Varkensrollade – Meestal als er een rollade wordt geserveerd bij een etentje, is dit er een die afkomstig is van de slager of de vleesafdeling van de supermarkt. Die zijn ongetwijfeld prima, maar heb je er al eens aan gedacht om er zelf een te maken? Dat is minder moeilijk dan je denkt. En het voordeel is dat je hem zo kunt kruiden zoals jij het lekker vindt. Het vlees in dit recept is eenvoudig gekruid met peper, zout, oregano en gerookt paprikapoeder, maar je kunt het recept zo aanpassen als jij dat lekker vindt. Serveer de varkensrollade met een aardappelgerecht en wat groente en je hebt een complete maaltijd.
Een varkensrollade van procureur
De varkensrollade in dit recept is gemaakt van procureur. Dit stuk varkensvlees wordt gesneden uit de nek van het varken. Het is geen supermager vlees, maar een beetje doorregen. Het vet geeft de rollade echter veel smaak en het voorkomt het uitdrogen van het vlees tijdens het klaarmaken er van.
Tips bij het maken van een varkensrollade
Als je een varkensrollade gaat braden wil je natuurlijk niet het risico lopen dat het vlees te droog, of te gaar wordt. Of nog erger, dat hij helemaal niet gaar is van binnen. Dit soort dingen kun je voorkomen door het gebruik van een kerntemperatuurmeter. Hiermee kun je de temperatuur aan de binnenkant van een stuk vlees bepalen. Ze zijn in elke huishoudelijk artikelenwinkel te koop. Je koopt er al een voor een paar euro en die investering is het zeker waard!
Wil je andere kruiden gebruiken dan die in het recept worden gebruikt? Je kunt een rollade kruiden zoals jij het lekker vindt. Let er op dat je genoeg kruiden en zout en peper gebruikt om te voorkomen dat de varkensrollade erg flauw wordt.
Een rollade knopen, hoe doe je dat?
Het zelf knopen van een varkensrollade, met touw en niet met een netje, kan even een uitdagend klusje zijn.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Varkensrollade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo procureur, aan een stuk
- een flinke klont roomboter
- gerookt paprikapoeder
- gedroogde oregano
- zout en peper
- keukentouw
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een varkensrollade:
Snijd de procureur vanaf de zijkant open. Laat de helften wel aan elkaar zitten, zodat je een grote lap vlees overhoudt.
Bestrooi het vlees met zout, peper, gerookt paprikapoeder en oregano. (Of andere gewenste kruiden.)
Rol het vlees stevig op tot een rollade. Bind het vlees vast met keukentouw op de manier zoals de slager dat in het filmpje doet.
Verwarm de oven voor op 125 graden.
Verhit in een grote braadpan of koekenpan, een flinke klont boter en bak hierin de rollade rondom bruin aan.
Doe het vlees, met het braadvet, over in een braadslede of een vuurvaste schaal. Zet in de oven en draai de rollade af en toe om.
Het zal ongeveer 2 uur duren voor het vlees een kerntemperatuur van 70 graden bereikt. Dit kan langer of korter duren, afhankelijk van hoe dik je het vlees het opgerold. Controleer na anderhalf uur regelmatig hoe de kerntemperatuur is.
Als de rollade gaar is laat je hem nog een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie. Daarna kun je hem aansnijden en serveren. Je kunt er een lekker sausje naar keuze bijgeven.
Tafel lekker !!