• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Waterzooi; Belgische klassieker met asperges

Redactie door Redactie
in Hoofdgerecht
0
waterzooi met asperges en venkel

Waterzooi – Waterzooi is een Belgische klassieker uit de stad Gent. Wij noemen het gewoon (nou ja gewoon) soep.

De heerlijke kleuren van het voorjaar

Wie in het vroege voorjaar over de markt loopt wordt blij van alle nieuwe dingen. Vanaf het voorjaar komt er weer kleur op tafel en daarmee worden de gerechtjes ook weer leuker. Waterzooi met asperges is daar een prachtig voorbeeld van. De Gentse soep wordt gemaakt van vis of kip (jij mag kiezen), groenten, aardappelen en room en geserveerd met brood. Onderstaand recept voor waterzooi met asperges is niet de echte klassieker. In deze waterzooi of voor de Nederlanders: in deze soep verwerk je een beetje venkel vanwege de mooie, frisse en uitgesproken smaak. Om het voorjaar te benadrukken verwerk je er asperges in. Er ontstaat een heerlijk fluweelachtige soep waar je echt lentekriebels van krijgt.

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.

Kippenpoten

Kippenpoten; betaalbaar en heel veelzijdig vlees

Kies vaker voor kippenpoten. Dat is goedkoper, lekker en ook nog eens heel makkelijk. Hier vind je recepten, inspiratie en handige tips.

Waterzooi

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 kippenbouten
  • 12 kippenhaasjes
  • 3 stengels bleekselderij (gebruik het blad voor de bouillon)
  • 12 kleine vastkokende aardappels
  • 2 wortels
  • 8 witte asperges (gebruik de schillen voor de bouillon)
  • 1 prei wit, (gebruik het groen voor de bouillon)
  • Minimaal 2 liter water
  • 1 kleine venkel
  • 1 ui
  • 1 laurierblad
  • 1 bouillonblokje kip
  • 1 eidooier
  • 1 dl room
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • Peterselie om af te werken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je waterzooi met asperges en venkel:

Pel de ui en snij deze in kwarten. Schrap de wortels en snijd in julienne (fijne reepjes) Verwijder de draden van de bleekselderij en snij de stengels dan ook in julienne. Breek de onderkanten van de witte asperges, schil ze en verdeel iedere asperge in 2 a 3 stukken. Snij het wit van de prei en de venkel ook in julienne. Van wortel, bleekselderij, venkel en prei wit heb je ongeveer dezelfde hoeveelheid julienne nodig.

Schil de aardappelen (niet halveren) en kook ze in licht gezouten water. Neem een pan met ruim 2 l. water, doe daarin de ui, laurier, blad van de bleekselderij, het groen van de prei, de uiteinden van de asperges en de schillen van de asperges, het kippenbouillonblokje en breng aan de kook. Voeg ook de kippenhaasjes en de kippenbouten toe. Kook tot de kip gaar is.

Laat de kip in het kookvocht liggen zodat deze niet uitdroogt.

Pocheer de wortels, venkel, prei en bleekselderij  in een deel van het kookvocht. Laat ze daarna even schrikken onder koud stromend water. Gebruik het kookvocht nogmaals om de asperges te garen. Breng hiervoor opnieuw aan de kook en zet dan het vuur uit. De asperges zullen dan precies gaar zijn.

Smelt een flinke eetlepel boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat even bakken en voeg dan al roerend, de gezeefde bouillon toe. Voeg bouillon toe tot je een saus hebt die net iets dikker is dan een gebonden soep.

Breng om smaak met peper en zout.

Meng de eidooiers met de room (dit heet een liaison) Neem de saus van het vuur en meng voorzichtig met de liaison. Voeg de groenten eraan toe behalve de asperges.

Verdeel een beetje saus in een diep bord. Leg hierin 1 kippenboutje, 3 kippenhaasjes, 3 aardappels, en dan schenk je er voorzichtig de saus bij. Leg als laatste de asperges erop en strooi er wat peterselie over.

Serveer de waterzooi met asperges en venkel direct.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schelvis met gestoofde paprika
Visgerechten

Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden

Runderribstuk
Vleesgerechten

Runderribstuk; slowcooking op de barbecue

Op de huid gebakken dorade
Visgerechten

Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel

Lamsbiefstuk met kruidenboter
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotels

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!