Wildgehaktballen – De wildliefhebbers kunnen elk najaar niet wachten tot het wildseizoen weer begint. Vaak wordt gedacht dat er dan enorme braadstukken op tafel verschijnen. Maar dat hoeft echt niet. Je kunt wild ook heel goed inpassen in je doordeweekse maaltijden. Vervang je gewone gehaktballen eens door wildgehaktballen bijvoorbeeld. Dat is wild serveren op een eenvoudige manier. Het recept om de ballen te maken vind je onderaan het artikel.
Wild serveren kan ook op een eenvoudige manier
Wildgerechten kunnen ook op een eenvoudige manier worden bereid en het hoeft niet altijd hoogdravend te zijn of een heel moeilijk recept. Dat bewijst het recept waarmee je wildgehaktballen kunt maken. Je gebruikt gehakt dat is samengesteld uit wild, maar je bereidt het gerecht op dezelfde manier als ‘gewone’ gehaktballen. Dus iedereen die een beetje kan koken kan dat. Door de typische wildsmaak worden het echter wel bijzondere ballen! Wildgehaktballen passen voortreffelijk bij een herfstig stamppotje, of bij gekookte aardappels en gekookte groente.
Wildgehakt, welke soort kies je om wildgehaktballen van te maken?
Wildgehakt bestaat uit een mengsel van vlees dat meestal bestaat uit verschillende soorten wild. Vaak worden hert en wild zwijn gebruikt, maar andere soorten wild zijn ook mogelijk. De samenstelling kan zelfs totaal afwijken van de genoemde soorten. Ook onder andere gans, haas en wild rund kan worden vermalen tot gehakt. Om wildgehakt te kopen voor het maken van wildgehaktballen is het advies dan ook om naar de poelier, of eventueel een slager te gaan die ook wild verkoopt. Hij of zij kan je vertellen wat de samenstelling is van het wildgehakt dat hij of zij verkoopt en de herkomst ervan. Dat is best belangrijk, want een combinatie van haas en rund smaakt anders dan een combinatie van wild zwijn en hert. En dat kan dus best invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van het recept. Voor het recept van de wildgehaktballen is uitgegaan van wildgehakt van hert en wild zwijn. Uiteraard kun je een andere samenstelling naar keuze gebruiken om ze te maken.
Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Wildgehaktballen; wild kan ook eenvoudig
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram wildgehakt, hier is hert en wild zwijn gebruikt
- 1 ei
- 5 eetlepels panko of paneermeel
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 3 theelepels Worcestershiresauce
- olie en boter om in te bakken
- 350 – 400 ml wildfond
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je wildgehaktballen:
Doe het gehakt in een kom en meng het met de panko, het ei, de tijm, de cayennepeper en de Worcestershiresauce. Voeg wat zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar, verdeel het in mengsel in vier porties en draai daar vier gehaktballen van. Let er op dat er geen ‘naadjes’ meer in de wildgehaktballen zitten.
Leg de gehaktballen op een bord en zet dat voor een half uur in de koelkast om ze op te laten stijven.
Verhit, in een braadpan, een flinke klont boter en een scheutje olie. Bak de wildgehaktballen rondom bruin aan. Als het te hard gaat zet dan het vuur wat lager.
Voeg dan voorzichtig de wildfond toe, en sudder de gehaktballen op een laag vuurtje in een half uurtje gaar. Draai ze af en toe even om met een vleestang.
Serveer de gehaktballen bijvoorbeeld bij een zuurkoolstamppot.
Tafel lekker !!