Spaanse lamskoteletten – Kun je ze al ruiken, die heerlijke, geroosterde Spaanse, gekruide, lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.
Spaanse lamskoteletten voor een zomerse barbecue
Met gegrilde Spaanse lamskoteletten zet je een vleesgerecht met een mediterraan tintje op tafel. En wat is er nu beter dan bij een zomerse barbecue een mediterraan sfeertje creëren dat je doet terugverlangen naar een fijne vakantie? Met de ingrediënten die je voor de marinade gebruikt lukt het prima om het lamsvlees mediterraan te laten smaken. Maak de maaltijd compleet met een vers, echt goed stokbrood en serveer er een lekkere frisse salade vol verse groenten bij. Met een koel glas witte wijn waan je je zo weer op een terras aan een Spaans strand!
Wat je moet weten over lamsvlees
Heb je besloten om Spaanse lamskoteletten te gaan maken? Er zijn wat dingen die je moet weten over lamsvlees. Lamsvlees is het vlees van schapen die maximaal een jaar oud zijn. Dit vlees heeft een minder uitgesproken en vettige smaak dan het vlees van volwassen schapen. Er wordt in Nederland niet veel lamsvlees gegeten. Dat is jammer, want het is erg lekker en je kunt er heel gevarieerde gerechten mee maken. Lamsvlees heeft in Nederland ook een beetje de naam duur te zijn. Neem daarom eens een kijkje bij een goede Turkse slagerij. Die hebben vaak een fantastisch aanbod van Nederlands lamsvlees van heel goede kwaliteit. Ze hebben meestal een hogere omzetsnelheid in lamsvlees, waardoor je altijd een vers product koopt. Daarnaast zul je verbaasd zijn over de gunstige prijs van het vlees!
In het recept voor Spaanse lamskoteletten gebruik je uiteraard koteletten. Dit zijn eigenlijk de spareribs van het lam. Die koteletten worden gesneden uit de ribben, en de lende en schouder van het lam. Lamskoteletten worden vaak gegrild, dus ze zijn heel geschikt om op de barbecue klaar te maken. Uiteraard kun je ze ook in de grillpan of in de oven roosteren.
Lamskoteletten; zet ze eens vaker op tafel
De lekkerste lamskoteletten? Die maak je natuurlijk zelf. Op de barbecue of in de pan. Lekker Tafelen levert je de inspiratie!
Spaanse Lamskoteletten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 lamskoteletten
- 5 eetlepels olijfolie
- 4 teentjes knoflook heel fijn gehakt of geperst
- 1 theelepel chilivlokken of pul biber (Turkse pepervlokken)
- 2 flinke theelepels gerookt paprikapoeder
- 1.5 eetlepels verse oregano (of 2 theelepels gedroogde)
- 6 blaadjes salie, in stukjes gescheurd of gesneden
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Spaanse lamskoteletten:
Maak eerst de marinade. Meng in een kommetje de olijfolie met de knoflook, de chilivlokken, het gerookt paprikapoeder, de oregano, de salie en het zout.
Smeer de lamskoteletten aan beide kanten goed in met de marinade. Dit kan met een kwastje, maar nog makkelijker gaat het als je een paar plastic wegwerphandschoenen aan doet en het met je handen in het vlees wrijft. Leg de lamskoteletten in een lage schaal, dek die af met plastic huishoudfolie en zet voor minstens 4 uur in de koelkast.
Haal het vlees een half uur voor je het klaar gaat maken uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
Zorg dat je barbecue (of grillpan) op temperatuur is en rooster de lamskoteletten rondom bruin. Wil je ze rosé, dan is aan beide kanten 2 minuten genoeg. Heb je de lamskoteletten liever wat meer doorbakken, dan rooster je ze wat langer. Blijf er wel bij en let er op dat ze niet verbranden.
Serveer de lamskoteletten direct. Een groene salade, wat stokbrood en (zelf gemaakte) knoflookmayonaise zijn er erg lekker bij.
Tafel lekker !!