Runderribstuk van de barbecue – Lekker barbecueën en dan eens geen worstjes of hamburgers, maar een lekker groot stuk rundvlees op de barbecue. Het heeft wel wat tijd nodig, maar dan heb je ook wel wat.
Geen last minute barbecue
Vaak moet het barbecueën snel gaan, maar neem eens de tijd en koop een mooi groot stuk rundvlees dat je rustig gaart. Met dit recept voor runderribstuk moet je echt wel even die tijd nemen. Maar daar is helemaal niets vervelends aan. Want in de tijd dat het vlees op de BBQ ligt maak je heerlijke verse salades en lekkere sausjes. Bak eventueel ook nog zelf een heerlijke focaccia of een stokbrood en dan smullen maar. Voor een mooi groot stuk vlees ga je naar de echte slager. Een goede slager heeft heel veel soorten vlees aan het stuk voor op de barbecue. Heeft hij geen runderribstuk liggen? Vraag de slager naar de mogelijkheden, er zijn er meer dan je denkt.
Let op, de bereidingstijd is inclusief de 12 uur dat het vlees in de marinade staat.
Maak een runderribstuk op een gesloten barbecue!
Dit recept voor runderribstuk moet je wel op een barbecue maken met een deksel. Even de verschillen op een rij:
- Bij een grill heb je alleen de onderwarmte, waardoor het vlees langer op de barbecue moet liggen. De grill is daarom heel geschikt voor kleine stukken vlees, spiesjes en vis.
- Bij een gesloten barbecue heb je zowel boven- als onderwarmte. Hierdoor kan de grilltijd ingekort worden, zodat het vlees zijn malsheid beter behoudt. Voor grote stukken vlees is een gesloten barbecue dus meer geschikt. Het is erg fijn om dan een kerntemperatuur thermometer te hebben. Zo kun je de temperatuur in de barbecue in de gaten houden. Met de luchttoevoer kun je de hitte regelen.
Het runderribstuk marineren
Om straks te genieten van een geweldig runderribstuk ga je het marineren. Marineren is niet alleen smaak toevoegen, je maakt het vlees hiermee ook malser. En nu niet direct afhaken bij het woord marineren, want de marinade bestaat uit slechts twee ingrediënten: olie en cajunkruiden. Die cajunkruiden kun je kopen, en die kun je ook zelf maken.
Een marinade maak je niet zomaar, voor het beste resultaat houd je je aan een paar regels:
- Voeg zuur toe voor de malsheid: een zuur kan zijn: wijn, citroen, yoghurt, azijn, tomaat of zelfs ananas, gember of kiwi. In dit recept voor runderribstuk ga je met rode wijn aan de slag.
- Gebruik royaal kruiden voor de smaak: kruiden kunnen verse kruiden zijn, maar ook gedroogde kruiden en specerijen zijn hiervoor heel geschikt. Voor dit recept kun je de cajunkruiden ook zelf maken
- Voeg vetten toe voor het verdelen van de smaak en het beter in laten trekken van de marinade: gebruik hiervoor olie, dit kan zonnebloemolie of olijfolie.
- Tijd is ook niet onbelangrijk, laat een marinade minimaal 12 uur inwerken voor het beste resultaat.
Dit wordt een fantastische avond
Goed, je moet even de tijd nemen voor dit heerlijke recept, maar als je een geweldige barbecueavond wil, is het echt aan te raden om dit runderribstuk een keer te maken. Dit is zo’n barbecue die je samen met je gezin, of samen met je vrienden of vriendinnen in een middagje in elkaar knutselt. Op Lekker Tafelen vind je ook de recepten voor salades en andere bijgerechten, de recepten voor een drankje erbij en natuurlijk onderstaand het fantastische recept voor runderribstuk. Maak er een gezellige avond van, en vergeet niet even in de reacties te zetten hoe jullie avond heeft uitgepakt.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten
Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.
Runderribstuk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- runderribstuk (short rib) van ongeveer 1,5 kg
- 3 eetlepels cajun kruidenmix, zie recept
- 4 eetlepels olijfolie
- 100 ml rode wijn
Bereidingswijze van dit recept
Een lekker runderribstuk op de bbq doe je zo:
Meng de kruiden met de olie en giet er 1/3 van in een kommetje en zet dit apart om te gebruiken tijdens het garen. Voeg aan de rest van de kruidenmix de rode wijn toe en wrijf daar het vlees mee in. Doe het vlees in een plastic zak en sluit die zo strak mogelijk om het vlees. Leg het vlees minimaal 12 uur, maar liever 24 uur koud weg om de marinade goed in te laten trekken.
Doe 2 eetlepels water bij de kruidenolie, dit gebruik je om het vlees tijdens het gaarproces mee in te strijken. Laat het vlees op kamertemperatuur komen voor je het op de BBQ legt, zo schrikt het vlees niet zo van de temperatuur wisseling wat ook weer beter is voor de malsheid van je eindproduct. Dit mag met zo’n groot stuk vlees best minimaal een uur zijn.
Verwarm de BBQ tot 180 graden en schroei het vlees aan beide zijden kort dicht, temper de temperatuur tot 120 graden door de schuiven iets dichter te zetten en laat het vlees rustig in 2 ½ tot 3 uur gaar worden. Strijk tussendoor het vlees af en toe in met het kruidenmengsel.
Heb je geen barbecue met temperatuurmeter, maak dan gebruik van een kernthermometer en houd 85 graden aan. Let erop dat je de steker niet tegen het bot aan zet, dit wordt eerder warm. Reken met een ‘gewone’ barbecue minimaal een uur langere gaartijd.
Het beste kun je het runderribstuk met de ribkant op de grill leggen. Verpak het vlees in aluminiumfolie als het te donker dreigt te worden. Haal het runderribstuk na ongeveer 3 uur van de BBQ en laat het een kwartiertje rusten voor je het vlees aansnijdt.
Tafel lekker !!