• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Steak tartare; een absolute lekkernij

Gebruik alleen de beste ingrediënten voor deze Franse klassieker

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
Steak tartare

Steak tartare – Dit gerecht is een echte Franse klassieker! Het bestaat uit rauw, gehakt rundvlees, gemengd met verschillende kruiden en andere ingrediënten als augurk, kappertjes, mosterd, et cetera en een eierdooier. Het is een heel eenvoudig, maar wel erg lekker gerecht dat bijzonder populair, is onder fijnproevers. Hoewel het idee van het eten van rauw vlees en dan ook nog eens gecombineerd met een rauwe eierdooier, voor sommigen misschien niet erg aantrekkelijk en zelfs een beetje eng lijkt, is steak tartare een veilig gerecht. Zolang het wordt klaargemaakt met kwalitatief goede en heel verse ingrediënten tenminste. Daarnaast is het bij dit soort gerechten natuurlijk extra belangrijk om hygiënisch te werken. Overigens is het wel verstandig om elk risico uit te sluiten, door bijvoorbeeld steak tartare niet te serveren aan zwangere vrouwen, jonge kinderen en kwetsbare ouderen.

Welk vlees kies je voor dit recept?

Je kunt een steak tartare van verschillende soorten rundvlees maken. Een malse biefstuk of kogelbiefstuk zijn geschikt, maar als je extra mals vlees wilt, kun je ook kiezen voor ossenhaas. Daarnaast zijn er recepten in omloop waarin bavette wordt gebruikt. Dit vlees is wat steviger dan biefstuk of ossenhaas, en er zit iets meer vet in, maar daarom heeft het ook wat meer smaak. Daarom het advies om met de slager te overleggen als je vlees gaat kopen en erbij aan te geven dat je het gaat gebruiken voor steak tartare. Het is voor dit soort gerechten echt heel belangrijk dat je heel vers vlees van heel hoogwaardige kwaliteit gebruikt, om elk risico uit te sluiten. Dus ga echt naar een slager die heel goed bekend staat en neem hiervoor zeker geen supermarktvlees. De klassieke steak tartare wordt met rundvlees gemaakt. Je kunt eventueel ook kiezen voor kalfsvlees.

Steak tartare maken? Hier moet je op letten!

Er zijn een paar dingen echt heel belangrijk bij het klaarmaken van dit recept. Houd je daar dan ook echt aan. Dit gerecht kun je niet van tevoren klaarmaken. Ook niet toch doen, want je wilt niet ziek worden. Je gaat rauw vlees eten, en op het moment dat het vlees gehakt is en gemengd met de andere ingrediënten kunnen er al snel bacteriën in ontstaan en dat is vragen om problemen. Als je de steak tartare hebt klaargemaakt, serveer je het gerecht dan ook direct om dit te voorkomen.

Gebruik ook heel verse eieren voor het klaarmaken van het vleesgerecht. Ook hier geldt, breek de eieren pas op het moment dat je het gerecht gaat serveren. Neem niet meer risico dan nodig.

De eiwitten van de eieren gebruik je niet. Gooi ze niet weg, maar meng ze met een paar andere eieren en maak een omelet of roerei. Je kunt ze in een afgesloten bakje twee dagen in de koelkast bewaren.

Biefstuk

Biefstuk, een heerlijk mals stukje rundvlees

Goede biefstuk kopen, die lekker bakken en serveren met een saus. Feest! Alles over de verschillende soorten biefstuk, inclusief recepten.

Steak tartare

Steak tartare

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram (kogel)biefstuk
  • 1 eetlepel sjalot, fijngehakt
  • 1 eetlepel augurk, fijngehakt
  • 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel Worcestershiresauce
  • 1 eetlepel gehakte peterselie ( plus extra om te garneren)
  • zout, naar smaak
  • Tabasco, naar smaak
  • 4 eierdooiers

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je steak tartare:

Meng in een grote kom de sjalot, de kappertjes, de augurk en de peterselie, met de mosterd, de Worcestershiresauce en een beetje Tabasco (voorzichtig! je kunt later altijd wat extra toevoegen).

Snijd de biefstuk op een schone snijplank, met een schoon en scherp mes eerst in reepjes. Die reepjes snijd je in kleine stukjes en vervolgens hak je het vlees verder fijn. Hak het vlees zo fijn of grof als jij lekker vindt. Meng de gehakte biefstuk door de andere ingrediënten. Proef even en breng op smaak met wat zout en eventueel nog wat Tabasco.

Verdeel het mengsel in vier porties. Neem vier kleine bordjes en leg een portie op elk bord. Dit gaat het makkelijkst als je een serveerring gebruikt. Als je die niet hebt, vorm dan bolletjes die je vervolgens plat drukt. Maak in elke steak tartare een kuiltje.

Splits een ei, laat zoveel mogelijk eiwit van de dooier aflopen en leg de dooier in het kuiltje. Leg zo op elke steak een dooier. Bestrooi de steak tartare nog met wat achtergehouden peterselie en serveer het gerecht direct.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin14VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Schnitzel met kaassaus van boerenkaas
Vleesgerechten

Krokante kalfsschnitzel met romige boerenkaassaus

Schnitzel met champignons en ui
Vleesgerechten

Makkelijke schnitzel met gebakken ui en champignons

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief