Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

Redactie door Redactie
in Hoofdgerecht
0
witte kool met dragonsaus

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm – Wie bergen zegt, zegt fondue of tartiflette natuurlijk. Maar voor dit gerecht zoef je op je ski’s misschien nog veel vlugger de besneeuwde hellingen af. En als je dan eenmaal met je blozende wangen aan tafel zit, kun je alleen maar genieten van dit overheerlijke visgerecht.

Rozige zalm en verse dragon

Het is echt heel zonde wanneer zalm helemaal doorbakken is. Zalm mag best nog wat rozig zijn. Er bestaan nogal eens misverstanden over het garen van die zalm. Ga vooral voor een lage temperatuur en gaar de zalm dan iets langer. Garen op 60 tot 80 graden is echt hoog genoeg. De combinatie van deze zalm met geplette krieltjes en heel simpel wat gesmolten roomboter erover en dan de witte kool met dragonsaus erbij is gewoon zalig.

Gebruik voor de saus liever verse dragon in plaats van gedroogde. Gedroogde dragon overheerst door de scherpe smaak snel de overige ingrediënten.

Ben je (nog) niet gaan skiën in Tirol, dan kan je zeker ook evenveel genieten van deze witte kool met dragonsaus na een flinke boswandeling. Dit is een echt winters, verwarmend gerecht. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Witte kool

Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten

Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Verse zalm of zalmfilet

Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee

De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.

Witte kool met dragonsaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram witte kool, in dunne reepjes
  • 600 g krielaardappelen
  • 600 g zalmfilet
  • 30 roomboter + 50 g extra
  • 2 el olijfolie
  • peper, zout en nootmuskaat
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 5 dl melk
  • sap van ½ citroen
  • 30 g ansjovis
  • 3 el fijngesneden dragonblaadjes

Bereidingswijze van dit recept

Witte kool met dragonsaus maak je zo:

Rasp met de mandoline of snij met een mes de witte kool in fijne slierten. Breng een grote pan water aan de kook en kook hierin de witte kool beetgaar. Giet af en hou warm.

Smelt de boter voor de saus en voordat de boter verkleurt roer je de bloem erdoor tot een roux. Een roux is een bindmiddel voor je saus. Schenk er in kleine scheutjes de melk bij, blijf goed roeren en laat indikken. Doe er de fijn gehakte dragonblaadjes bij, samen met de in stukjes gesneden ansjovis. Deze visjes gaan door de warmte mooi in de saus smelten. Breng op smaak met peper (geen zout, ansjovis is al zout), nootmuskaat en citroensap. Doe er de warme koolslierten door.

Was ondertussen de aardappelen met een borsteltje (schil ze niet) en kook ze gaar. Giet af en plet ze in grove stukken met een vork. Smelt nog eens 50 g extra roomboter en meng het door de krieltjes.

Laat in een braadpan het klontje roomboter met olijfolie opwarmen en bak hierin de met peper en zout gekruide zalmfilets goudbruin aan.

Serveer de witte kool met dragonsaus met geplette krieltjes en de gebakken zalm op een voorverwarmd bord. Werk de witte kool met dragonsaus extra af met een blaadje groen.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin5TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Verse kapucijners met spirelli
Pastagerechten

Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip
Pastagerechten

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief