Noedels met Chinese paddenstoelen – Je hebt grofweg twee soorten paddenstoelen: Europese en Zuid-Oost Aziatische. Uit het verre Oosten is bij ons vooral de shiitake goed ingeburgerd. Andere soorten zijn wat onbekender. Ze zijn dan ook meestal niet in de supermarkt te vinden. Waar dan wel?
Waar koop je Chinese paddenstoelen?
Als je in Den Haag woont, kan ik je de Exotenhof (Bankastraat 78g) aanraden. Een groenteboer waar je ook terecht kunt voor je bloemkool, maar die gespecialiseerd is in exotische groenten, vruchten, kruiden en specerijen. En in de herfst met volop paddenstoelen. Kom op vrij- of zaterdag voor het meest uitgebreide assortiment. Ook een aanrader is de biologische markt in Den Haag op woensdag op de Hofplaats (tegen het binnenhof aan). En voor wie nog avontuurlijker is aangelegd, zijn er de Chinese supermarkten in ‘Chinatown’ op de Grote Marktstraat, Wagenstraat, Gedempte Gracht of Gedempte Burgwal. Daar vind je een keur aan Chinese paddenstoelen – vooral gedroogde soorten. Het personeel spreekt alleen niet overal goed Nederlands en de meeste producten staan alleen in het Chinees vermeld. Ik vind het heerlijk – een verre reis binnen handbereik – maar daar zijn de meningen over verdeeld.
Goed, voor de verandering maak ik eens Noedels met Chinese paddenstoelen. De witte beukenzwam om precies te zijn oftewel shimeji. Wees gerust: ook met shiitake, oesterzwam of ‘ordinaire’ champignon is dit lekker. Eerlijk gezegd vind ik de smaak niet heel erg bijzonder, dus ik deed dit meer voor de afwisseling en het uiterlijk vertoon (ze zien er zo leuk uit). Het gerecht is vrij snel gemaakt en vlees-minnende huisgenoten hebben niet eens door dat het een vegetarisch gerecht is. Je hoeft overigens absoluut niet alle groenten te gebruiken die ik gebruikte. Varieer naar hartenlust met groenten die je lekker vindt en waarmee je kunt wokken (dus: liever geen spinazie, maar wel prei, bosuitjes, taugé, reepjes rettich…)
Noedels met Chinese paddenstoelen
Wokgerecht voor 4 personen
- een zakje witte beukenzwammetjes of een bakje andere paddenstoelen
- 1/2 à 1 rode (punt)paprika
- 1/2 struikje broccoli
- 1 /2 à 1 winterpeen
- 1 struikje paksoi of 2 à 3 struikjes Shanghai paksoi (die is wat kleiner en steviger)
- 1 (liefst rode) ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 à 400 gr. noedels
- 1 el. plantaardige olie
- 2 el. sesamolie
- 1 el. (zoute) soyasaus: ketjap asin of Japanse soyasaus
- 1/4 tl. Chinees 5-kruidenpoeder
eventueel:
- nog wat zout of een bouillonblokje
- een scheutje oestersaus
Maak eerst de paddenstoelen schoon – indien nodig – met een borsteltje of een stukje keukenrol. Snijd de paddenstoeltjes van hun bundeltje af, zodat ze los komen. Het meeste werk nu is de voorbereiding van het snijden van de groente. Snijd de winterpeen in lucifershoutjes, de paprika in dunne reepjes en de paksoi bladeren in repen en – apart – de stengels ook in repen. Dit omdat de baktijd van de stengels langer is dan die van de bladeren. Halveer de broccolistronkjes. Snijd de ui in halve ringetjes.
Zet het water op voor de noedels en doe wat plantaardige olie in een wok of diepe hapjespan. Zet op halfhoog vuur. Doe eerst de reepjes winterpeen in de pan. Voeg dan de ui toe en pers er de knoflook boven uit. Voeg dan de broccoli toe en bak ongeveer 5 minuten.
Ondertussen kookt vast het water voor de noedels. Doe de noedels daar dan bij, eventueel met wat zout of een bouillonblokje. Kook ze volgens de instructies op het pak.
Voeg aan de groenten de paprikareepjes en de stengels paksoi toe. Voeg na 2 minuten ook nog de blaadjes toe van de paksoi en bak nog een minuutje door. Zet het vuur uit.
Giet, zodra ze gaar zijn, de noedels af en roer er dan de 1 el. sesamolie door.
Verhit nu weer het groentemengsel op een middelhoog vuur, voeg de paddenstoelen toe en hussel een minuutje om. Voeg de soyasaus toe, 1 el. sesamolie en het 5-kruidenpoeder.
Dien meteen op: alles door elkaar gehusseld of eerst de noedels en daarop de groenten, eventueel met nog een klein scheutje oestersaus.
Noedels met Chinese paddenstoelen nodigen natuurlijk uit om met stokjes gegeten te worden.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?