Rosbief met uien-roomsaus – Vlees aan een stuk is samen delen, en samen genieten. Door het vlees aan een stuk te bakken blijft tijdens het garen heerlijk rosé in het midden. Rosbief met een uien-roomsaus is een vleesgerecht met veel smaak en makkelijk om te delen. Schuift er iemand onverwachts aan, geen nood, omdat je er dunne plakjes van snijdt, kun je makkelijk delen. Reken gemiddeld op 125 – 150 gram rosbief per persoon, dan heb je altijd genoeg. Restjes zijn niet erg, want eventueel overgebleven rosbief is ook heerlijk op brood of in een salade.
Rosbief aan een stuk
Lekker sappige rosbief met uien-roomsaus is niet moeilijk om te maken. Vaak wordt er tegenop gezien om vlees aan een stuk klaar te maken. Zeker bij bief is het erg lekker om eens niet voor lapjes te kiezen, maar voor een stuk. Koop hiervoor een stuk rundvlees van de lende of van de bovenbil van minimaal 500 gram. Koop liever een te groot stuk dan te klein. Dat heerlijke rundvlees smeer je voor het bakken in met mosterd. Daarna bestrooi je het vlees royaal met zout en peper, meer is niet nodig.
Met een paar basisregels kan iedereen rosbief in uien-roomsaus bakken
De basisregels voor het bakken van rosbief
Laat de rosbief voor je het gaat bakken minimaal een half uur op kamertemperatuur komen. Dit scheelt in baktijd en het vlees schrikt minder van het temperatuurverschil. Gebruik het liefst een kernthermometer om de temperatuur van het vlees in de gaten te houden. Die meters koop je in vrijwel iedere winkel waar ze ook kookbenodigdheden verkopen. Je zult er veel plezier van hebben bij het klaarmaken van veel vleesgerechten.Â
Het is belangrijk om het vlees voor de rosbief met uien-roomsaus, voor je het aansnijdt, een minuut of 10 te laten rusten. In die tijd dat de rosbief rust maak je de uien-roomsaus. Zo kunnen de sappen zich beter verdelen en lopen ze niet direct uit het vlees als je het aansnijdt. Houd er rekening mee dat het vlees nog iets nagaart tijdens het rusten.
Een fris romige uien-roomsaus
Serveer de rosbief met uien-roomsaus. Dit is een uiensaus gemaakt van rode uien, die je licht laat karameliseren. Door de saus te maken in de pan waarin je het vlees hebt gebakken pak je de extra smaak van het aanbaksel ook mee. Door de pan af te blussen met de rode port en de bouillon koken de aanbaksels los, zodat die extra smaak aan de saus geven. Rode port heeft een mooie diepe smaak van gedroogde vruchten, die de uien-roomsaus lekker veel smaak geeft. Door de port even te koken verdampt de alcohol zodat groot en klein kan meegenieten.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Rosbief in uien-roomsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500-600 gram rosbief aan een stuk
- 125 ml crème fraîche
- 2 grote rode uien
- 2 eetlepels rode port
- 2 theelepels scherpe mosterd
- 100 ml bouillon
- 1 theelepel maïzena
- boter om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rosbief met uien-roomsaus:
Wrijf de rosbief in met de mosterd en bestrooi het vlees met zout en peper. Laat de rosbief minimaal een half uur op temperatuur komen.
Snijd de uien in ringen en bak ze aan in een beetje boter. Bestrooi ze met zout en peper en bak ze tot ze mooi zacht zijn. Haal ze uit de pan en zet opzij.
Gebruik de pan van de uien zonder die eerst schoon te maken. Doe een beetje boter in de pan en bak hierin de rosbief rondom bruin. Draai het vuur laag en bak de rosbief afhankelijk van de grootte en temperatuur ongeveer 20-30 minuten. Draai de rosbief tussendoor een paar keer zodat hij mooi gelijkmatig bruin wordt. Controleer de temperatuur na 20 minuten de kerntemperatuur moet 45-50 graden zijn voor een mooie rosé rosbief. Haal het vlees uit de pan en dek het af met een kom of een stuk aluminiumfolie zodat het vlees niet te veel afkoelt.
Maak de saus door de aanbaksels in de pan af te blussen met de bouillon en de port. Kook de aanbaksels los en voeg de uien er aan toe. Warm dit even goed door. Los de maïzena op in een klein beetje water en bind de saus licht. Kook even door. Voeg er de crème fraîche aan toe en warm de saus zachtjes door, maar laat hem niet meer koken. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout of peper.Â
Verdeel de helft van de uien-roomsaus over een (voorverwarmde) schaal en doe de rest van de saus in een kommetje. Snijd de rosbief met een scherp mes in dunne plakjes en leg ze op de saus. Serveer de rosbief met uien-roomsaus direct.Â
Tafel lekker !!