• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Zeeuws spek; erg leuk om zelf te maken!

Lekker op je boterham, maar ook bij de borrel

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
Zeeuws spek

Zeeuws spek – Je kent Zeeuws spek waarschijnlijk wel als dunne plakjes vleeswaren die je als broodbeleg gebruikt. Maar je kunt veel meer met dit spek dan alleen je boterham beleggen. Het is ook een heerlijk vleesgerecht om in allerlei warme schotels te verwerken, in stukjes aan een prikkertje als borrelsnack, of in een salade. Dat heerlijke Zeeuwse spek kun je, met onderstaand recept ook zelf maken. Je moet er een beetje tijd in steken, maar daarna heb je dan ook iets geweldig lekkers. Ga jij het eens proberen?

Wat is Zeeuws spek?

Zoals de naam je vast al wel doet vermoeden, gaat het hier om een streekgerecht uit Zeeland. Het wordt gemaakt van een groot stuk doorregen spek waar het zwoerd vanaf gehaald is.

Vroeger werd Zeeuws spek niet geroosterd, maar gekookt in water waaraan behalve zout en peper, kruiden als laurierblad, en allerlei andere specerijen die op dat moment voorhanden waren. Een heel ander recept dus.

Het Zeeuws spek zoals je dat tegenwoordig kent, wordt niet gekookt, maar gegrild of geroosterd. Voordat het de oven ingaat wordt het vlees eerst gemarineerd. Die marinade kan verschillende samenstellingen hebben en er zit onder andere mosterd, olie, zout en peper in. Er is geen exact recept, want zoals gezegd werd het spek traditioneel niet op die manier gemaakt en dus ook niet gemarineerd.

Zeeuws spek maken vergt wel wat geduld

Om Zeeuws spek te maken heb je wel wat geduld nodig. Je laat het varkensvlees minstens 24 uur, maar liever een uur of 36 marineren. Zo kan de smaak van de marinade goed in het vlees trekken. Daarna moet het vlees nog zo’n drie uur in de oven. De aangegeven bereidingstijd in het recept is dan ook exclusief de tijd die het vlees nodig heeft om te marineren.

Een groot stuk vlees is de moeite waard

Misschien denk je dat het stuk Zeeuws spek van twee kilo in dit recept wel erg veel is. Toch is het wel de moeite waard om zo’n groot stuk ineens te roosteren. Als het afgekoeld is, kun je het in stukken snijden en goed verpakt invriezen.

Varkensvlees

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

Zeeuws spek

Porties: 1 groot stuk
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 kilo buikspek aan een stuk
  • 2 eetlepels scherpe mosterd
  • 50 gram suiker
  • 50 gram zout
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen laurierblad
  • 10 jeneverbessen
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 20 gram gemalen zwarte peper
  • 65 gram zonnebloemolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Zeeuws spek:

Hak de jeneverbessen fijn met een scherp mes.

Meng in een kom de mosterd, de suiker, het zout, de kurkuma, de laurier, de jeneverbessen, de kruidnagel, de zwarte peper met de zonnebloemolie tot een marinade.

Snijd met een scherp mes de vetlaag op het buikspek kruislings in.

Smeer het spek heel goed in met de marinade. Verpak het vlees in een ziplock zak, of doe het in een passende, lage schaal en pak die in plastic huishoudfolie. Zet het vlees in de koelkast en laat het minstens 24 uur, maar liever 36 uur marineren.

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Zet het rooster op een braadslede of een grote, lage ovenschaal, die als lekbak voor het vet dienst kan doen. Leg het spek op het rooster en zet het rooster in de oven.

Laat het spek nu een uur of 3 garen tot het spek een kerntemperatuur van ongeveer 75 graden heeft bereikt.

Haal het spek uit de oven en leg het op een snijplank. Wil je het spek warm serveren, laat het dan een paar minuten rusten voor je het aansnijdt.

Wil je het spek koud eten, of later verwerken, laat het dan goed afkoelen en verpak het daarna in huishoudfolie. Bewaar het Zeeuws spek in de koelkast.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
Vleesgerechten

Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien

spies van biefstuk
Vleesgerechten

Spies van biefstuk

Runderribstuk
Vleesgerechten

Runderribstuk; slowcooking op de barbecue

Lamsbiefstuk met kruidenboter
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel

Gegrilde T-bone steak
Vleesgerechten

Gegrilde T-bone steak

Gegrilde Tomahawk
Vleesgerechten

Gegrilde Tomahawk; inclusief rub en bbq saus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!