Pulled pork – De meeste vleesliefhebbers, en in het bijzonder de liefhebbers van varkensvlees, zijn niet vies van een broodje pulled pork. Weet je dat het heel makkelijk is om de vulling van dat broodje zelf te maken? Zeker als je in het bezit van een slowcooker bent, heb je er een omkijken naar. Maar klaarmaken gaat op heel goed in de oven. Hoe je dit vleesgerecht maakt? Lees snel verder!
Zacht en mals gegaard varkensvlees
Misschien ken je het vleesgerecht niet, en vraag je je af wat het dan precies is. Pulled pork is een groter stuk vlees, meestal afkomstig van de schouder of de nek van het varken. Dat vlees wordt heel langzaam gegaard op een lage temperatuur, zodat het vlees zacht en mals wordt, en met twee vorken uit elkaar getrokken kan worden. Je kunt het vlees klaarmaken in de oven, of in een slowcooker, maar het kan eventueel ook op een barbecue met een deksel.
Van procureur tot pulled pork
Pulled pork wordt vaak gemaakt van procureur. Dit is een stuk met vet dooraderd vlees, zonder been, dat afkomstig is van de nek van het varken. Schrik niet van dat vet. Vet voegt heel veel smaak toe aan het gerecht dat je met het vlees maakt. Door de lange bereidingstijd smelt het vet vrijwel helemaal weg. Gebruik dus geen mager vlees voor het klaarmaken van gerechten als dit.
Zo serveer je pulled pork
En dan heb je een schaal vol lekker mals vlees. Wat ga je ermee doen? Vaak wordt pulled pork op een broodje geserveerd, met wat barbecuesaus erop. Maar je kunt het natuurlijk ook, zonder broodje, bij een warme maaltijd serveren. Het is bijna niet voor te stellen, maar mocht je een restje overhouden, gebruik dat dan eens om een pizza mee te beleggen, verwerk het in een pastasaus of een taco. Mogelijkheden genoeg!
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Pulled pork
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo procureur
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels zout
- 250 ml kippenbouillon
- 300 gram barbecuesaus
- 1 eetlepel azijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pulled pork:
Nodig: een goed sluitende, ovenbestendige braadpan of een slowcooker.
Haal het vlees een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Meng de paprikapoeder, de knoflookpoeder, de cayennepeper, de bruine suiker en het zout tot een rub. Wrijf hier het vlees stevig mee in.
Snijd de uien in dunne, halve ringen.
Snijd de knoflook in heel dunne plakjes.
Meng de kippenbouillon met de barbecuesaus en de azijn. Roer de uien en de knoflook erdoor. Doe dit mengsel over in de braadpan of de slowcooker.
Leg het vlees op het mengsel en doe het deksel op de pan of de slowcooker.
Verwarm de oven als je die gaat gebruiken op 150 graden.
Zet de pan in de oven en laat de procureur in een uurtje of 4 gaar worden. Na die tijd controleer je of het vlees gaar is. Als het goed is kun je het vlees met twee vorken uit elkaar trekken. Zo niet, zet het dan terug in de oven.
Als je de slowcooker gebruikt, stel hem dan in op de ‘low’ stand en de timer op 9 uur. Haal tijdens het garingsproces de deksel er niet af. Na de 9 uur is het vlees zacht en mals en kun je het met twee vorken uit elkaar trekken.
Met de saus die je overhoudt, kun je twee dingen doen. Je zeeft hem, kookt hem in en mengt hem vervolgens door het uit elkaar getrokken vlees. Of je serveert de saus, met de gestoofde uien, apart bij de pulled pork.
Pulled pork is lekker op een broodje, maar ook bij een warme maaltijd.
Tafel lekker !!