Speklappen in ketjapsaus – In de oosterse keuken weten ze de lekkerste gerechten met spek te maken. Ze staan er dan ook met regelmaat op het menu. Dat stukje varkensvlees wordt dan op een heel andere manier klaargemaakt. Een ervan is speklappen in ketjapsaus. Dit zijn gemarineerde speklappen, die worden gebakken en verder gegaard in een saus van ketjap en sojasaus. De saus is zowel zoet als hartige tegelijk en is geweldig lekker bij rijst of noedels in een oosters menu.
Speklappen zijn ongelooflijk veelzijdig
Speklappen in ketjapsaus zijn maar een voorbeeld van wat je met dit vlees kunt doen. Het lijkt misschien een saai stukje vlees, maar speklappen zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze op allerlei manieren bakken, grillen of koken, met verschillende kruiden of marinades. Vrijwel alle smaken passen bij dit stukje varkensvlees. In Nederland zijn het vooral in de winter de speklappen die gebakken worden voor bij de stamppot. In de zomer belanden ze vaak, gemarineerd in diverse marinades, op de barbecue. Maar er kan zoveel meer met dat lekkere sappige stukje vlees, kijk alleen al naar dit heerlijke recept van speklappen in ketjapsaus.
Speklappen in ketjapsaus, uit de oosterse keuken
In de oosterse keuken zie je best vaak vleesgerechten met speklappen, ze zijn er daar dan ook dol op. Je ziet ze vaak bij de wokrestaurants, de knapperig gebakken stukjes buikspek zijn daar vaak niet aan te slepen. Net als de babi pangang, die vaak ook met spek gemaakt wordt, en dit zijn nog maar een paar voorbeelden.
Al die recepten met spek kun je ook thuis maken, je moet alleen net even weten hoe. In de oosterse keuken zijn ze geweldig goed in gerechten maken die heel moeilijk lijken, maar vaak erg makkelijk te maken zijn. Het zijn de kruiden en specerijen die daar een grote rol in spelen. Speklappen in ketjapsaus zijn er een mooi voorbeeld van. Een saai speklapje krijgt een heerlijke oosterse twist als hij wordt gemarineerd in een rijke ketjap marinade. De combinatie van zoute sojasaus, zoete ketjap, aromatische kruiden en specerijen zorgt voor een heerlijke, verrassende smaak, die perfect past bij de sappige textuur van het spek. Het marineren in een donkere kruidige marinade zorgt voor vlees met een prachtige donkere kleur en smaak. Door de speklap eerst te bakken en dan verder te laten garen in de marinade wordt hij heerlijk zacht. Het stoven van de speklappen in ketjapsaus geeft een zalige saus, die uitstekend te combineren is met rijst of noedels.
Speklappen in ketjapsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 speklappen
- 3 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel 5 spices
- 1/2 eetlepel sesamolie
- 1/2 eetlepel vissaus
- 1-2 theelepels sambal
- 1 eetlepel maïzena
- 1 bosui
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je speklappen in ketjapsaus:
Maak een marinade van de ketjap, sojasaus en alle andere kruiden en specerijen.
Dep de speklappen droog en leg ze minimaal 15 minuten, maar liever een hele nacht in de marinade.
Haal de speklappen uit de marinade en dep ze droog.
Bak ze kort aan in de koekenpan tot ze bijna gaar zijn. Haal ze uit de pan en giet het vrijgekomen vet weg. Doe de marinade in de pan en breng dit aan de kook, leg het vlees terug in de pan. Giet geen koude marinade over het warme vlees, want de kans op taai vlees is dan vrij groot.
Laat de speklappen een half uur met de deksel op de pan op een zacht vuur sudderen, voeg eventueel een beetje water toe om aanbranden te voorkomen.
Snijd intussen de bosui in fijne reepjes voor later.
Als de speklappen mooi zacht en gaar zijn haal je ze uit de pan. Snijd ze eventueel in reepjes met een scherp mes.
Maak een papje van de maïzena met een beetje water en giet dit bij de saus. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak. Giet de saus over het vlees en bestrooi het met de fijngesneden bosui. Serveer de speklappen in ketjapsaus met rijst of noedels en verse groenten.
Tafel lekker !!
Lekkere receoten, ik ga ze uitproberen
Dank je Greet, veel plezier met koken.