• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Rosbief uit de oven; met stroganoffsaus

Groot vlees kan je veel stress besparen

Connie Derks door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
Rosbief uit de oven

Rosbief uit de oven – Ga eens voor een groot stuk vlees, dat heeft namelijk veel voordelen. Het is makkelijker, het staat gezellig op tafel en er is genoeg voor iedereen. De eventuele restjes van zo’n vleesgerecht zijn koud zelfs nog lekkerder.

Vlees aan het stuk

Je neemt al gauw een biefstuk als je rundvlees wilt eten. Voor 2-4 personen is dat prima te doen, maar als je voor 8 personen moet koken heb je vaak al te weinig plek op je fornuis. Als je een groot stuk vlees neemt, bespaar je jezelf heel veel stress. Je bakt het vlees kort aan en zet het ongeveer een uur in de oven, je hebt er bijna geen omkijken naar. Laat de rosbief uit de oven nog 10 minuten rusten en je kunt het in mooie plakjes snijden, dik of dun, net wat je lekker vindt. En de extra plek op het fornuis kun je gebruiken om er een heerlijke saus bij te maken.

Als je een groot stuk vlees neemt, bespaar je jezelf heel veel stress

Hoeveel vlees heb je nodig?

Als je rosbief gaat bakken kun je het beste een flink stuk rosbief nemen. Hoe groter het stuk vlees, hoe makkelijker de garing te beïnvloeden is. Voor de gemiddelde eter neem je 150 gram per persoon, maar neem geen kleiner stuk dan 1 kg. Als je eventueel over hebt, is rosbief perfect koud te gebruiken. Op brood, in een salade, als voorgerecht of gewoon koud als hoofdgerecht. Snijd de rosbief uit de oven dan als het afgekoeld is en zo dun mogelijk.

Hoe meet je de kerntemperatuur van de rosbief in de oven?

Sommige ovens zijn uitgerust met een thermometer en kun je instellen. Dit is meestal vrij makkelijk en te vinden in de gebruiksaanwijzing. Het verschilt nogal eens per oven. Heb je die niet? Koop dan een thermometer die in de oven kan, het liefst een digitale. Ze zijn niet zo duur en je hebt er echt profijt van. Zo’n thermometer is niet alleen handig om de temperatuur van het vlees te meten, maar bijvoorbeeld ook voor chocolade of gistdeeg.

Rosbief uit de oven

Rosbief uit de oven met stroganoffsaus

Een huisgemaakte stroganoffsaus maakt van de rosbief uit de oven een echt feestelijk gerecht. Let er wel even op dat de stroganoffsaus niet in dit recept meegenomen is. Hieronder ons recept voor stroganoffsaus:

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Stroganoff saus

Stroganoff saus

Waarom zou je moeite doen voor een goed stuk vlees als je er een kant-en-klaar sausje bij serveert? Maak dus ook je eigen stroganoff saus!

Rosbief uit de oven

Porties: 6 tot 8 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 1/2 kilo rosbief
  • 1 tak verse rozemarijn
  • 5 takjes verse tijm
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper

Bereidingswijze van dit recept

Rosbief uit de oven maak je zo:

Laat het vlees ongeveer een half uur op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Vijzel of hak de rozemarijn, tijm, knoflook, zout en peper en voeg er 3 eetlepels olijfolie aan toe.

Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak het vlees hierin kort aan. Het hoeft alleen maar een beetje kleur te hebben.

Leg het vlees in een braadslede of ovenschaal. Let erop dat je niet met een vleesvork in het vlees prikt, anders verliest het zijn sap. Gebruik een klem of een spaan om het vlees te draaien of over te hevelen naar een braadslede.

Bestrijk het vlees met de kruidenolie en zet het, met een vleesthermometer erin, in de oven. Bak het vlees tot een kerntemperatuur van 52 graden. Dit zal, afhankelijk van de grootte en de starttemperatuur, verschillen. Met 1 ½ kg duurde het 65 minuten tot het vlees een kerntemperatuur van 52 graden had.

