• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Witlof met ham en kaassaus; maar dan echt lekker

In 20 minuten een echt lekkere maaltijd op tafel

Connie Derks door Connie Derks
in Hoofdgerecht
0
Witlof met ham en kaassaus

Witlof met ham en kaassaus – tijdloos lekker eten.

Witlof raakt steeds meer uit de gratie. Het zou bitter zijn. Maar echt, witlof is allang niet meer zo bitter als vroeger. Haal de kern uit de struikjes lof en smul van een tijdloos lekkere maaltijd.

Witlof met ham en kaassaus, maar dan echt lekker

De kans is groot dat jij ook al eens witlof met ham en kaas gemaakt hebt. Maar met dit recept ga je iets nieuws ontdekken. Je gaat bijvoorbeeld het kookvocht van de witlof gebruiken in de saus. Zo behoud je alle smaken, en het resultaat is verbluffend lekker. In dit makkelijke recept zit ook nog een tip van een Franse chef-kok verwerkt. Citroen en boter in de pan waarin je het witlof kookt zorgt voor meer smaak.

In 20 minuten zet je smaak op tafel

Snel en makkelijk, dat is waar iedereen van houdt, toch? Met dit recept voor witlof met ham en kaassaus ga je dan zeker scoren. De kaassaus is misschien het meeste werk. Je kunt ook een zakje openscheuren en dat mengen met water. Dat eten je tafelgenoten net zo makkelijk. Maar als je de kaassaus zelf maakt eten ze lekkerder en vang jij de complimenten. Je kunt de smaak van de kaassaus aanpassen aan wat jij lekker vindt. Gebruik jonge, of misschien wel belegen kaas, maar probeer het ook eens met gruyère. Dat geef veel smaak en die Zwitserse kaas smelt ook lekker makkelijk. Je kunt natuurlijk ook gewoon de restjes kaas opmaken, dat levert soms de lekkerste kaassaus op! Serveer dus vandaag een echte lekkere witlof met ham en kaassaus.

Bijzonder? Nee! Lekker? Dat dan weer wel

Je wordt zielsgelukkig als je iedereen aan tafel lekker ziet eten. Precies, dat is het leuke van zelf koken. Kom dan niet aan met “ik kan dat niet” of “ik weet niet hoe dat moet”. Met dit makkelijke recept kun jij ook een heerlijk gerecht op tafel zetten. Witlof met ham en kaassaus wordt door de meeste mensen enorm gewaardeerd. Probeer het dus vooral en laat in het reactieformulier even weten wat je ervan vond.

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.

Witlof met ham en kaassaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 à 800 gr. aardappelen
  • +/- 600 gr. witlof
  • 1/2 citroen
  • 75 gr. boter
  • 1 1/2 el. bloem (flinke lepel, met bergje!)
  • 2 dl. melk, en/of wat room of crème fraîche
  • 2 ons ham
  • 125 – 150 gr. Gruyère
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je witlof met ham en kaassaus:

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in ongeveer 10 minuten gaar.

Snijd het witlof in schijfjes en verwijder de harde kernen. Doe de blaadjes in een pan met ongeveer een halve liter water, wat zout, het sap van een halve citroen en een klontje boter. Kook het witlof in ongeveer 5 minuten gaar.

Ondertussen maak je vast de puree. Giet de gare aardappelen af, voeg een flinke klont boter toe en ongeveer een dl. melk of room of crème fraîche, wat peper en zout en prak met een pureestamper, totdat je een stevige, maar wel smeuïge puree hebt.

Rasp de kaas en snijd de ham in vierkantjes.

Giet nu het witlof in een vergiet en vang het kookvocht op. In dezelfde pan smelt je nu de rest van de boter met gelijke hoeveelheid bloem. Voeg vervolgens het kookvocht toe en breng alles aan de kook terwijl je met een garde roert. Voeg de kaas toe en de rest van de melk, room of crème fraîche. Voeg op het laatst nog de ham toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Schep alles op, roer alles door elkaar en lepel lekker weg.

Tip: zelf vind ik het heerlijk om als extra ‘touch’ nog wat truffelolie toe te voegen aan de saus en/of de puree. Of wat nootmuskaat.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin8VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Pappardelle met gepofte paprika
Pastagerechten

Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta

Tagliatelle met groene asperges
Pastagerechten

Makkelijk en vers: tagliatelle met groene asperges en oude kaas

Nacho’s met gehakt uit de oven
Hoofdgerecht

Nacho’s met gehakt; uit de oven

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Verse kapucijners met spirelli
Pastagerechten

Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief