Witlof rolletjes met ham en kaas – Witlof, ham en kaas, die drie horen bij elkaar. Iedereen maakt dat hoofdgerecht op zijn of haar eigen manier. De een snijdt het lof in stukjes en kookt hem gaar, maakt een kaassaus en doet daar stukjes ham in en roert daar de groente door. Een ander maakt rolletjes met ham en soms ook kaas, en giet hier een kaassaus over. En weer een andere manier is om de groente in te rollen met ham en kaas, een klein beetje kaas erover en dit even in de oven tot alles goed heet is. En de recepten zijn allemaal even lekker.
Witlof stoven in plaats van koken
Vaak wordt het witlof gekookt. Stoven is echter ook een hele goede optie voor veel recepten. Hiervoor snijd je het witlof altijd in de lengte doormidden en haal je het meeste van de kern eruit. Dan verwarm je een klein beetje boter in een hapjespan tot die lichtbruin is en leg je daar het witlof met de snijkant naar onderen in. Dan leg je de deksel op de pan en zet je het vuur laag. Zo gaar je het witlof 5 tot 10 minuten tot hij net niet gaar is. Door de deksel op de pan te leggen ontstaat er stoom, waardoor het witlof gaart zonder dat het echt bakt. Controleer wel altijd even of het niet te hard gaat. Voeg anders 1 of 2 eetlepels water toe. Stoof de groente niet te gaar, want ze gaan ook nog eens de oven in en de witlof rolletjes met ham en kaas moeten wel een bite houden.
Varieer eens met de kaas
Met de kaas voor de rolletjes kun je variëren. Meestal wordt in de recepten jong belegen Goudse kaas gebruikt. Erg lekker is het om een lepeltje kruidenroomkaas in het rolletje te verwerken of een stukje zachte kaas zoals brie of mozzarella omdat die zo lekker wegsmelten.
Witlof rolletjes met ham en kaas op de klassieke manier, met aardappelpuree
Witlof rolletjes met ham en kaas worden in veel recepten gegeten met aardappelpuree. Wat is dan lekkerder dan de aardappelpuree ook in de ovenschaal mee te bakken en een lekker korstje te laten krijgen. Maak de puree echter niet te slap want het witlof verliest tijdens het verwarmen nog vocht.
Serveer je wel of geen extra vlees bij witlof rolletjes met ham en kaas?
Veel mensen vinden witlof met ham en kaas een groente, wat het natuurlijk ook is. Maar eigenlijk is het een groente met vlees en kaas. Er zijn veel mensen die er wel vlees bij willen. Het is een beetje dubbelop, maar wat je eenmaal gewend bent, leer je niet zo makkelijk af. De hoeveelheid witlof die je neemt in recepten, heeft dus ook met de factor wel of geen vlees te maken. Als je er geen extra vlees bij serveert, tel je anderhalve, flinke stronk witlof. Is er wel extra vlees, dan volstaat een stronk per persoon. Ook neem je dan een halve plak ham per rolletje in plaats van een hele. Maar iedereen is vrij om hier mee te doen wat hij wil natuurlijk.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Witlof rolletjes met ham en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 tot 6 royale stronken witlof
- plakjes gekookte ham naar wens
- geraspte kaas (optioneel)
- plakjes kaas naar wens
- 25 gram roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Witlof rolletjes met ham en kaas maak je zo:
Snijd de stronken witlof in de lengte doormidden en haal het meeste van de kern eruit.
Verhit een hapjespan of koekenpan met deksel en laat de boter lichtbruin worden.
Leg het witlof met de snijkant naar beneden in de pan en leg de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat dit 5 tot 10 minuten stoven. Kijk tussentijds of er eventueel een lepeltje water bij moet. Zo hoeven niet bruin te bakken. Het witlof moet stevig blijven.
Leg de net niet gare witlof in een vergiet en laat uitlekken.
Leg de plakken ham die je wilt gebruiken op een plank naast elkaar en leg op iedere portie ham een plakje kaas naar wens.
Leg de uitgelekte witlof met de snijkant op de kaas, bestrooi eventueel met een beetje zout en peper en vouw de ham er omheen. Leg dit in een ovenschaal met de snijkant van het witlof naar boven. Zo loopt de kaas in het witlof in plaats van in je ovenschaal.
Bestrooi met nog een beetje kaas of leg er een plakje kaas op en zet de witlof rolletjes met ham en kaas ongeveer een kwartiertje in een oven, van 180 graden tot het witlof goed heet is en de kaas gesmolten. Doe dit niet te lang, want dan wordt de ham droog en dat zou jammer zijn.
Tafel lekker !!
Lekker witlof gebakken