• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Spaanse spareribs

Gemarineerd in een pittige marinade met onder andere Pedro Ximénessherry en gerookte paprika

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
1
Spaanse spareribs

Spaanse spareribs – Ben jij ook zo gek op spareribs? Heerlijk, supergaar vlees dat zo van de botjes valt. Je kunt natuurlijk een geweldig feestje bouwen voor je tafelgenoten door ze te trakteren op een avondje spareribs eten. En zeker als je daar deze Spaanse spareribs bij serveert, dan scoor je beslist bonuspunten. Je marineert ze in een pittige marinade met onder andere Pedro Ximénessherry en gerookte paprika, die dan het Spaanse tintje aan het geheel geven. Daarna worden ze gegaard in de oven. Frietjes of een goede aardappelsalade, en een lekker sausje erbij en je spareribsparty is compleet! Organiseer jij het feestje?

Spareribs

Welk varkensvlees heb je nodig voor Spaanse spareribs? Baby back ribs, magere ribbetjes of spareribs, het zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde stuk vlees, namelijk de ribben van het varken, of althans, delen daar van. Deze zijn afkomstig van de lende van het varken. Het vlees bevindt zich vooral op en tussen de botten. Er worden ook wel spareribs gesneden uit de buikzijde van het varken. Deze zijn wat groter dan de magere ribbetjes en hebben een wat andere, meer stevige structuur. Het vlees van de buikzijde van het varken heeft ook iets meer smaak. Omdat deze ribben groter zijn hebben ze ook meer tijd nodig om goed gaar te worden. Maar dat wordt beslist goed gemaakt door de extra smaak. Welke soort je kiest voor het bereiden van de Spaanse spareribs maakt niet uit. Behalve deze ribben zijn er ook nog de ‘krabbetjes’. Deze zitten het dichtst bij het borstbeen en er zit wat meer vlees aan. Toch worden ze niet zo veel verkocht als de ‘gewone’ soort. Ze worden vaak gekookt of gestoofd gegeten, maar je kunt ze natuurlijk ook net als ‘gewone’ spareribs roosteren. Ze worden ook wel gebruikt als vlees voor het bereiden van erwtensoep.

Spaanse spareribs -tips

Voor het marineren van de spareribs moet je wel een flink aantal uren uittrekken. Een uur of zes zeker. Dit is om het vlees goed de smaken van de marinade op te laten nemen. Nog beter laat je ze 24 uur in de marinade staan, dan weet je zeker dat je heerlijk smakende Spaanse spareribs krijgt!

In dit vleesgerecht wordt een hele chilipeper, met zaad, gebruikt. Wil je het wat minder pittig, verwijder dan het zaad, of laat de chilipeper weg en gebruik wat zwarte peper.

Natuurlijk kun je deze Spaanse spareribs ook heel goed op de barbecue bereiden.

Tijdens het bereiden van spareribs kan het lijken of dat ze snel aanbranden. Wat er gebeurt, is dat de natuurlijke suikers in het vlees, en de suiker of honing die zich in de meeste marinades bevinden gaat karameliseren door de hitte van de oven of de barbecue.  Dit verschijnsel wordt in het Engels of Amerikaans ‘bark’ genoemd. Niets aan de hand dus!

Spaanse spareribs in marinade

Spareribs

Spareribs; daar eet je je vingers bij op!

Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!

Spaanse spareribs

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 95 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 à 2,5 kilo spareribs
  • 200 ml Pedro Ximénessherry
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml azijn
  • 100 ml olijfolie
  • 5 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels honing
  • 2,5 eetlepel fijne mosterd (mild)
  • 1 rode chilipeper, gehakt
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 eetlepels peterselie, gehakt
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes, of 1 eetlepel gedroogde
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Spaanse spareribs:

Meng alle ingrediënten tot een marinade.

Leg de spareribs is een braadslee of een grote, lage, vuurvaste schaal. Schenk de marinade erbij en zorg dat het vlees allemaal bedekt is met marinade. Dek de schaal af met plastic huishoudfolie en plaats hem voor minstens zes uur in de koelkast. Langer is beter en als je de tijd hebt laat de spareribs dan 24 uur marineren. Haal de spareribs een uur voor je ze gaat bereiden uit de koelkast om het vlees op kamertemperatuur te laten komen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwijder het plastic folie. Plaats de braadslede in het midden van de oven op een rooster en bak de spareribs 1,5 uur. Draai ze af en toe om met een vleestang. Let erop dat ze niet verbranden. Ze worden wel donker door het karameliseren van de suikers.  Als ze te snel donker worden, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.

Verwijder aan het einde van de bereidingstijd de aluminiumfolie, zodat het vlees een mooi korstje krijgt.

Serveer de Spaanse spareribs met lekker vers stokbrood, en een (aardappel)salade.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Noedels met spitskool
Wokken

Noedels met spitskool en gemarineerde kip

biefstuk van de grill
Vleesgerechten

Biefstuk van de grill; met een fantastische marinade

Beierse schnitzel
Vleesgerechten

Beierse schnitzel een schnitzel met iets extra’s

Gegrilde entrecote
Vleesgerechten

Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan

Fricandeau met rozemarijn
Vleesgerechten

Fricandeau met rozemarijn en een zalige jus

Kruidig gemarineerd lamshaasje
Vleesgerechten

Kruidig gemarineerd lamshaasje; makkelijk, snel & lekker lamsvlees

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!