Spareribs van de barbecue – Iedereen die van spareribs houdt, en ze wel eens zelf maakt, weet dat dat tijd kost. En dat je, zeker als je het vlees gaart op de barbecue, je daar ook met enige regelmaat aandacht aan moet besteden. Een uurtje of vijf ben je er wel aan kwijt, maar dat wachten wordt dan uiteindelijk ook rijkelijk beloond. Want zeg nou zelf, wat is er voor een liefhebber van varkensvlees op de barbecue, nu lekkerder dan een bord vol sappige, supergare, spareribs van de barbecue die zo van het bot vallen? Daar eet je je vingers bij op! Dus kijk eens naar het geweldige recept hieronder. Daarmee word jij een sterren(barbecue)chef en maak je de allerlekkerste spareribs helemaal zelf.
Spareribs
Magere ribbetjes worden ze ook wel genoemd, of op zijn Amerikaans ‘baby back ribs’. Je hebt het dan over de spareribs van het varken. Ze worden gesneden uit de lende of de buikzijde van het varken. Het vlees bevindt zich tussen en op de botten. Spareribs zijn vooral erg populair onder de barbecueliefhebbers. Die besteden vaak uren lang aan het perfect garen van spareribs van de barbecue. Voor ongemarineerde spareribs zul je in de meeste gevallen naar de slager moeten. De supermarkt verkoopt vaak alleen voorgegaarde, gemarineerde spareribs.
Je zult even moeten zoeken naar ongemarineerde spareribs. Jammer eigenlijk!
Tips voor spareribs van de barbecue
Ze kunnen ook in de oven
Eet je graag spareribs van de barbecue, maar heb je geen tijd of zin om daar uren lang aandacht aan te besteden? Gaar de spareribs dan eens in de oven. Dit is een proces dat wat makkelijker te controleren valt. In de uitleg van het recept staat ook beschreven hoe je dit doet.
Voorgaren scheelt tijd
Wil je de spareribs toch graag op de barbecue maken, maar wil je daar geen vijf uur aan besteden? Dan kun je overwegen om de spareribs voor te garen. De deskundigen zeggen dat dat dan het beste kan door de spareribs 30 minuten voor te koken in de marinade, die dan een beetje wordt verdund met water. Als je ze in alleen water zou voorkoken verlies het vlees veel smaak. Laat ze afkoelen en leg ze op de barbecue. Zo kun je toch spareribs van de barbecue maken en scheelt dat behoorlijk wat tijd op het moment dat je dit vleesgerecht snel wil kunnen serveren.
Spareribs; daar eet je je vingers bij op!
Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!
Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden
Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!
Spareribs van de barbecue
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 flinke spareribs
- 400 ml tomatenketchup
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 kleine ui, fijn gesnipperd
- 1 eentje knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels stroop
- 1 eetlepel mosterd
- 0,5 theelepel Worcestershire sauce
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1 theelepel chilipoeder
- peper en zout
- Ook nodig: een barbecue met een deksel
- Ook nodig: een aluminium bakje
- Ook nodig: aluminiumfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spareribs van de barbecue:
Verhit een eetlepel olie in een pan. Bak hierin de ui en de knoflook glazig. Pas op dat de knoflook niet verbrandt. Roer dan de peper, zout en de chilipoeder erdoor. Voeg vervolgens de tomatenketchup, de bruine suiker, de azijn, de stroop, de mosterd en de Worcestershiresauce aan het uienmengsel toe en roer alles goed door elkaar. Laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen.
Proef of de marinade op smaak is. Wil je een pittige marinade? Voeg dan wat extra chilipoeder toe. Liever een wat zoetere marinade? Doe er dan wat extra bruine suiker of wat extra stroop in.
Laat de marinade goed afkoelen.
Bereid de spareribs voor door te controleren of het vlies aan de holle kant is verwijderd. Zo niet, dan kun je het vlies verwijderen door een mes (zonder scherpe punt) tussen het bot en het vlies te schuiven. Als je het hele mes onder het vlies doorschuift, vervolgens je vinger onder het vlies steekt, kun je het er zo aftrekken.
