Speklappen met zwoerd – Een stamppot wordt nog lekkerder met een paar lekkere, goed gebakken speklappen. De meeste speklappen worden verkocht zonder zwoerd, waarschijnlijk omdat het lastig gevonden wordt en het toch niet wordt opgegeten. Maar dat stukje zwoerd is zo lekker om af te knabbelen. Zwoerd is het vel van het varken en het hoort gewoon aan spek te zitten. Voor de smaak van de speklap maakt het niet echt veel uit of er zwoerd aan zit, het is belangrijker dat je goed vlees hebt. Koop daarom lokaal varkensvlees! Denk aan soorten als Livar (die voor dit recept gebruikt is) maar ook waddenvarkens, Zeeuws scharrelvarken en zo zijn er nog veel meer lokale soorten. Je weet dan waar het vandaan komt, en je weet dan ook dat het dier een goed leven gehad heeft.
Magere speklappen
Speklappen met zwoerd zijn afkomstig van het buikspek van het varken. Het varkensvlees is vrij vet maar heeft daardoor ook veel smaak. Desondanks wordt het aangeduid als ‘mager spek’ en dat komt, doordat het rugspek van het varken nog veel vetter is, dat bestaat namelijk uitsluitend uit vet. Het buikspek bestaat deels uit vet en deels uit vlees. Hierdoor ontstaan die bekende roze-witte streepjes.
Zo bak je echt lekkere speklappen
Speklappen, met of zonder zwoerd, zijn erg lekker als je ze goed bakt. Nu is ‘lekker’ natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Net als een biefstuk kun je spek ook op verschillende manieren bakken. De een houdt van een speklapje dat net gaar is, terwijl een ander hem juist liever iets meer doorbakken of liever krokant lust. De baktijden van speklappen zijn dus niet echt goed aan te geven. Dit heeft te maken met de dikte van de speklap, de hoogte van je warmtebron en hoe je hem gebakken wil hebben. Een zacht gebakken speklap met zwoerd kan al binnen 10 minuten klaar zijn, een krokant speklapje kan wel tot een half uur bakken. Wil je echt lekkere speklappen? Giet dan na 5 tot 10 minuten voorzichtig een beetje heet water in de pan en kook de restjes op de bodem los. Laat het water daarna verdampen en bak de speklappen met zwoerd tot de gewenste garing.
Speklappen met zwoerd kruiden
Speklappen met zwoerd kun je op heel veel manieren kruiden. Dit recept is voor een basis gekruide speklap met zout en peper. Bij dat zout en peper kun je bijvoorbeeld nog kerrie of paprikapoeder gebruiken. Je kunt ook kiezen voor een kruidenmix, maar let dan op met de hoeveelheid zout, want in de kant-en-klare mixen zit vaak heel veel zout. De speklappen kruid je het liefst een kwartiertje voor je ze gaat bakken, dan kunnen de smaken erin trekken en het vlees kan dan ook op temperatuur komen zodat het mooier bakt. Je wil tenslotte met die speklappen een vleesgerecht op tafel zetten dat echt lekker smaakt!
Speklappen met zwoerd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 speklappen met zwoerd
- zout en peper
- kruiden naar wens
- een klontje boter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je speklappen met zwoerd:
Haal de speklappen met zwoerd uit de koelkast en leg ze naast elkaar op een bord. Bestrooi ze licht met zout en peper en eventueel nog andere kruiden naar wens. Laat ze een kwartiertje op temperatuur komen.
Verhit een koekenpan en smelt daarin het klontje boter.
Als de boter mooi bruin is mogen de speklappen met zwoerd in de pan. Draai de speklappen na een paar minuten en bak ze lichtbruin voor zacht gebakken speklappen.
Wil je iets meer doorbakken speklappen, giet dan een scheutje heet water in de pan en kook de aanbaksels los. Draai de speklappen en laat al het vocht verdampen. Bak het vlees nu lekker knapperig, zoals jij het graag lust.
Serveer de speklappen met zwoerd bij een stamppot of op een snee brood bij de lunch.
Tafel lekker !!