Wildzwijnenbout uit de oven – Wildzwijnenbout, dat klinkt als een enorm stuk vlees. Misschien verschijnen er nu beelden op je netvlies van Obelix die met enorme everzwijnen rondloopt en daarmee vervolgens grote eetfestijnen aanricht. En denk jij ‘daar begin ik niet aan, dat is me veel te groot en veel te ingewikkeld’. In dat geval hebben we nieuws voor je. Wild zwijn is ook in handzamere stukken te koop en het is zeker niet moeilijk om zelf een wildzwijnenbout in de oven te bereiden. Sterker nog, behalve die bout heb je alleen wat peper, zout en Provençaalse kruiden nodig. Ingewikkelder wordt het niet! Het kost je een paar uurtjes, maar daarna eet je heerlijk zacht en gaar wildzwijnenvlees dat zo van het bot afvalt. Je kunt het zelfs helemaal uit elkaar trekken en serveren als ‘pulled boar’, de wilde versie van ‘pulled pork’! Leuk om te serveren bij een bijzonder etentje of met de feestdagen, maar net zo lekker om eens op een gewone zondag te bereiden. Wild mag namelijk best wel eens vaker op tafel verschijnen!
Wild kopen
Wildzwijnenbout kopen doe je bij de poelier, of eventueel bij een slager die ook wild verkoopt, naast zijn gewone assortiment. De poelier kan je ook vertellen over de herkomst van het wild en je tips geven hoe het te bereiden.
Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Wildzwijnenbout uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- wildzwijnenbout met bot van ongeveer 1500 gram
- gedroogde Provençaalse kruiden
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een wildzwijnenbout uit de oven:
Haal de bout een uurtje voor je hem gaat bereiden uit de koelkast. Zo kan het vlees op temperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg het vlees in een braadslee of een grote, lage vuurvaste schaal. Bestrooi de wildzwijnenbout met peper, zout en de Provençaalse kruiden.
Zet de braadslee of schaal op het rooster dat je in het midden van de oven plaatst. Laat de bout nu rondom bruin worden. Let er op dat hij niet verbrand. Als het vlees bruin is, verlaag je de oventemperatuur naar 160 graden. Haal de schaal uit de oven en verpak de wildzwijnenbout in aluminiumfolie. Was de schaal af en plaats het ingepakte vlees er in terug. Zet de schaal weer terug in de oven.
Laat de wildzwijnenbout nu langzaam gaar worden. Dit duurt zeker 3,5 uur. Draai de bout af en toe om zodat het vlees aan alle kanten gaar wordt.
Haal de schaal uit de oven en maak het aluminiumfolie open. Controleer met een vork of de wildzwijnenbout gaar is. Als het goed is moet het vlees nu zo gaar zijn dat het van het bot valt. Zo niet zet het vlees dan nog even terug in de oven.
Trek het vlees met twee vorken in grove stukken. Serveer met aardappelpuree en een groente als gestoofde rodekool, maar ook spruitjes zijn er lekker bij.
Tafel lekker !!
Ik heb voor de kerst een mooie reebout van ca 1,5 kg zonder bot in de vriezer die ik sousvide wil bereiden. Kunt u mij advies geven over de temperatuur en de tijdsduur?
Na de garing wil ik de bout aanbraden in de braadpan.
Alvast heel erg bedankt en groet,
Henk Dekker
60 graden Henk en een uurtje of 10. Inderdaad achteraf aanbraden. Geniet ervan!