Pikant gemarineerde ribkarbonade – Spring vandaag eens op de fiets naar een echte slager. Haal daar een paar heerlijke sappige ribkarbonades en maak er dit prachtige gerechtje van. Het is simpel, je hebt de ingrediënten meestal wel in huis en het geeft de ribkarbonades net wat extra’s. Als je de marinade een uurtje van tevoren er op smeert, wordt het vlees bovendien nog een stuk zachter. Het zuur van de mosterd breekt de lange eiwitketens af, waardoor het vlees malser wordt.
Wat is ribkarbonade eigenlijk precies?
Er zijn diverse soorten karbonaadjes: je hebt ribkarbonade, tussenribkarbonade, schouderkarbonade, halskarbonade en haaskarbonade. Alle karbonades (oftewel koteletten) zijn stukjes vlees met bot van de bovenkant van het dier. Afhankelijk van de plek is het vlees malser, vetter of magerder. Ribkarbonade komt, zoals de naam al zegt: van de ribben van het varken. Deze gebruiken we dan ook in onderstaand recept voor pikant gemarineerde ribkarbonade. Het geldt als een magere, maar wel malse karbonade.
Karbonade; tips en recepten
Zoek je een lekker karbonade recept? Ontdek er hier heel veel. Van oma's karbonade tot een karbonade in jus of karbonade uit de koekenpan.
Pikant gemarineerde ribkarbonade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 ribkarbonades
- 2 sinaasappelen
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl worcestersaus
- 1/2 el Franse mosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- snufje zout
- +/- 40 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
Pikant gemarineerde ribkarbonade maak je zo:
Tip vooraf: zorg dat het vlees op kamertemperatuur is, wanneer je het gaat bakken. Dan ‘schrikt’ het vlees niet en wordt het niet taai.
Pel de knoflook en pers de teentjes uit. Pel de sinaasappelen en snijd ze in dikke plakken.
Meng de knoflook met de worcestersaus, de mosterd, olijfolie en het zout en klop het met een vork tot een dikke pasta en smeer het vlees er aan beide kanten mee in. Laat de marinade liefst een uur inwerken.
Smelt de helft van de boter in een steelpan. Verhit een grillpan of koekenpan en rooster of bak de karbonades gaar, ongeveer 6 minuten aan beide kanten. Besmeer de karbonades elke 2 minuten met de gesmolten boter. Haal de karbonades uit de pan en verhit de rest van de boter. Bak daarin de sinaasappelplakken aan beide kanten lichtbruin. Serveer de pikant gemarineerde ribkarbonade met de sinaasappel.
Tafel lekker !!