Runderrollade uit de oven – Er staat steeds vaker weer runderrollade op tafel. Niet gek want rollade is erg lekker en makkelijk klaar te maken Een groot stuk vlees geeft een rijk gevoel en staat feestelijk. De tijd dat vader op zondag het vlees sneed ligt allang achter ons, maar van runderrollade uit de oven kun je nog steeds genieten.
Dubbeldoel rundvlees is een goed idee
De naam zegt het al, de koeien hebben een dubbel doel. Na een productief leven als melkkoe krijgen ze een rustperiode van minimaal 120 dagen in het stro. Doordat de koeien tot rust komen ontstaat er smaakvol en mals rundvlees van hoge kwaliteit. Dit vlees is niet alleen lekker, maar ook een bewuste keuze want het is goed voor de koeien, de natuur en het klimaat. Heel erg geschikt voor het maken van een runderrollade uit de oven.
Runderrollade uit de oven; daar heb je geen omkijken naar
Bij de gedachte dat je een groot stuk vlees, zoals een runderrollade, moet braden schieten veel mensen al gauw in de stress. Maar eigenlijk is een dergelijk recept juist makkelijker en veel minder bewerkelijk dan kleine porties. Je bakt de runderrollade aan en schuift het dan in de oven, het enige wat je in de gaten moet houden is de kerntemperatuur. Gebruik hiervoor altijd een thermometer. Die zijn voor een klein prijsje op veel plaatsen te koop en erg handig in gebruik.
Let op, runderrollade is meestal al gekruid!
Gebakken aardappelen of toch liever jus?
Als je van gebakken aardappelen houdt, kun je er voor kiezen stukken gekookte aardappelen bij de runderrollade in de ovenschaal te doen, voor heerlijke gebakken aardappelen. Tussendoor moet je ze wel even een keer omscheppen voor het lekkerste resultaat.
Wil je liever jus? Met de aanbaksels van het vlees in de schaal maak je de lekkerste jus bij de runderrollade uit de oven. Voeg er wijn en/of water aan toe om ze los te koken, zodat de smaken in de jus gaan zitten.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Runderrollade uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/- 1 kg runderrollade
- 2 eetlepels boter om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Runderrollade uit de oven maak je zo:
Haal het vlees minimaal een half uur voor de bereiding uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen. Rollades zijn meestal al gekruid. Is de rollade niet gekruid? Bestrooi hem dan met zout en peper en/of vleeskruiden. Neem een pan die in de oven mag, als je die hebt. Heb je die niet? Neem dan een braadpan en een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 125 graden Celsius.
Verhit de pan en laat de boter hierin bruin worden. Bak de runderrollade kort aan alle kanten tot hij een mooie bruine kleur heeft. Verplaats de rollade eventueel naar een ovenschaal. Steek een thermometer in het midden van het vlees. Voeg eventueel voorgekookte aardappelen toe om ze mee te laten bakken. Zet alles in de oven. De kerntemperatuur voor een runderrollade uit de oven moet ongeveer 55 graden zijn. Dit duurt gemiddeld een uur voor een stuk vlees van 1 kg. Houd daarom de thermometer in de gaten.
Er zijn ook ovens die je kunt aansluiten met een thermometer en digitale thermometers die een signaal af laten gaan als de ingestelde temperatuur bereikt is.
Vergeet niet om, als je er aardappelen bij gedaan hebt, ze tussendoor nog eens om te scheppen.
Haal de runderrollade uit de oven en leg op een bord. Dek de rollade af met aluminiumfolie en laat dit 10 tot 15 minuten rusten. Zet de schaal met aardappelen kort terug in de oven die je op 180 graden zet. Wil je liever jus, dan zet je nu de pan op het fornuis. Doe er een beetje water en/of wijn in en kook hiermee de aanbaksels los. Meng een eetlepel maizena met een half kopje water en giet dit al roerend bij het vocht in de pan tot je de gewenste dikte bereikt hebt. Zeef de jus en breng ze op smaak met zout en peper naar wens en giet de jus in een kannetje of kommetje.
Snijd het vlees in dunne plakken en leg op een bord of doe terug in de pan bij de aardappelen. Serveer de rollade uit de oven met de jus of gebakken aardappelen en bijgerechten naar keuze.
Tafel lekker !!
Misschien goed om te weten: bij het nagaren gaat de kerntemp nog omhoog. Hoe dikker het stuk vlees hoe verder dat gaat. In mijn geval is de kerntemp misschien nog wel acht graden omhoog gegaan. Braad de boel daarom niet tot aan de gewenste kerntemp maar tot de kerntemp na nagaren.
Bedankt voor je tip Gerbert.
Ik heb dit recept gedaan voor een runderrollade van 1,25kg. tot kerntemp van 58. Daarna in alufolie ruim (een uur) laten rusten: perfect gelukt met nog een tikje rose. Heerlijk en alleen complimenten
Twee dagen later is het overgebleven stuk makkelijk in dunne plakjes voor op brood te snijden. Of om zo op te smikkelen 🙂
Bedankt voor het delen van je ervaring en tips.
Ben benieuwd nog niet gedaan
Hey
Een vraagje. Ik wil graag een runder rollade maken en ik heb ook een termomerher, maar die kan niet mee in de oven. Hoelang moet de rollade
ongeveer. Want dan kan ik een inschatting maken wanneeer ik de kern temperatuur maken
Reken op een uur per kilo vlees Tom.