Witlof met ham en kaassaus – tijdloos lekker eten.
Witlof raakt steeds meer uit de gratie. Het zou bitter zijn. Maar echt, witlof is allang niet meer zo bitter als vroeger. Haal de kern uit de struikjes lof en smul van een tijdloos lekkere maaltijd.
Witlof met ham en kaassaus, maar dan echt lekker
De kans is groot dat jij ook al eens witlof met ham en kaas gemaakt hebt. Maar met dit recept ga je iets nieuws ontdekken. Je gaat bijvoorbeeld het kookvocht van de witlof gebruiken in de saus. Zo behoud je alle smaken, en het resultaat is verbluffend lekker. In dit makkelijke recept zit ook nog een tip van een Franse chef-kok verwerkt. Citroen en boter in de pan waarin je het witlof kookt zorgt voor meer smaak.
In 20 minuten zet je smaak op tafel
Snel en makkelijk, dat is waar iedereen van houdt, toch? Met dit recept voor witlof met ham en kaassaus ga je dan zeker scoren. De kaassaus is misschien het meeste werk. Je kunt ook een zakje openscheuren en dat mengen met water. Dat eten je tafelgenoten net zo makkelijk. Maar als je de kaassaus zelf maakt eten ze lekkerder en vang jij de complimenten. Je kunt de smaak van de kaassaus aanpassen aan wat jij lekker vindt. Gebruik jonge, of misschien wel belegen kaas, maar probeer het ook eens met gruyère. Dat geef veel smaak en die Zwitserse kaas smelt ook lekker makkelijk. Je kunt natuurlijk ook gewoon de restjes kaas opmaken, dat levert soms de lekkerste kaassaus op! Serveer dus vandaag een echte lekkere witlof met ham en kaassaus.
Bijzonder? Nee! Lekker? Dat dan weer wel
Je wordt zielsgelukkig als je iedereen aan tafel lekker ziet eten. Precies, dat is het leuke van zelf koken. Kom dan niet aan met “ik kan dat niet” of “ik weet niet hoe dat moet”. Met dit makkelijke recept kun jij ook een heerlijk gerecht op tafel zetten. Witlof met ham en kaassaus wordt door de meeste mensen enorm gewaardeerd. Probeer het dus vooral en laat in het reactieformulier even weten wat je ervan vond.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlof met ham en kaassaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 à 800 gr. aardappelen
- +/- 600 gr. witlof
- 1/2 citroen
- 75 gr. boter
- 1 1/2 el. bloem (flinke lepel, met bergje!)
- 2 dl. melk, en/of wat room of crème fraîche
- 2 ons ham
- 125 – 150 gr. Gruyère
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlof met ham en kaassaus:
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in ongeveer 10 minuten gaar.
Snijd het witlof in schijfjes en verwijder de harde kernen. Doe de blaadjes in een pan met ongeveer een halve liter water, wat zout, het sap van een halve citroen en een klontje boter. Kook het witlof in ongeveer 5 minuten gaar.
Ondertussen maak je vast de puree. Giet de gare aardappelen af, voeg een flinke klont boter toe en ongeveer een dl. melk of room of crème fraîche, wat peper en zout en prak met een pureestamper, totdat je een stevige, maar wel smeuïge puree hebt.
Rasp de kaas en snijd de ham in vierkantjes.
Giet nu het witlof in een vergiet en vang het kookvocht op. In dezelfde pan smelt je nu de rest van de boter met gelijke hoeveelheid bloem. Voeg vervolgens het kookvocht toe en breng alles aan de kook terwijl je met een garde roert. Voeg de kaas toe en de rest van de melk, room of crème fraîche. Voeg op het laatst nog de ham toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Schep alles op, roer alles door elkaar en lepel lekker weg.
Tip: zelf vind ik het heerlijk om als extra ‘touch’ nog wat truffelolie toe te voegen aan de saus en/of de puree. Of wat nootmuskaat.
Tafel lekker !!