Rolletjes van bavette met Edammer kaas –Ā Bavette wordt vaak vooral gezien als barbecuevlees, daar is het ook perfect geschikt voor. Maar wist je dat dit stuk rundvlees ook perfect is om te vullen? Dit stuk mager rundvlees is vrij grof van structuur en wordt ook wel vanglap of vinkelapje genoemd. Het wordt gesneden uit de vang van de koe. De naam zegt het al, het is een lap vlees. En een lap vlees kun je oprollen, dus rolletjes van bavette met Edammer kaas is dan een van de voor de hand liggende mogelijkheden.
Bavette, vlees met karakter
Dit vlees heeft smaak en structuur, het is dan ook geen vlees voor watjes. Bavette heeft een lange grove draad, en de smaak is geweldig. Als je bavette goed bereid merk je niet veel van die grove structuur. De rolletjes van bavette met Edammer kaas zijn zo gerold en gesneden, dat je nog maar weinig merkt van die grove structuur. Dit komt door de marinade en de draadrichting waarin het vlees gesneden wordt.
Een ding is belangrijk, de rolletjes van bavette met Edammer kaas bak je op hoog vuur, kort en krachtig. En dan maakt het echt niet uit of dit in een pan, in de oven of op de barbecue is. Laat de rolletjes niet te gaar worden, dat is zonde. Wil je bavette door en door gaar, maak er dan een stoofschotel mee.
Edammer kaas in rolletjes van bavette
Dat in dit recept voor Edammer kaas is gekozen, heeft een reden. Edammer kaas is harder en minder vet dan bijvoorbeeld Goudse kaas. Door zijn lagere vetgehalte smelt de kaas minder snel. Zou je voor de rolletjes van bavette Goudse kaas gebruiken, dan loopt die er tijdens het bakken redelijk snel uit. Door te kiezen voor Edammer voorkom je het snelle uitlopen terwijl de kaas toch genoeg smelt.
Kruidenolie voor smaak en structuur
Het vlees voor de rolletjes van bavette met Edammer kaas wordt voor je het oprolt helemaal ingesmeerd met een kruidenolie. Die kruidenolie maakt echt een verschil. De kruidenolie komt de smaak en structuur ten goede. De kruiden en de olie trekken in het vlees zodat de structuur iets zachter wordt. Maak de rolletjes daarom het liefst een paar uur voor je ze gaat bakken, zodat de kruidenolie goed in kan trekken.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Edammer kaas; over de hele wereld bekend!
Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geƫxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!
Rolletjes van bavette met Edammer kaas
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- Bavette +/- 800 gram
- 150 gram Edammer kaas, in dunne plakjes
- 5 -6 gedroogde tomaten op olie
- 50 ml zonnebloemolie
- 1/2 eetlepel citroensap
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes tijm/rozemarijn
- 2 takjes peterselie
- zout en peper
- boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rolletjes van bavette met Edammer kaas:
Voorbereiden
Maak de kruidenolie door de olie met de rozemarijn, tijm, peterselie, knoflook en het citroensap helemaal fijn te blenderen of te hakken.
Hak de gedroogde tomaat fijn.
Leg de bavette op een plank en snijd eventuele ongerechtigheden weg. Is de bavette vrij dik, snijd die dan eenmaal overdwars doormidden en klap hem open zodat je een grote plak krijgt. Is de bavette zoals op de foto, snijd dan een punt weg en leg hem aan de andere kant om een redelijk rechthoekig vlak te creƫren.
Besmeer de bavette aan beide zijden in met de kruidenolie en bestrooi hem met zout en peper.
Beleg de plak vlees met de kaas en strooi de gedroogde tomaat erover.
Zorg voor keukentouw om de bavette bij elkaar te kunnen binden.
Rol de bavette zo strak mogelijk op en bind hem bij elkaar met keukentouw.
Verdeel de afstanden van het keukentouw nauwkeurig zodat je straks tussen het touw de plakken kunt snijden. Elke plak heeft een touwtje. Uit een bavette van 800 gram haal je ongeveer 6-8 porties.
Tot zover kun je voorbereiden. Je kunt voor mooie gelijkmatige rollen de opgerolde bavette zo strak mogelijk in een stuk huishoudfolie draaien.
Bereiden
Snijd de bavette in 6-8 plakken met een scherp mes. Laat de touwtjes zitten tot na het bakken.
Verhit een koekenpan met een klein beetje boter.
Bak de rolletjes van bavette met Edammer kaas, net als een biefstuk, kort en krachtig aan beide zijden 2-3 minuten. De tijd is afhankelijk van hoe gaar je het vlees wilt hebben.
Serveer de rolletjes van bavette met een frisse salade en vers gesneden friet.
Tafel lekker !!