Kapucijners met saucijzen – Kapucijners, een heerlijke licht zoetige peulvrucht die een hoofdrol speelt in deze kruidige schotel. In dit recept gebruik je de bruine gedroogde variant die het hele jaar door te verkrijgen is.
Belangrijk is om dit gerecht van tevoren in te plannen omdat de kapucijners echt wel zo’n 12 uur moeten weken voordat je ze kan koken. Tijdens het weken verdubbelen de kapucijners in gewicht en zuigen ze zich mooi vol. Neem zo’n 250 gram gedroogde kapucijners en week deze in 1,5 liter water. Na een nachtje weken giet je ze af en kook je ze in ongeveer 1,5 uur gaar. Na het koken giet je ze opnieuw af. Je hebt dan mooie volle kapucijners waar je dit lekkere gerecht mee kunt maken.
Om deze kapucijners een heerlijke smaak mee te geven gebruiken we het vlees van saucijzen. Dit heeft een heerlijk kruidige smaak en het vet in dit vlees maakt het een rijk geheel. Bij het gebruik van alleen het vlees uit de worst komt het vet uit het vlees beter vrij en bij het bakken wordt het vlees zelf lekker bruin. Omdat we in dit recept gebruikmaken van verse saucijzen van de slager, die al van zichzelf bomvol smaak zitten, zijn er verder weinig kruiden nodig. En omdat rundersaucijzen minder vet bevatten dan varkenssaucijzen, gebruiken we in dit gerecht een combi van beide. Op deze manier krijg je de juiste hoeveelheid vet om de kapucijners een mooi laagje te geven.
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Kapucijners met saucijzen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gr gekookte gedroogde kapucijners
- 2 rundersaucijzen
- 2 varkenssaucijzen
- 2 preien
- 2 uien
- 1 rode puntpaprika
- 1 tl kerriepoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kapucijners met saucijzen:
Snij het vel van de saucijzen in met een mes en haal het “gehakt” eruit. Gooi de vellen weg. Meng het rundergehakt met het varkensgehakt en draai er balletjes van die iets groter dan soepballetjes zijn. Snij de prei en uien in halve ringen. Snij de puntpaprika in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snij de paprika in kleine reepjes. Bak in een hapjespan de gehaktballetjes in zo’n 3 minuten op redelijk hoog vuur rondom bijna gaar en voeg daarna de prei, ui en paprika toe. Laat de groente zo’n 3 minuten meebakken en strooi daarna de kerriepoeder over het geheel. Dan de kapucijners erdoor scheppen en op laag vuur goed door laten warmen totdat de kapucijners heet zijn. Zorg ervoor dat je veel en rustig blijft roeren zodat de bonen heel blijven en de smaak zich goed kan verdelen. Als alles goed warm is kan je de kapucijners met saucijzen serveren met piccalilly of ander tafelzuur.
Op zich is dit al een voedzame maaltijd. Je kunt de kapucijners met saucijzen ook serveren met aardappelpuree of rijst.
Tafel lekker !!