Breng vervolgens 3/4 van de marinade met een kwastje aan op de spareribs. Laat de spareribs een aantal uren, maar het liefst 24 uur, marineren. De marinade trekt dan goed in het vlees. Bewaar de rest van de marinade om tijdens het grillen de spareribs te ‘basten’. (Later meer hier over.)
Vervolgens ga je de barbecue voorbereiden.
Vouw van zilverpapier een lange reep, doe een dubbele reep zodat hij goed blijft staan als je hem vult met kolen.
Maak een ovaal van de reep zilverpapier op de bodem van de barbecue en vul met 12 tot maximaal 15 kolen en steek 6 aanmaakblokjes aan. Zorg dat de onderste opening van de barbecue voor de helft open staat. De opening op het deksel van de barbecue moet voor 3 kwart dicht staan. Dit is een must om de temperatuur constant te houden.
Zet een aluminium bakje naast het ovaal met kolen en vul die met water. Dit is om het vet van de spareribs op te vangen, maar zorgt ook voor wat vocht in de barbecue als het deksel er op zit. Dit gaat het uitdrogen van het vlees een beetje tegen.
Als de kolen grijs zijn van de hitte, plaats je de thermometer op het rooster en doe je het deksel op de barbecue. Bekijk na 15 minuten de temperatuur. Die moet de aankomende 5 uur tussen de 100 en 120 graden blijven. Als de temperatuur te hoog wordt, bestaat er kans dat het vlees uitdroogt. Het beste is om een maximale temperatuur aan te houden van 90 tot 100 graden voor mooie sappige spareribs.
Als de temperatuur de 100 graden heeft bereikt, plaats je de gemarineerde spareribs op het rooster boven de lekbak gevuld met water en NIET boven de kolen. Plaats altijd de holle kant op het barbecuerooster. Dus de bolle kant naar boven.
De spareribs moeten 5 uur garen op een temperatuur van 100 graden om sappig en goed gaar te worden. De lekkerste spareribs vallen van het bot zonder dat je echt hoeft te kluiven. Sappig vlees, met een licht pittige smaak en geen velletjes die tussen je tanden blijven zitten. Als je deze stappen hebt uitgevoerd ben je al aardig op weg om een sterrenchef te worden.
Zorg er voor dat je elk uur even de temperatuur controleert. Gaat de temperatuur omlaag? Doe de bovenste opening op het deksel open zodat er meer trek komt en de kolen weer meer gaan gloeien. Na ongeveer 2 à 3 uur heb je kans dat de kooltjes op raken, vul ze dan gewoon bij door ze op de hete kolen te leggen. Zorg dat je er niet te veel op legt, anders komt de temperatuur boven de 120 graden en wordt het dus te heet.
Nu komen we terug op het ‘basten’. De spareribs liggen lekker op de barbecue en beginnen al te verkleuren. Nu pak je het bewaarde deel van de marinade erbij. Haal het deksel van de barbecue en smeer met een kwast een laag marinade op de bolle kant van de spareribs. Zodra dit gedaan is kan het deksel weer op de barbecue Als je dit elk uur doet krijg je een mooie laag smaak op de spareribs.
Na 5 uur zijn de spareribs klaar. Het wachten wordt beloond en het resultaat is er dan ook naar. Heerlijke, goed gegaarde spareribs, supersappig, vol van smaak en de botjes vallen zo van het vlees. Haal de spareribs van de barbecue, leg er veel nieuwe kolen op aan een kant van de barbecue. Zorg dat de kolen roodgloeiend zijn. Voor een knapperig korstje kun je de spareribs even kort grillen op de barbecue. De hete kolen kun je nu eventueel gebruiken om andere stukken vlees, worst of broodjes te grillen.
Mocht je niet de tijd hebben om 5 uur naast de barbecue te blijven zitten of durf je het niet aan, dan kun je de spareribs ook garen in de oven. Stel de heteluchtoven in op 100 graden en laat voorverwarmen. Voer alle stappen uit die boven omschreven zijn. Dus elk uur even basten met de heerlijke marinade. Als de spareribs 5 uur in de oven hebben gelegen, kun je ze nog even grillen op de grillstand. Zo krijg je toch dat knapperige korstje.
Serveer de spareribs van de barbecue met lekkers vers stokbrood, en een goede barbecuesaus.
Tafel lekker !!