Schnitzel met Appenzeller kaassaus – Waan je op wintersport en maak thuis een heerlijk krokante schnitzel. Die schnitzel serveer je met een werkelijk geweldige kaassaus, gemaakt met Appenzeller, een heerlijke kaas uit de Zwitserse alpen. De kaas is lekker kruidig door het geheime kruidenmengsel waarmee hij wordt ingewreven.
Het geheim van een lekker krokante schnitzel
Je hebt schnitzels en lekkere schnitzels. Het soort vlees dat je gebruikt, maar ook de manier van klaarmaken en bakken, kan enorm veel uitmaken. De schnitzel met Appenzeller kaassaus is gemaakt van lekker lokaal varkensvlees.
Een goede schnitzel is niet te dik en heeft een lekkere laag krokant paneermeel. Hiervoor haal je hem eerst door een bloemmengsel, waarna hij door een eimengsel gehaald wordt, zodat het paneermeel goed blijft plakken. Om dat laagje paneermeel krokant te krijgen bak je een schnitzel in een ruime hoeveelheid boter of olie.
Een heerlijke volle kaassaus
De schnitzel met Appenzeller kaassaus is een lekker, maar ook vrij machtig gerecht. Om de saus iets lichter te maken gebruik je een gedeelte bouillon. Appenzeller kaas wordt veel gebruikt voor de kaasfondue, de kaas is romig maar tegelijkertijd lekker kruidig. De zilveren kleur van het etiket geeft aan dat de kaas 3 maanden gerijpt heeft en dus nog vrij mild van smaak is. Dat de Appenzeller in een kaasfondue gebruikt wordt, geeft al aan dat hij goed wegsmelt. Ideaal voor een kaassaus dus.
De perfecte begeleiders voor deze Zwitserse kanjer
Als je dan toch op de Zwitserse tour bent met een schnitzel met Appenzeller kaassaus dan serveer je er natuurlijk ook Zwitserse bijgerechten bij. Denk daarbij aan rösti of een smeuïge aardappelpuree. Als groenten zijn zuurkool, broccoli, bloemkool en boontjes erg lekker. Hou je van salades dan zijn een aardappelsalade, koolsalade of een komkommersalade een goed idee.
Natuurlijk mag bij een lekkere schnitzel met Appenzeller kaassaus een drankje niet ontbreken. Blijf ook met de drankjes in Zwitserse sferen. Voor de bierliefhebbers serveer je er een licht hoppig biertje bij en voor de wijnliefhebbers schenk je een lekker glas droge witte wijn zoals een Riesling.
Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg
In 10 minuten kun je schnitzels zelf paneren. Met deze stap voor stap uitleg kan het niet misgaan en maak je zelf gepaneerde schnitzels.
Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas
Appenzeller, een bijzondere Zwitserse kaas. Naast Emmentaler en Gruyère mag deze kruidige kaas niet ontbreken op een Zwitserse kaasplank!
Schnitzel met Appenzeller kaassaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 ongepaneerde varkensschnitzels
- 4 eetlepels + 35 gram bloem
- 2 eieren
- 250 gram paneermeel
- zout en peper
- 35 gram boter
- 200 ml groentebouillon
- 150 ml melk
- 150 gram Appenzeller
- 2 takjes peterselie
- zonnebloemolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een schnitzel met Appenzeller kaassaus:
De schnitzel voorbereiden:
Haal de schnitzels een kwartiertje voor gebruik uit de koelkast.
Dep de schnitzels droog. Leg 1 schnitzel op een snijplank en bedek met plasticfolie. Sla de schnitzel plat met een vleeshamer of een zware pan. Doe dit met alle schnitzels.
Strooi de bloem op een bord.
Klop in een diep bord de eieren los met een beetje zout.
Doe in een derde bord het paneermeel en meng er een beetje zout en peper doorheen.
Haal de schnitzels één voor één eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel.
Herhaal nu de laatste stap met alle vier de schnitzels zodat ze gelijkmatig bedekt zijn met paneermeel en zet opzij tot gebruik.
De saus:
Rasp 150 gram Appenzeller.
Snijd de peterselie grof.
Smelt in een steelpan de 35 gram boter en doe daar de bloem bij. Warm dit samen goed door tot het een laagje op de bodem vormt en gaar is.
Doe er de bouillon bij en roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
Giet de melk erbij en kook de saus tot een gladde massa. Kook even kort door.
Bereiding:
Verhit een grote koekenpan en doe hierin een laagje olie.
Als de olie goed heet is bak je de schnitzels aan beide zijdes goudbruin. Doe er twee tegelijk in een pan. Omdat ze dun zijn zullen ze vrij snel gaar zijn.
Houdt ze warm in een oven van 180 graden of in een tweede pan die op een laag vuur staat. Bak de andere twee schnitzels.
Verwarm de saus en voeg 2/3 van de kaas toe. Roer dit goed door de saus en laat het smelten. De saus hoeft niet geheel glad te zijn. Vind je de saus te dik? Doe er dan een scheutje extra melk bij. Proef de saus en breng eventueel op smaak met zout en witte peper.
Verdeel de schnitzels over 4 borden en schep er een beetje van de Appenzeller kaassaus bij. Doe de rest van de saus in een schaaltje en zet dat op tafel voor degene die graag meer saus wil.
Bestrooi de saus met de overgebleven kaas en de grof gehakte peterselie.
Tafel lekker !!