Scharrelkip in sinaasappel marinade – Gegrilde kip is een publiekslieveling. Heerlijk bruin gebakken met zo’n krokant velletje. Op heel veel markten en vaak bij de slager of poelier zijn ze te koop, elk volgens eigen recept gekruid. Nog lekkerder is om er zelf thuis een klaar te maken. Lekker vers, direct uit de oven. En dan niet zomaar een kip maar een lekkere scharrelkip, daar zit zoveel meer smaak aan, en een kippetje eet zoveel lekkerder als je weet dat zo’n beestje het goed heeft gehad. Besluit eens om een scharrelkip in sinaasappel marinade te maken. Dit recept is net weer een beetje anders en een makkelijke manier om te variëren met een hele kip.
Neem de tijd voor de scharrelkip in sinaasappel marinade!
Je hebt niet echt een grill nodig voor het maken van een gegrilde kip. Een gewone oven volstaat wel degelijk. In onderstaand recept voor scharrelkip in sinaasappel marinade gebruik je de gewone oven. Je kunt de marinade minimaal twee uur van tevoren maken. Strijk de kip daarmee in en laat die smaken even intrekken. Neem dus wel even de tijd om zo’n heerlijk kippetje bij het diner te kunnen serveren.
Temperatuur
Wil je indruk maken met dit recept en een perfect gegaarde scharrelkip in sinaasappel marinade serveren? Let dan op een paar zaken. De ene kip is de andere niet. Het formaat van de kip is dan ook echt wel van belang voor de bereidingstijd. Zo zal een kleine kip in een uur gaar zijn, terwijl een grote kip veel langer nodig heeft. Uiteraard wil je dat de scharrelkip in sinaasappel marinade goed gaar is. Te gaar moet het ook niet zijn. Voorkom dat je een droge hap serveert. Als uitgangspunt kun je hanteren dat je de kip gaart in een oven op 180 graden. Voor wat betreft de tijd ga je uit van 30 minuten per 500 gram. De beste tip is om een thermometer te gebruiken bij dit recept. Bij een kerntemperatuur van 75 graden kun je de kip met een gerust hart serveren.
Oven 180 graden – 30 minuten per 500 gram kip
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Gebraden kip; sharing food bij uitstek
Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.
Scharrelkip in sinaasappel marinade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een scharrelkip van 1 ½ kg
- 150 ml sinaasappelsap
- rasp van ½ sinaasappel
- 75 gram honing
- 50 gram olijfolie
- 2 rode pepertjes
- 1 theelepel zout
- 3 takjes oregano of 1 theelepel gedroogde oregano
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je scharrelkip in sinaasappel marinade:
Vul de buikholte van de kip met de schil van een halve sinaasappel en een takje verse oregano. Hak de rode pepertjes en de oregano fijn en meng dit met de rest van de ingrediënten.
Leg de kip in een ovenschaal en besmeer die met de marinade. De marinade komt het best tot z’n recht als je eerst met je vingers de huid van het vlees los maakt en daar een gedeelte van de marinade tussen smeert. De marinade die over is, giet je over de kip en gebruik je om de kip tussendoor mee te bedruipen.
Leg de kip met de filet kant naar onder in de schaal en zet dit minimaal 2 uur koel weg.
Haal de kip uit de koelkast en bedruip die nogmaals met de marinade. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en laat de kip in ongeveer 1 ½ uur gaar worden. Bedruip de kip ieder kwartier met de marinade en draai ze het laatste kwartier om zodat de filet ook een mooie bruine kleur krijgt. Mocht de kip op plaatsen te donker worden, bedek die plek dan met aluminiumfolie tegen verbranden.
Serveer bij de scharrelkip in sinaasappel marinade bijvoorbeeld aardappel en ui partjes met rozemarijn en knoflook uit de oven en geef er een frisse salade bij.
Tafel lekker !!
Wat een lekkere gerechten .
Bedankt om dit te delen .
Graag gedaan Alice 😉