Zeeuws spek – Je kent Zeeuws spek waarschijnlijk wel als dunne plakjes vleeswaren die je als broodbeleg gebruikt. Maar je kunt veel meer met dit spek dan alleen je boterham beleggen. Het is ook een heerlijk vleesgerecht om in allerlei warme schotels te verwerken, in stukjes aan een prikkertje als borrelsnack, of in een salade. Dat heerlijke Zeeuwse spek kun je, met onderstaand recept ook zelf maken. Je moet er een beetje tijd in steken, maar daarna heb je dan ook iets geweldig lekkers. Ga jij het eens proberen?
Wat is Zeeuws spek?
Zoals de naam je vast al wel doet vermoeden, gaat het hier om een streekgerecht uit Zeeland. Het wordt gemaakt van een groot stuk doorregen spek waar het zwoerd vanaf gehaald is.
Vroeger werd Zeeuws spek niet geroosterd, maar gekookt in water waaraan behalve zout en peper, kruiden als laurierblad, en allerlei andere specerijen die op dat moment voorhanden waren. Een heel ander recept dus.
Het Zeeuws spek zoals je dat tegenwoordig kent, wordt niet gekookt, maar gegrild of geroosterd. Voordat het de oven ingaat wordt het vlees eerst gemarineerd. Die marinade kan verschillende samenstellingen hebben en er zit onder andere mosterd, olie, zout en peper in. Er is geen exact recept, want zoals gezegd werd het spek traditioneel niet op die manier gemaakt en dus ook niet gemarineerd.
Zeeuws spek maken vergt wel wat geduld
Om Zeeuws spek te maken heb je wel wat geduld nodig. Je laat het varkensvlees minstens 24 uur, maar liever een uur of 36 marineren. Zo kan de smaak van de marinade goed in het vlees trekken. Daarna moet het vlees nog zo’n drie uur in de oven. De aangegeven bereidingstijd in het recept is dan ook exclusief de tijd die het vlees nodig heeft om te marineren.
Een groot stuk vlees is de moeite waard
Misschien denk je dat het stuk Zeeuws spek van twee kilo in dit recept wel erg veel is. Toch is het wel de moeite waard om zo’n groot stuk ineens te roosteren. Als het afgekoeld is, kun je het in stukken snijden en goed verpakt invriezen.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Zeeuws spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kilo buikspek aan een stuk
- 2 eetlepels scherpe mosterd
- 50 gram suiker
- 50 gram zout
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel gemalen laurierblad
- 10 jeneverbessen
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 20 gram gemalen zwarte peper
- 65 gram zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Zeeuws spek:
Hak de jeneverbessen fijn met een scherp mes.
Meng in een kom de mosterd, de suiker, het zout, de kurkuma, de laurier, de jeneverbessen, de kruidnagel, de zwarte peper met de zonnebloemolie tot een marinade.
Snijd met een scherp mes de vetlaag op het buikspek kruislings in.
Smeer het spek heel goed in met de marinade. Verpak het vlees in een ziplock zak, of doe het in een passende, lage schaal en pak die in plastic huishoudfolie. Zet het vlees in de koelkast en laat het minstens 24 uur, maar liever 36 uur marineren.
Verwarm de oven voor op 130 graden.
Zet het rooster op een braadslede of een grote, lage ovenschaal, die als lekbak voor het vet dienst kan doen. Leg het spek op het rooster en zet het rooster in de oven.
Laat het spek nu een uur of 3 garen tot het spek een kerntemperatuur van ongeveer 75 graden heeft bereikt.
Haal het spek uit de oven en leg het op een snijplank. Wil je het spek warm serveren, laat het dan een paar minuten rusten voor je het aansnijdt.
Wil je het spek koud eten, of later verwerken, laat het dan goed afkoelen en verpak het daarna in huishoudfolie. Bewaar het Zeeuws spek in de koelkast.
Tafel lekker !!