Waterzooi – Waterzooi is een Belgische klassieker uit de stad Gent. Wij noemen het gewoon (nou ja gewoon) soep.
De heerlijke kleuren van het voorjaar
Wie in het vroege voorjaar over de markt loopt wordt blij van alle nieuwe dingen. Vanaf het voorjaar komt er weer kleur op tafel en daarmee worden de gerechtjes ook weer leuker. Waterzooi met asperges is daar een prachtig voorbeeld van. De Gentse soep wordt gemaakt van vis of kip (jij mag kiezen), groenten, aardappelen en room en geserveerd met brood. Onderstaand recept voor waterzooi met asperges is niet de echte klassieker. In deze waterzooi of voor de Nederlanders: in deze soep verwerk je een beetje venkel vanwege de mooie, frisse en uitgesproken smaak. Om het voorjaar te benadrukken verwerk je er asperges in. Er ontstaat een heerlijk fluweelachtige soep waar je echt lentekriebels van krijgt.
Kippenpoten; betaalbaar en heel veelzijdig vlees
Kies vaker voor kippenpoten. Dat is goedkoper, lekker en ook nog eens heel makkelijk. Hier vind je recepten, inspiratie en handige tips.
Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie
Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.
Waterzooi
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kippenbouten
- 12 kippenhaasjes
- 3 stengels bleekselderij (gebruik het blad voor de bouillon)
- 12 kleine vastkokende aardappels
- 2 wortels
- 8 witte asperges (gebruik de schillen voor de bouillon)
- 1 prei wit, (gebruik het groen voor de bouillon)
- Minimaal 2 liter water
- 1 kleine venkel
- 1 ui
- 1 laurierblad
- 1 bouillonblokje kip
- 1 eidooier
- 1 dl room
- 1 eetlepel bloem
- 1 liter kippenbouillon
- Peterselie om af te werken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je waterzooi met asperges en venkel:
Pel de ui en snij deze in kwarten. Schrap de wortels en snijd in julienne (fijne reepjes) Verwijder de draden van de bleekselderij en snij de stengels dan ook in julienne. Breek de onderkanten van de witte asperges, schil ze en verdeel iedere asperge in 2 a 3 stukken. Snij het wit van de prei en de venkel ook in julienne. Van wortel, bleekselderij, venkel en prei wit heb je ongeveer dezelfde hoeveelheid julienne nodig.
Schil de aardappelen (niet halveren) en kook ze in licht gezouten water. Neem een pan met ruim 2 l. water, doe daarin de ui, laurier, blad van de bleekselderij, het groen van de prei, de uiteinden van de asperges en de schillen van de asperges, het kippenbouillonblokje en breng aan de kook. Voeg ook de kippenhaasjes en de kippenbouten toe. Kook tot de kip gaar is.
Laat de kip in het kookvocht liggen zodat deze niet uitdroogt.
Pocheer de wortels, venkel, prei en bleekselderij in een deel van het kookvocht. Laat ze daarna even schrikken onder koud stromend water. Gebruik het kookvocht nogmaals om de asperges te garen. Breng hiervoor opnieuw aan de kook en zet dan het vuur uit. De asperges zullen dan precies gaar zijn.
Smelt een flinke eetlepel boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat even bakken en voeg dan al roerend, de gezeefde bouillon toe. Voeg bouillon toe tot je een saus hebt die net iets dikker is dan een gebonden soep.
Breng om smaak met peper en zout.
Meng de eidooiers met de room (dit heet een liaison) Neem de saus van het vuur en meng voorzichtig met de liaison. Voeg de groenten eraan toe behalve de asperges.
Verdeel een beetje saus in een diep bord. Leg hierin 1 kippenboutje, 3 kippenhaasjes, 3 aardappels, en dan schenk je er voorzichtig de saus bij. Leg als laatste de asperges erop en strooi er wat peterselie over.
Serveer de waterzooi met asperges en venkel direct.
Tafel lekker !!