Haal het vlees uit de oven en dek het af met aluminiumfolie. Laat het zo 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Snijd je het direct aan, dan verliest de rosbief te veel van zijn sappen, en dit komt de kwaliteit niet ten goede.

Houd je van echt rood vlees, haal de rosbief dan bij 40-45 graden uit de oven. Door de rusttijd gaart het vlees nog een beetje na.

Snijd de rosbief in plakken, zo dik als jij dat lekker vindt. Snijd alleen de plakken die je gaat gebruiken en snijd later eventueel nog meer af.

Serveer de rosbief uit de oven in mooie plakken gesneden met bijvoorbeeld een huisgemaakte Stroganoffsaus.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Rundvlees - Rosbief
DeelPin16VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Schnitzel met kaassaus van boerenkaas
Vleesgerechten

Krokante kalfsschnitzel met romige boerenkaassaus

Schnitzel met champignons en ui
Vleesgerechten

Makkelijke schnitzel met gebakken ui en champignons

Reacties 10

  1. Julio Bemelen says:
    6 maanden geleden

    47 gr kern temperatuur met garing op 127 gr in een oven, krijg je rose resultaat
    Daarnaast rosbief is een product dus als je het zelf wil maken moet er staan runder of kalfsmuis of bijvoorbeeld staartstuk in ieder geval een vlees deel van het rund niet de naam van het kant en klare product

    Beantwoorden
  2. Paul de Vries says:
    2 jaar geleden

    50 graden kerntemperatuur is inderdaad prima maar tijdens het onder aluminiumfolie laten nagaren stijgt de kern nog verder in temperatuur. Het probleem dus is bij 50 graden uit de oven en gelijk aansnijden voor een rose-resultaat of nagaren waarna het ‘well-done’ geworden is. Alternatief is bij 40 graden uit de oven, kwartiertje onder folie verder laten ontwikkelen waarbij de kern in temperatuur oploopt en dan aansnijden. Grote kans op een mooi rose resultaat.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Bedankt voor de tip, Paul. Het nagaren heeft inderdaad invloed op het eindresultaat.

      Beantwoorden
  3. Kirsten says:
    2 jaar geleden

    Het vlees was helemaal doorbakken! Jammer. Zou graag weten bij welke kern temperatuur hij mooi rose is.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Vervelend Kirsten. Dat kan door heel veel factoren komen. De oven of de temperatuur van het vlees voor bereiding bijvoorbeeld. Maar qua kerntemperatuur kun je het volgende aanhouden: 45-50 rauw 51-57 medium 59-63 gaar/sappig 64+ gaar.

      Beantwoorden
  4. Eline says:
    2 jaar geleden

    Lekker recept! alleen is 50+ graden idd teveel, ik had hem helemaal doorbakken en bruin/grijs, dus erg taai. Dus of ik heb iets fout gedaan, of 50+ graden is idd iets teveel. maar voor de rest lekker recept!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Wat jammer Eline, was het een kleiner stuk vlees misschien die slaan iets sneller door dan een groot stuk, de rosbief gaart altijd nog even na. Voor rood vlees hoort de kern temperatuur 48-51 graden zijn voor rosé 51-54. Dit zijn vaste waardes die in de keuken gehanteerd worden. De rosbief van de foto was 1, 1/2 kg en 52 graden.

      Beantwoorden
  5. Bianca says:
    3 jaar geleden

    52 graden is veel te veel.. Op lage temperatuur naar de 39 graden. In folie even door laten garen.. Of je moet hem graag taai hebben…

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Daarin verschillen we van mening Bianca. Rond de 50 graden is wat ons betreft perfect. Natuurlijk kan iedereen dit aanpassen naar eigen smaak.

      Beantwoorden
  6. Mona van der Groef says:
    3 jaar geleden

    Dank u wel dit ga ik zeker maken. Fijne feestdagen.
    Groetjes Mona.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief