Saté van varkenshaas is een heerlijke klassieker uit de Indonesische keuken. Je maakt deze variant zelf met verse varkenshaas en een kruidige marinade van onder andere ketjap, knoflook en komijn. Omdat je het vlees laat marineren, krijgt het veel smaak en blijft het heerlijk mals tijdens het grillen.
Deze saté van varkenshaas is perfect voor op de barbecue, maar ook uit de grillpan smaakt hij uitstekend. Rijg het vlees aan stokjes, bak ze rondom gaar en serveer met zelfgemaakte pindasaus. Lekker bij nasi, bami of gewoon met friet. Een makkelijk recept dat veel indruk maakt!
Saté van varkenshaas
Ingrediënten:
- 500 gram varkenshaas
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 teentje knoflook
- 1 1/2 theelepel korianderpoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Zo maak je Saté van varkenshaas:
Doe de ingrediënten voor de marinade in een ruime kom en pers er het teentje knoflook boven uit.
Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 tot 3 cm en leg deze in de marinade. Dek de schaal af en zet dit minimaal 2 uur koud weg.
Leg 6 stokjes in een bak met water om te laten weken.
Verdeel het vlees in 6 porties en rijg het aan de stokjes.
Laat een grillpan, koekenpan of barbecue goed heet worden en bak de saté van varkenshaas in ongeveer 10 minuten gaar. Draai de stokjes regelmatig. Laten ze niet los van de (schone) grill? Dan ben je waarschijnlijk te snel met draaien, wacht dan nog even, anders trek je de hele stokjes uit elkaar.
Test 1 stokje op de garing en haal ze van de grill als ze gaar zijn. Serveer de saté van varkenshaas met pindasaus.
Tafel lekker !!
Niveau
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Saté van varkenshaas is een ideaal gerecht als je iets feestelijks wil maken zonder ingewikkeld gedoe. De marinade maak je in vijf minuten met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Daarna hoeft het vlees alleen maar een paar uur in de koelkast te rusten. Even grillen en klaar ben je.
Wie eenmaal zelfgemaakte saté van varkenshaas heeft gegeten, wil niet meer terug naar kant-en-klare varianten. Het verschil zit ‘m echt in de versheid en de marinade. Let goed op dat je de stukjes vlees gelijkmatig snijdt. Zo krijg je gelijkmatige garing en voorkom je dat het ene stuk rauw is terwijl het andere al droog wordt.
Saté van varkenshaas grill je het liefst met verse ingrediënten
Gebruik verse varkenshaas, bij voorkeur van de slager, en marineer het vlees met kruiden die je zelf mengt. Verse knoflook en goede ketjap maken hierin echt het verschil. Door de stokjes vooraf in water te weken voorkom je dat ze verbranden tijdens het grillen. Dat is vooral handig bij bereiding op de barbecue.
Saté van varkenshaas smaakt het lekkerst met zelfgemaakte pindasaus
De saté wordt meestal geserveerd met pindasaus, die je uiteraard ook zelf kunt maken. Zo houd je controle over de smaak en weet je precies wat erin zit. Of je de saté nu serveert bij nasi, bami of gewoon als borrelhapje: met zelfgemaakte saus maak je er echt iets bijzonders van.
Maak gerust wat extra’s, want saté van varkenshaas doet het ook goed als koud hapje op een buffet. Je kunt de stokjes zelfs van tevoren grillen en later nog kort opwarmen. Dat maakt dit recept ook handig voor grotere groepen of etentjes met vrienden.
Saté van varkenshaas
Ingrediënten voor dit recept
- 500 gram varkenshaas
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 teentje knoflook
- 1 1/2 theelepel korianderpoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Doe de ingrediënten voor de marinade in een ruime kom en pers er het teentje knoflook boven uit.
Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 tot 3 cm en leg deze in de marinade. Dek de schaal af en zet dit minimaal 2 uur koud weg.
Leg 6 stokjes in een bak met water om te laten weken.
Verdeel het vlees in 6 porties en rijg het aan de stokjes.
Laat een grillpan, koekenpan of barbecue goed heet worden en bak de saté van varkenshaas in ongeveer 10 minuten gaar. Draai de stokjes regelmatig. Laten ze niet los van de (schone) grill? Dan ben je waarschijnlijk te snel met draaien, wacht dan nog even, anders trek je de hele stokjes uit elkaar.
Test 1 stokje op de garing en haal ze van de grill als ze gaar zijn. Serveer de saté van varkenshaas met pindasaus.
Tafel lekker !!
