar minuten rusten in de aluminiumfolie.
Stook intussen de barbecue even flink op. Haal het vlees uit het folie en gril het rondom mooi bruin (niet zwart!) met een lekker korstje. Haal het vlees van het rooster en laat het daarna nog een kwartiertje afgedekt rusten.
Snijd het vlees met een scherp mes in mooie plakken, schep er wat salsa over en serveer de picanha van de BBQ meteen. Lekker met wat stokbrood en een groene salade.
Tafel lekker !!