• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus

0
Zigeunerschnitzel

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus – Vooral in de Oostenrijkse en Duitse keuken kom je heel veel varianten met de gepaneerde schnitzel tegen, de zigeunerschnitzel is er daar één van. En dan heb ik het niet over de oranje gekleurde stukjes vlees die je in de supermarkt vindt, nee de zigeunerschnitzel dankt zijn naam aan de overheerlijke, licht pikante paprikasaus die over de schnitzel heen geserveerd wordt. De gepaneerde oranje laag maakt het dus geen zigeunerschnitzel, dat doet de saus.

Zigeunerschnitzel of Balkanschnitzel

De discussie over de negerzoenen, welke nu de zoenen van Buys heten, kennen we allemaal vast nog wel. Eenzelfde soort discussie ontstond in 2013 in Duitsland. De vereniging van Sinti’s en Roma’s (zigeuners) vond de naam van deze schnitzel discriminerend en eiste een verandering van de naam. In de Duitse stad Hannover is sinds die tijd de naam zigeunerschnitzel niet meer op een menukaart verschenen. Slechts enkele andere Duitse steden volgden dit voorbeeld. Zo komt het dat er op een Duitse menukaart verschillende benamingen kunnen staan voor eenzelfde schnitzel; de meest gebruikte blijft de zigeunerschnitzel, maar de namen Balkanschnitzel, Pusztaschnitzel of Schnitzel met paprikasaus worden gebruikt voor hetzelfde gerecht.

Wel of niet paneren?

Ook hierover zijn de meningen verdeelt, paneer je een zigeunerschnitzel wel of niet? Wij gebruiken een gepaneerde schnitzel, maar zoals ik al schreef, het oranje laagje die we kennen van de supermarkt volstaat niet, ga je voor gepaneerd dan moet je hem echt zelf paneren, een klusje van hooguit 10 minuten, maar het maakt wel echt het verschil. Hoe je zelf een schnitzel paneert lees je hier. Wil je toch een beetje oranje/paprika meegeven meng dan door het paneermeel een tl paprikapoeder.

Paprika

Paprika; in alle kleuren van de regenboog!

Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!

Schnitzels zelf paneren

Schnitzels

Heerlijke recepten voor schnitzels. Inclusief tips voor paneren.

Zigeunerschnitzel

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 kalfs/varkensschnitzels ca. 125 gram per stuk
  • 2 eieren
  • 2 el slagroom
  • 50 gram bloem
  • 150 gram paneermeel
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 ui
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml rode wijn
  • 350 ml bouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl pikante paprikapoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 tl suiker ( optioneel )

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zigeunerschitzel:

Paneer de schnitzels zoals hier beschreven. Maak de paprika’s schoon (verwijder kern en zaadlijsten) en snijd ze in repen. Schil de ui en snijd in ringen. Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de paprika’s en de ui tot ze zacht zijn. Doe dit op een medium vuur zodat ze wel zacht worden, maar niet bruin. Voeg de 200 ml van de bouillon toe samen met de rode wijn en de tomatenpuree.  Laat het geheel nu wat indikken. Voeg nu het paprikapoeder, de chilipoeder en eventueel de suiker toe. Voeg nu in kleine beetjes de overige bouillon toe net zolang tot de gewenste dikte is bereikt. Bak de schnitzels tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer de saus over de zigeunerschnitzel.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • limburgs zoervleisj

    Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg

  • Gehaktballen met ui

    Gehaktballen met ui; zo maak je de allerlekkerste

  • Worstenbrood om te delen

    Worstenbrood om te delen – maak zelf een xxl saucijzenbroodje

  • Broodje braadworst

    Broodje braadworst met gebakken uien en kaas

  • Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

    Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen – Met de eigenzinnige Elizabeth

  • Gehaktballen met champignons

    Gehaktballen met champignons in rijke jus – zet het seizoen op tafel!

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

  • Kipgehakt, net even anders

    Kipgehakt recepten: makkelijk, gezond en snel op tafel

  • witte bonensoep of ribkessoep

    Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

  • Gehaktballen met pompoensaus

    Gehaktballen met pompoensaus – bij stamppot, aardappelpuree, rijst of pasta

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.