Spareribs in Amerikaanse marinade – Spareribs van de barbecue, dat is een Amerikaanse traditie. Dat betekent natuurlijk ook dat de Amerikanen een meester zijn in het maken van de allerlekkerste marinades om het vlees mee op smaak te brengen. Nu is dit trucje niet alleen voorbehouden aan die Amerikanen, want jij kunt dat ook. Met dit recept voor spareribs in Amerikaanse marinade zet ook jij heerlijke spareribs op tafel. En om het helemaal makkelijk en toegankelijk te maken bereid je ze niet op de barbecue maar in de oven. Durf jij het aan en eet jij vanavond spareribs als een echte Amerikaan?
Spareribs
Aan de slag met spareribs in Amerikaanse marinade! Maar wat weet jij van dit vlees? Ze worden ook wel magere ribbetjes of op zijn Amerikaans ‘baby back ribs’ genoemd. En waar zitten die spareribs dan precies? Spareribs zijn delen van de varkensribben. Ze zijn afkomstig van de lende, en ze worden ook wel gesneden uit de buik van het varken. Het vlees zit op en tussen de botten. Het vlees van de buikzijde van het varken heeft wat meer smaak. Welke soort je voor spareribs in Amerikaanse marinade gebruikt, kun je zelf kiezen. De spareribs die afkomstig zijn van de buik zijn wat groter en steviger van structuur. Deze hebben wat meer tijd nodig om te garen. Rauwe, ongemarineerde spareribs koop je bij de slager. In de supermarkt vind je vooral voorgegaarde en al gemarineerde spareribs. Daarnaast zal een slager je aan de verschillende soorten kunnen helpen.
Spareribs in Amerikaanse marinade – tips
Wil je een extra intense smaak aan de spareribs geven? Laat ze dan een nachtje in de marinade staan. Zo worden de smaken extra goed opgenomen door het vlees.
Het recept voor spareribs in Amerikaanse marinade is oorspronkelijk bedoeld om in de oven te bereiden. Uiteraard kun je ze ook op de barbecue bereiden, mocht je dat lekkerder vinden.
Spareribs; daar eet je je vingers bij op!
Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!
Spareribs in Amerikaanse marinade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 flinke verse spareribs
- 2 uien (fijn)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 el wijnazijn
- 200 ml tomatenketchup
- 4 el vloeibare honing
- 1 el worchestersaus
- 1 ½ tl chilipoeder
- Zeezout
- Zwarte peper uit de molen
- Zonnebloemolie (flinke scheut)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spareribs in Amerikaanse marinade:
Verhit een scheut olie in een pan. Bak hierin de ui en de knoflook glazig. Let er op dat het niet verbrandt. Doe de bruine basterdsuiker erbij en laat de uien even karameliseren. Voeg nu de tomatenketchup, de azijn, de Worcestershiresauce en de honing toe. Laat dit mengsel op een laag vuurtje een paar minuten inkoken. Breng de marinade op smaak met de chilipoeder, peper en zout. Wil je de marinade pittiger of minder pittig? Pas de hoeveelheid chilipeper dan naar eigen smaak aan.
Leg de spareribs in een flinke ovenschaal (passen ze er niet in, snijd ze dan gewoon in tweeën). Voeg 3/4 van de marinade toe. Zorg dat al het vlees bedekt is met een laagje marinade.
Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de spareribs een uurtje of twee garen. Draai ze af en toe om. Met twee uur garen zouden de spareribs gaar moeten zijn. Wil je ze echt supergaar hebben, laat ze dan langer in de oven liggen. Dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen.
Giet voor het serveren de laatste 1/4 van de marinade over de spareribs.
Tafel lekker !!